Μέχρι πρόσφατα οι επενδυτές κυνηγούσαν τις startups για χρηματοδότηση. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι πρόσφατα οι επενδυτές κυνηγούσαν τις startups για χρηματοδότηση. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο
Τρομοκρατημένοι οι επενδυτές από την πιθανότητα ύφεσης, τη βουτιά των μετοχών τεχνολογίας και την ευρύτερη αβεβαιότητα.

Το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης μπορεί να ωθήσει τα νοικοκυριά να ελαττώσουν τις δαπάνες τους. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με τους επενδυτές των startups.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων πατούν το «φρένο» της επιθετικής χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, τρομοκρατημένοι από το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, τις βυθισμένες τιμές των μετοχών τεχνολογίας και τους κλιμακούμενους φόβους για επικείμενη ύφεση. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι επενδύσεις σε startups της Βόρειας Αμερικής συρρικνώθηκαν κατά 63% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Crunchbase.

«Πριν από ένα χρόνο, δεν περιμέναμε ότι θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα», λέει στο CNBC ο Jeff Grabow, venture capital leader της Ernst & Young. «Δεν υπήρχε κανένα από τα σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα που μαζεύτηκαν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας, του πληθωρισμού που είναι πιο ενδημικός και των αυξανόμενων επιτοκίων και των φόβων για ύφεση».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας πίσω από την απότομη πτώση: η αναταραχή στο χρηματιστήριο που προκαλεί πτώση των αποτιμήσεων των τεχνολογικών startup, παγώνοντας την αγορά για IPO και οδηγώντας σε εκτεταμένες απολύσεις, εκτιμά η Crunchbase.

Δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπουμε μια τέτοια αστάθεια της αγοράς να προκαλεί πτώση στις επενδύσεις σε νεοσύστατες εταιρείες σε τελευταίο στάδιο. Ωστόσο, οι startups σε πρώιμο στάδιο είδαν μειωμένη όρεξη και από τους επενδυτές, σημείωσε η Crunchbase.

Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

Δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπουμε μια τέτοια αστάθεια της αγοράς να προκαλεί πτώση στις επενδύσεις τελικού σταδίου σε startups. Ωστόσο, και οι startups που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο είδαν μειωμένη όρεξη από τους επενδυτές, σημείωσε η Crunchbase.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ στις επενδύσεις σε startups, με τις VC να δαπανούν 329,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase.

Αλλά η πτώση δεν είναι απλά μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, λέει ο Grabow: Αντίθετα, είναι ένα reset της αγοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο «μαλακή» αγορά για επενδύσεις σε startup το 2023.

«Αυτή η επιχείρηση, είναι ένας μαραθώνιος», λέει. «Δεν μπορείς να κάνεις σπριντ, και βλέπαμε ένα σπριντ για κάποιο καιρό. Τώρα λοιπόν είναι ώρα να επιστρέψουμε στον ρυθμό».

Πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί νωρίτερα υπό έλεγχο, μαζί με μια ελαφρά αύξηση των επιτοκίων, σημειώνει ο Grabow. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, γεγονός που συμβάλλει στην αποθέρμανση του πληθωρισμού ενώ πλήττει προσωρινά τις μετοχές της τεχνολογίας.

Ως αποτέλεσμα, οι VCs έχουν υπαναχωρήσει σημαντικά από τις επιθετικές τάσεις χρηματοδότησης του 2021, λέει ο Grabow. Ξαφνικά, αντί τα VC να ανταγωνίζονται για το ποιος θα χρηματοδοτήσει μια νέα νέα startup, αυτή η startup ενδεχομένως να δυσκολεύεται να πείσει τους επενδυτές να ανοίξουν το πορτοφόλι τους, προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider