Χρηματιστήριο: H «υψηλή» παρουσία των Υποδομών σε road shows – events και η «προίκα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: H «υψηλή» παρουσία των Υποδομών σε road shows – events και η «προίκα»
Με πλήθος συμμετοχών ο ευρύτερος χώρος των υποδομών θα δώσει το παρών στο road show των ΕΧΑΕ – Morgan Stanley αλλά και στο ραντεβού της Νέας Υόρκης. Ενέργεια, Κατασκευές, Βιομηχανία, Real Estate, Μεταφορές και άλλοι τομείς θα έρθουν σε επαφή με fund managers και αναλυτές. Τι «κουβαλάνε στις βαλίτσες» τους.

Πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα και δεν προκαλεί εντύπωση. Με πολλές συμμετοχές, για ακόμα μία φορά, ο ευρύτερος τομέας των υποδομών θα δώσει ραντεβού με ξένους fund managers, διεθνείς οίκους και αναλυτές (και) στο προσεχές road show, το Greek Investment Conference, που συνδιοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 - 29 Νοεμβρίου 2022, στο συνεδριακό κέντρο του αμερικανικού οίκου στο Λονδίνο. Δεν γίνεται λόγος μόνο για τον «στενό» κατασκευαστικό τομέα αλλά και για εκπροσώπους από «συγγενικούς» κλάδους, όπως την ενέργεια, τη βιομηχανία, την ύδρευση, τις μεταφορές κ.α. Αν μάλιστα προσθέσουμε και το συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη (πρόσφατα αναφέρθηκε σε αυτό η στήλη BackStory), ο κλάδος των υποδομών θα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των αγορών και μέσω του real estate και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων.

Οι «υψηλές» παρουσίες του τομέα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο City θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμα στελέχη των ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, Intracom, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Noval Property, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Viohalco. Μαζί τους βέβαια θα είναι και οι τράπεζες μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α.). Προσθέστε επίσης ότι στο ραντεβού της Νέας Υόρκης θα είναι, μεταξύ άλλων, και εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή, και οι Πην. Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Ν. Τσάκος (ΤΕΝ), Γ. Μυλωνογιάννης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ), Γ. Στάσσης (ΔΕΗ), Αν. Σιαμίσης (ΕΛΠΕ), Ευτ. Βασιλάκης (Aegean), Π. Ξενοκώστας (ONEX), Αρ. Καρυτινός (Prodea Invesments), Δ. Ανδριόπουλος (DIMAND), Τ. Καζίνος (TRASTOR), αλλά και ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.

Η ευκαιρία και η «προίκα»

Βέβαια, κάποιες εισηγμένες θα εκπροσωπηθούν και στα δύο events, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Ότι ο ευρύτερος τομέας των υποδομών θα δώσει το «παρών» σε δύο διοργανώσεις, μέσα σε μόλις δέκα ημέρες απόσταση, έχοντας την ευκαιρία να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής επιχειρηματικής «σκηνής» αλλά και της κεφαλαιαγοράς, να «σφίξει» περαιτέρω τις σχέσεις με τον διεθνή επενδυτικό κόσμο, να προσελκύσει επενδυτικά χαρτοφυλάκια και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Θεωρητικά και πρακτικά οι όμιλοι που θα «ταξιδέψουν» στα events αυτά, ιδίως στο road show των ΕΧΑΕ – Morgan Stanley, θα έχουν ως «προίκα», μεταξύ άλλων, την ανοδική κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα προς νέα υψηλά επίπεδα (σχεδόν 7 μηνών), τις αντοχές που επέδειξαν αρκετοί όμιλοι στο οικονομικό πεδίο (κερδοφορία αλλά και διαχείριση των δυσκολιών), τις προσδοκίες για καλούς ρυθμούς ανάπτυξη το 2023, την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων όπου φάνηκε ότι κάποια assets είναι ελκυστικά, και βέβαια, τα μεγάλα επενδυτικά projects που «τρέχουν» και το μπαράζ των επενδύσεων – μεγάλων έργων, τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τον τομέα υποδομών – ενέργειας (και όχι μόνο) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με πόρους δεκάδων δις ευρώ κ.α.

Επιπρόσθετα, ο τομέα των υποδομών θα «έχει στις αποσκευές» τους και τις ιδιαιτερότητες – προσδοκίες κάθε ομίλου ξεχωριστά. Αξίζει δε να προσθέσουμε ότι σε αρκετούς ομίλους αναμένονται συμφωνίες ή διεργασίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, όμιλος Viohalco και θυγατρικές, Mutilineos κ.α.), υπάρχει πλήθος ομίλων από τον hot κλάδο της ενέργειας αλλά και από τις κατασκευές, εκπροσώπηση από το εγχώριο real estate όπου προωθούνται αναπτύξεις δισεκατομμυρίων ευρώ (δεσπόζει η ανάπτυξη της Lamda στο Ελληνικό), από τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, από ομίλους σε φάση διεργασιών (π.χ. Ελλάκτωρ, Intracom κ.α.), η ΕΥΔΑΠ που ανήκει σε έναν κλάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κ.λπ.

Κατά συνέπεια, η διευρυμένη παρουσία του τομέα των υποδομών, με διευρυμένα βέβαια τα… όρια του χώρου, έχει αυξημένη βαρύτητα για τις επικείμενες εκδηλώσεις σε Λονδίνο, κυρίως, αλλά και Νέα Υόρκη. Προφανώς τράπεζες και άλλες «υψηλού μεγέθους» συμμετοχές ενδέχεται να προσελκύσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο χώρος των υποδομών έχει σημαντικές πιθανότητες να «τραβήξει τα φώτα» και τα «ραντάρ» των αλλοδαπών fund managers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι μυρίζει στο υπουργικό - Ουρές για Μετρό στην Θεσσαλονίκη-πορείες κατά του Μετρό στην Αθήνα

Το μεγάλο μυστικό των εκλογών - Η Fraport, η Intrakat, τα αεροδρόμια - Πάμε Ισπανικά - Viva: Πώς θα βγει ο Καρώνης - Περί Θριάσιου ΙΙ 

gazzetta
gazzetta reader insider insider