Τράπεζες: Αρχίζει το «μαχαίρι» στις προμήθειες συναλλαγών – Έρχονται τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αρχίζει το «μαχαίρι» στις προμήθειες συναλλαγών – Έρχονται τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση
Η Eurobank προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων, έως 500 ευρώ, σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments. Υιοθετείται το μοντέλο πακέτων τραπεζικών συναλλαγών με μηνιαία χρέωση. 

Τις πρώτες κινήσεις για μείωση των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές, κάνουν οι τράπεζες, ανταποκρινόμενες στο ζητούμενο της κυβέρνησης και φυσικά της πελατείας τους.

Η Eurobank προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments. Όπως ενημερώνει η Eurobank στην ιστοσελίδα της, κατεβάζοντας στο κινητό του την εφαρμογή ΙRIS Payments οι πελάτες του Eurobank Mobile App μπορούν να στείλουν έως 500 ευρώ δωρεάν σε οποιονδήποτε εντός Ελλάδος, χωρίς να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού του, απλά γνωρίζοντας τον αριθμό του κινητού του. Ο παραλήπτης των χρημάτων μπορεί να λαμβάνει τα χρήματα, ακόμη κι αν δεν έχει λογαριασμό Eurobank.

Ο παραλήπτης ειδοποιείται για την αποστολή την ίδια στιγμή. Λαμβάνει τα χρήματα χωρίς χρέωση. Εάν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments, ο λογαριασμός του πιστώνεται αμέσως. Εάν δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments και δεν θυμάται τον ΙΒΑΝ του, ο παραλήπτης δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα. Ωστόσο, έχει 48 ώρες στη διάθεσή του για να ανατρέξει στα αρχεία του, να βρει τον IBAN του και να τον συμπληρώσει στο SMS που έχει λάβει.

Με μόλις το 5% των συναλλαγών να έχει μείνει στο ταμείο και το 95% να έχει περάσει στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών και πληρωμών και στα ψηφιακά κανάλια, οι τράπεζες εγκαλούνται για τις υψηλές χρεώσεις τους σε πληθώρα συναλλαγών και το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη μείωση σε δώδεκα εξ αυτών.

Σημειώνεται ότι η πιο «αμφισβητούμενη» χρέωση την οποία οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμη σε υψηλά επίπεδα (χρεώνεται μεταξύ 4-5 ευρώ) είναι η μεταφορά χρημάτων σε μερικά δευτερόλεπτα (instant payment) που αποτελεί την πιο σύγχρονη τραπεζική συναλλαγή. Την κίνηση της Eurobank να καταργήσει την προμήθεια για μεταφορές έως 500 ευρώ μέσω IRIS Payments για τους ιδιώτες πελάτες της (σ.σ. η Eurobank προσφέρει και την υπηρεσία IRIS e-commerce για τις επιχειρήσεις), αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Σημειώνεται ότι υψηλές είναι οι χρεώσεις των τραπεζών για το εξερχόμενο αλλά και για το εισερχόμενο έμβασμα, με την μέση προμήθεια να διαμορφώνεται περί τα 3 ευρώ αναλόγως της τιμολογιακής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ενώ η συναλλαγή εκτελείται από 1 έως και 3 ημέρες.

Τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση

Σε επίπεδο χρεώσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν το μοντέλο χρεώσεων για πακέτα υπηρεσιών που ακολουθούν οι τράπεζες στο εξωτερικό. Αν και δεν είναι συγκρίσιμα, ενδεικτικά, τα πακέτα τραπεζικών συναλλαγών ευρωπαϊκών τραπεζών χρεώνονται μηνιαίως με 2,25 ευρώ (Societe Generale), 6,90 έως 13,90 ευρώ (Deutsche Bank), 3 ευρώ (BBVA), 5 ευρώ (Caixa), 2,5 ευρώ (Intesa), 2,5 ευρώ (BNP Paribas).

Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει πακέτα τραπεζικών συναλλαγών με μηνιαία χρέωση για τους πελάτες τους και πλέον σχεδιάζουν νέα πακέτα με χαμηλότερες χρεώσεις και άλλη σύνθεση παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα, πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση έχουν οι τράπεζες:

Eurobank

Οι πελάτες της Eurobank μπορούν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα του προγράμματος My Advantage Banking, αποκτώντας πλεονεκτήματα από τη σχέση τους με την Eurobank: προνόμια σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και εξοικονόμηση χρημάτων στις συναλλαγές σας κάθε μήνα. Με το My Advantage Banking οι πελάτες της Eurobank μπορούν να κερδίζουν καθημερινά στις συναλλαγές τους:

Πληρωμές λογαριασμών, π.χ. ενέργειας, τηλεφωνίας, ασφάλειες.

Μεταφορές χρημάτων, π.χ. πληρωμή ενοικίου ή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας.

Εισερχόμενα εμβάσματα, π.χ. είσπραξη ενοικίου.

My Silver Advantage με χρέωση έως 2 ευρώ/ μήνα

Με το My Silver Advantage ο πελάτης εξοικονομεί έως 7 ευρώ για τις βασικές υποχρεώσεις του κάθε μήνα. Παρέχονται: Δύο πληρωμές λογαριασμών online, σε ΑΤΜ ή σε ΚΑΣ. Μία μεταφορά χρημάτων online σε ευρώ, σε τράπεζα εντός Ελλάδας. Ένα εισερχόμενο έμβασμα σε ευρώ, από τράπεζα εντός Ελλάδας. Τρεις πάγιες εντολές για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.

My Gold Advantage με χρέωση έως 5 ευρώ/μήνα

Με το My Gold Advantage ο πελάτης εξοικονομεί έως 14 ευρώ για τις καθημερινές ανάγκες τους. Παρέχει: Τρεις πληρωμές λογαριασμών online, σε ΑΤΜ ή σε ΚΑΣ. Τρείς μεταφορές χρημάτων online σε ευρώ, σε τράπεζα εντός Ελλάδας. Ένα εισερχόμενο έμβασμα σε ευρώ, από τράπεζα εντός Ελλάδας. Μία πιστωτική κάρτα χωρίς ετήσια συνδρομή.

My Platinum Advantage με χρέωση έως 10 ευρώ/μήνα

Με το My Platinum Advantage το μηνιαίο κέρδος για τον πελάτη φτάνει έως 44 ευρώ. Παρέχει: Πέντε πληρωμές λογαριασμών online, σε ΑΤΜ ή σε ΚΑΣ. Πέντε μεταφορές χρημάτων online σε ευρώ, σε τράπεζα εντός Ελλάδας. Ένα εισερχόμενο έμβασμα σε ευρώ, από τράπεζα εντός Ελλάδας. Μία πιστωτική κάρτα χωρίς ετήσια συνδρομή.

Επιπλέον, με όλα τα πακέτα ο πελάτης έχει προνόμια και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Κωτσόβολος, Praktiker, ELPEDISON και Vodafone.

Παράλληλα, το My Advantage Banking προσφέρει εκπτώσεις;

Ο πελάτης έχει έως 50% έκπτωση στα πακέτα My Silver Advantage και My Gold Advantage:

25% έκπτωση εάν κάνει συναλλαγές αποκλειστικά online (με e-Banking ή/και με Eurobank Mobile App), σε ΑΤΜ, σε Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ) ή μέσω EuroPhone Banking.

25% έκπτωση εάν λαμβάνει τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή του στην Eurobank.

Οι εκπτώσεις λειτουργούν και συνδυαστικά.

Ο πελάτης έχει 50% έκπτωση στο πακέτο My Platinum Advantage εάν είναι πελάτης Personal, Private ή Corporate Banking.

Εθνική Τράπεζα

Οι Premium Banking πελάτες της Τράπεζας μπορούν να συνδυάσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό με μία ποικιλία προνομίων, προϊόντων και υπηρεσιών που τους προσφέρονται δωρεάν ή με ευνοϊκούς όρους, με μηνιαία συνδρομή 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα μπορούν να:

Εξοφλούν δωρεάν ως 30 λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας κάθε χρόνο μέσω Internet ή Mobile Banking ή μέσω πάγιας εντολής.

Ενημερώνονται άμεσα για τις κινήσεις του λογαριασμού τους.

Κάνουν εξετάσεις προληπτικού ελέγχου υγείας.

Επωφελούνται από την ευκολία του Internet Banking και Mobile Banking

Έχουν έκπτωση στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Αποκτήσουν στεγαστικό με προνομιακούς όρους.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει και το πακέτο υπηρεσιών E-value

O πελάτης της ΕΤΕ αποκτά καταθετικό λογαριασμό και, παράλληλα, ένα ελκυστικό πακέτο υπηρεσιών με ευνοϊκούς όρους για digital συναλλαγές, με μηνιαία συνδρομή 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα μπορεί να:

Εξοφλεί δωρεάν ως 5 λογαριασμούς/μήνα μέσω Digital Banking ή μέσω πάγιας εντολής.

Λαμβάνει δωρεάν 1 έμβασμα εσωτερικού σε ευρώ/μήνα έως 3.000 ευρώ.

Στέλνει δωρεάν χρήματα έως 3.000 ευρώ 1 φορά/μήνα σε άλλη ελληνική τράπεζα μέσω Digital Banking.

Πληρώνει 1 φορά/μήνα πιστωτική κάρτα άλλης ελληνικής τράπεζας.

Λάβει 500 πόντους go4more με το άνοιγμα του πακέτου.

Business Prestige για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις – πελάτες της ΕΤΕ υπάρχει το πακέτο Business Prestige που παρέχει προνόμια και ειδικές εκπτώσεις έτσι ώστε ο πελάτης να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές της επιχείρησής του εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, με μια ετήσια συνδρομή 60/120 αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο πελάτης μπορείτε να:

Στέλνει ή να λαμβάνει χρήματα σε τράπεζα εσωτερικού με προνομιακούς όρους.

Εξοφλεί απεριόριστους λογαριασμούς χωρίς προμήθεια, μέσω πάγιας εντολής ή μέσω Internet και Mobile banking.

Αποκτά τη χρεωστική κάρτα Debit Mastercard Business με δωρεάν ετήσια συνδρομή για την πρώτη κάρτα.

Έχει δωρεάν 100/200 φύλλα επιταγών αν είναι φυσικό/ νομικό πρόσωπο αντίστοιχα ανά χρόνο.

Τράπεζα Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει σε ιδιώτες και ατομικές επιχειρήσεις τα Πακέτα Πληρωμών εξόφΛΥΣΗ με ετήσιο κόστος που ξεκινά από 10 ευρώ.

Τα Πακέτα Πληρωμών εξόφΛΥΣΗ δίνουν στον πελάτη την δυνατότητα να πληρώνει ανέξοδα τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του για ένα έτος σε όλους τους Οργανισμούς Ενέργειας, Ύδρευσης, Τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικών Ασφαλειών, με όποιον τρόπο τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Ανάλογα με το Πακέτο Πληρωμών που θα επιλέξει, η εξόφληση των λογαριασμών του μπορεί να πραγματοποιείται:

*μέσω πάγιας εντολής, με χρέωση καταθετικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας Τράπεζας Πειραιώς και

*μέσω εφάπαξ εντολής πληρωμής με χρέωση καταθετικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας Τράπεζας Πειραιώς,

*ηλεκτρονικά/ τηλεφωνικά μέσω της υπηρεσίας winbank

*σε καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς

Το Πακέτο – (Άμεσες Χρεώσεις) Πάγιες Εντολές και Εντολές Πληρωμής winbank έχει ετήσιο κόστος 10 ευρώ και το Πακέτο – (Άμεσες Χρεώσεις) και Εντολές Πληρωμής μέσω καταστήματος και winbank έχει ετήσιο κόστος 25 ευρώ.

Ο μέγιστος αριθμός πληρωμών στα πλαίσια των Πακέτων ανά έτος είναι 50 πληρωμές. H απαλλαγή από τις προβλεπόμενες προμήθειες στα πλαίσια των Πακέτων Πληρωμών ισχύει μόνο εφόσον ο κάτοχος του Πακέτου ταυτίζεται με τον εντολέα της πληρωμής ή της ανάθεσης της άμεσης χρέωσης. Η Υπηρεσία αφορά σε πληρωμές που εκτελούνται στα πλαίσια ατομικής/οικογενειακής χρήσης ή/και χρήσης για την εξυπηρέτηση των λογαριασμών της ατομικής επιχείρησης του πελάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider