Οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη έχουν περιουσία 1,5 τρισ. δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη έχουν περιουσία 1,5 τρισ. δολάρια
Η περιουσία τους είναι λίγο μικρότερη από τον φετινό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων.

Όταν κοιτάς τη λίστα με τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου, αναμφίβολα σε πιάνει ίλιγγος από την αστρονομική περιουσία που έχει ο καθένας τους ξεχωριστά αλλά και αθροιστικά όλοι μαζί.

Ειδικά, αν προσθέσεις τον πλούτο που έχουν στην κατοχή τους μόνο 25 οικογένειες (απόγονοι και κληρονόμοι) σε ολόκληρο τον πλανήτη... ζαλίζεσαι, καθώς συλλογικά φτάνει το ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια. Αν αυτό το νούμερο σας φαίνεται υπέρογκο, σκεφτείτε πως φέτος είναι κατά 143 δισ. δολάρια «φτωχότεροι» από πέρυσι, εξαιτίας και των συνεπειών της πανδημίας.

Οι περισσότερες από τις περιουσίες αυτών των οικογενειών προέρχονται από επιχειρήσεις - κολοσσούς με έδρα την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η λίστα εξαιρεί τους δισεκατομμυριούχους «πρώτης γενιάς» και δεν είναι οριστική, ενώ ορισμένες «διασκορπισμένες» οικογενειακές περιουσίες, όπως των Ροκφέλερ, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν.

Ανεξαρτήτως αντικειμένου ή τοποθεσίας, λίγες οικογενειακές περιουσίες έχουν γλιτώσει από την αναταραχή της αγοράς του 2022. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πλούτος της οικογένειας Λόντερ του γίγαντα καλλυντικών «Estee Lauder» μειώθηκε κατά το 1/3, ενώ οι άνθρωποι της πολυεθνικής ποτοποιίας και ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev (AB InBev) και οι Γάλλοι μεγιστάνες Ντασό (Dassaults) με τα μαχητικά αεροσκάφη έχασαν το 25% της περιουσίας τους.

Ωστόσο, αυτές οι δυναστείες, με ιστορία αιώνων, έχουν ανταπεξέλθει μέσα από υφέσεις, οικονομικούς κραδασμούς και πολέμους καθώς «είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν» καθώς διαθέτουν «μία "αναλγησία" και έμφυτη την ικανότητα επιβίωσης» όπως εκτιμά ο Έρικ Μπέκερ, της Cresset. «Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες οικογένειες έχουν δημιουργήσει αποθεματικά για τέτοιες εποχές, για να μην επηρεάζονται από αυτό που συμβαίνει, ενώ σε 1-2 χρόνια, θα μπορούν να δημιουργήσουν και νέα επίπεδα πλούτου» πρόσθεσε.

Πάντως, ορισμένοι «τιτάνες» επωφελήθηκαν από την αστάθεια της αγοράς, όπως οι οικογένειες Cargill και MacMillan, των οποίων τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23% (13, 6 δισ. δολ.) στα 165 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με ώθηση από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η κορυφή

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι Γουόλτονς της Walmart κατακτούν την κορυφή της λίστας με τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, με καθαρή περιουσία 224,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, πριν από 13 μήνες κατείχαν σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός «ψαλίδισε» τα περιθώρια κέρδους της κορυφαίας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρεία λιανικού εμπορίου που λειτουργεί μια αλυσίδα υπεραγορών, εκπτωτικών πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων.

Η Walmart είναι ο ηγέτης στον κλάδο του λιανεμπορίου παγκοσμίως με έσοδα 573 δισ. δολαρίων και περισσότερα από 10.500 καταστήματα με την οικογένεια Γουόλτον να κατέχει το 47% των μετοχών.

Walmart

Την 2η θέση κατακτά η οικογένεια Μαρς, που από την ομώνυμη σοκολάτα Mars, έφτιαξε τις M&M, Milky Way και Snickers, και διαθέτει πλούτο 160 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προϊόντα περιποίησης κατοικίδιων αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των εσόδων της εταιρείας και ανέρχονται σε σχεδόν 45 δισ. δολάρια.

Την τριάδα κλείνει η οικογένεια Κοχ, της Koch Industries, μιας αμερικανικής ιδιωτικής πολυεθνικής εταιρείας διαφόρων δραστηριοτήτων με συνολική περιουσία 128 δισ. δολαρίων. Τέταρτος ανήλθε ο Οίκος των Σαούντ με συνολικό πλούτο 105 δισ. δολάρια και πρόκειται για βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, μίας χώρας που χαρακτηρίζεται από τα «ανεξάντλητα» αποθέματα πετρελαίου.

Θέσεις 5 - 25

  • 5) Hermes (Παρίσι) 94,6 δισ. δολάρια
  • 6) Reliance Industries (Μουμπάι): 84, δισ. δολάρια
  • 7) Chanel (Παρίσι): 79 δισ. δολάρια
  • 8) Cargill (Μινέαπολις): 65,2 δισ. δολάρια
  • 9) Thomson Reuters (Τορόντο): 53,9 δισ. δολάρια
  • 10) Roche (Σουηδία): 45,1 δισ. δολάρια
  • 11) Aldi (Γερμανία): 41,4 δισ. δολάρια
  • 12) Fidelity Investments (Βοστώνη): 40,2 δισ. δολάρια
  • 13) Ferrero (Ιταλία): 37,1 δισ. δολάρια
  • 14) Boehringer Ingelheim (Γερμανία): 36,6 δισ. δολάρια
  • 15) Djarum (Ινδονησία): 36,3 δισ. δολάρια
  • 16) BMW (Γερμανία): 36 δισ. δολάρια
  • 17) Hyatt Hotels (Σικάγο): 34,6 δισ. δολάρια
  • 18) Estee Lauder (Νέα Υόρκη): 32,7 δισ. δολάρια
  • 19) Enterprise Products (Χιούστον): 30,1 δισ. δολάρια
  • 20) Anheuser-Busch InBev [AB InBev] - (Βέλγιο): 29,9 δισ. δολάρια
  • 21) Sun Hung Kai Properties (Χονγκ Κονγκ): 29, δισ. δολάρια
  • 22) Dassault Systèmes (Παρίσι): 28,5 δισ. δολάρια
  • 23) Cox Enterprises (Ατλάντα): 28,3 δισ. δολάρια
  • 24) Shapoorji Pallonji Group (Μουμπάι): 27,4 δισ. δολάρια
  • 25) Medline Industries (Ιλινόι): 26,2 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Top-10 του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αξίζει σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ: Οι «σίγουροι» και οι εκπλήξεις

Συνεχίζεται η «διελκυστίνδα» πλούτου Μασκ - Αρνό, ξανά στην κορυφή ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος

Πώς να γίνετε δισεκατομμυριούχος: Οι 4 συμβουλές του Μαρκ Κιούμπαν

gazzetta
gazzetta reader insider insider