Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει «all in» στην τεχνολογία - Τι χρειάζεται τώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει «all in» στην τεχνολογία - Τι χρειάζεται τώρα
Ως ιδανικό προορισμό για προσέλκυση ξένων επενδύσεων χαρακτήριζει την Ελλάδα το Bloomberg μέσα από ένα διθυραμβικό δημοσίευμα.

Η Ελλάδα «δίνει τα πάντα» για την ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας και πλέον χρειάζεται εξειδικευμένους υπαλλήλους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, που κάνει ειδική μνεία στις επενδύσεις από Google, Microsoft, Cisco και Pfizer.

Kατά το άρθρο, η τεχνολογία τείνει να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους στην Ελλάδα, με τις εν λόγω εταιρείες να αναβαθμίζονται σημαντικά και παρά την άνοδο του πληθωρισμού ή των φόβων ύφεσης που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις ξένες επενδύσεις, εξακολουθεί να ακμάζει.

«Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στην περιφέρεια, σε λίγο πάνω από 300 προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων ενώ η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει έναν κόμβο cloud κοντά στην Αθήνα που θα ενισχύσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Η κυβέρνηση έχει επίσης ρίξει χρήματα στον κλάδο: τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει να αναπτύξει δομές καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και startups» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Πέρα από την προφανή γοητεία της μεσογειακής χώρας και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες έχουν επίσης δελεαστεί από γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και τις άφθονες δυνατότητες για ανανεώσιμη ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αν και τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά – λίγο πάνω από τα 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Ελλάδας έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το 2021, ο κλάδος κατέλαβε την έκτη θέση όσον αφορά την ελκυστικότητα για άμεσες ξένες επενδύσεις. Εάν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίσει την ίδια πορεία, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σε πρόσφατη ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δεδομένων που διευθύνει η Digital Realty, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του η τεχνολογία να συνεισφέρει κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια» προστίθεται.

«Φέτος, η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στην υποβολή και τη χορήγηση εγκρίσεων για νέες πατέντες», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμώντας πως αυτό είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης καινοτομίας. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, όταν η χώρα άρχιζε να βγαίνει από την κρίση χρέους, ο κ. Μητσοτάκης όρισε την τεχνολογία ως ένα από τα μονοπάτια της Ελλάδας προς την ευημερία.

Παράλληλα, το Bloomberg κάνει μία αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, προσθέτοντας πως «με τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες προεκλογικές υποσχέσεις, όπως να φέρει πίσω στην πατρίδα τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το λεγόμενο brain gain. Η αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου».

«Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων είναι άτομα που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, ενώ μία από αυτές που επέστρεψε είναι η Χριστίνα Λεϊμονή, η οποία άφησε τη θέση της ως διευθύντρια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει Chief Operating Officer της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

«Φυσικά, η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι η μόνη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος. Η Λισαβόνα προσπάθησε για χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά με την Ελλάδα να έχει πλέον σταθερή πολιτική και οικονομική βάση, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι η επένδυση σε αυτήν δεν είναι μια δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, διαθέτει έναν καλά μορφωμένο πληθυσμό του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες είναι σε σύμπνοια με όσα προσφέρουν οι ξένοι εργοδότες ενώ φημίζεται για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της» σημειώνει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων.

To συγκεκριμένο άρθρο κοινοποίησε και στο Twitter ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δείτε του tweet του:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Microsoft: Προσδοκούμε ισχυρή ανάπτυξη το 2023

Πώς η ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης δεν θα «κάψει» την επενδυτική βαθμίδα

ΤτΕ: Κοντά στα 50 δισ. ευρώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider