Η «ακτινογραφία» των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας - Προσφορές τον Ιανουάριο 2023

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ακτινογραφία» των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας - Προσφορές τον Ιανουάριο 2023
Για τις 20/01/2023 προσδιορίστηκε η υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τι περιλαμβάνει το κτηριακό ΣΔΙΤ ύψους 48,3 εκατ. ευρώ σε Λαμία, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα. Οι τοποθεσίες και οι δικαστικές υπηρεσίες.

Σε περίπου δύο μήνες από τώρα, στις 20 Ιανουαρίου 2023, θα κληθούν να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσοι κατασκευαστές επιθυμούν να διεκδικήσουν της σύμβαση άνω των 48 εκατ. ευρώ για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Πρόκειται για το γνωστό έργο της κατασκευής ή/και ανακατασκευής κτηρίων που θα στεγάσουν κεντρικές δικαστικές υπηρεσίες στην Κεντρική Ελλάδα και έχει πολλές φορές αναφερθεί το insider.gr. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε τριάντα (30) έτη. Η διάρκεια της σύμπραξης θα οριστικοποιηθεί κατά το Στάδιο Β.Ι (διάλογος) της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού.

Η Αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλει στον Ι.Φ.Σ. πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Τεχνικού Έργου, στο ποσό των 48.320.872 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών του αντικειμένου. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ι.Φ.Σ. θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, η ανέγερση νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τη συντήρηση και διαχείριση αυτών.

Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας (ανέγερση)

Στη Λαμία προβλέπεται η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που αποτελεί τμήμα εκ του Στρατοπέδου "Τσαλτάκη" συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ..

Σκοπός της ανέγερσης του νέου κτιρίου αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών της πόλης. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών του νέου κτιρίου γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων δικαιοδοσίας της Λαμίας. Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στην πόλη. Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπόψη, στο νέο κτίριο θα στεγάζονται τα παρακάτω: • Εφετείο • Εισαγγελία Εφετών • Εισαγγελία Πρωτοδικείου • Γραφείο κοινωνικής Αρωγής • Διοικητικό Πρωτοδικείο • Ειρηνοδικείο • Πρωτοδικείο • Πταισματοδικείο • Τμήμα Μεταγωγών • Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας.

Δικαστικό Μέγαρο Βόλου (ανέγερση)

Στο Βόλο προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, όπου σκοπός της ανέγερσης του νέου κτιρίου είναι η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών για τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες με στόχο την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων της πόλης. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου θα ανεγερθεί σε έκταση δημοσίου κτήματος με στοιχείο Α.Β.Κ. 628 στο Ο.Τ. 1274 β και ο χώρος στάθμευσης στο Ο.Τ. 1274 γ, του Δήμου Βόλου. Το Ο.Τ. 1274 βρίσκεται στη συνοικία ΝΕΑΠΟΛΗ και περικλείεται από τις οδούς Ύδρας, Τσαμαδού, Κοδριγκτώνος και Νεαπόλεως.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: • Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου • Ειρηνοδικείο • Πταισματοδικείο • Πρωτοδικείο • Εισαγγελία Πρωτοδίκων • Υπηρεσία Επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής • Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας (νέα πτέρυγα)

Το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο της Καρδίτσας έχει ανεγερθεί στην Πλατεία Δικαστηρίων της πόλης. Η επιφάνεια του γεωτεμαχίου (οικοπέδου) σύμφωνα με το Κτηματολόγιο είναι 1.576 τ.μ., ενώ σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης είναι 1.566 τ.μ. Σε τμήμα του παραπάνω οικοπέδου, θα ανεγερθεί νέο κτίριο, σε επαφή με το υφιστάμενο, στη θέση του κτηρίου των παλαιών Φυλακών Καρδίτσας, που έχουν ήδη κατεδαφισθεί.

Ειδικότερα, στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, προβλέπεται η ανέγερση νέας πτέρυγας, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του περιορισμένου χώρου και να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στον ελεύθερο σήμερα χώρο του οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτήριο γραφείων, που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες για τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου, εμβαδού 890,21 τ.μ. Το νέο κτήριο, επιφανείας 890,21 τ.μ., θα είναι κτήριο γραφείων και θα λειτουργήσει βοηθητικά στις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου που στεγάζονται στο υφιστάμενο κτήριο, σε επαφή με την υπό ανέγερση πτέρυγα, με στόχο την αποσυμφόρηση της ήδη βεβαρυμένης κατάστασης του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες που προκύπτουν με βάση το γενικό σχεδιασμό του έργου, έχει καταρτιστεί το Κτιριολογικό Πρόγραμμα το οποίο αποτυπώνει τους προβλεπόμενους χώρους για κάθε τομέα λειτουργίας του Μεγάρου: • Χώροι Ισογείου, Α', Β', Γ’ Ορόφων • Χώροι Υπογείου (Χώροι εντός κάλυψης και επέκτασης Υπογείου).

Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων (ανακατασκευή)

Στα Τρίκαλα προβλέπεται η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, η εγκατάσταση του οποίου βρίσκεται επί των οδών Ολυμπίου Γεωργάκη 2, Κολοκοτρώνη και 28ης Οκτωβρίου. Το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων αποτελείται από δύο κτήρια. Το πρώτο κτήριο είναι διατηρητέο, και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Τα τελευταία πενήντα έτη λειτουργεί ως δικαστήριο ενώ το 1995 υλοποιήθηκε η αποκατάσταση του. Το δεύτερο κτήριο κατασκευάστηκε το 2006, ως προσθήκη κατ’ επέκταση του διατηρητέου κτηρίου και αποτελεί ένα σύγχρονο κτήριο που χρησιμοποιείται για τη στέγαση επιπρόσθετων υπηρεσιών.

Ο γενικός σχεδιασμός του προβλεπόμενου έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων βασίζεται στην υφιστάμενη δομή των κτηριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 6.736,94 τ.μ.. Σκοπό αποτελεί η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και η γενικότερη προσαρμογή των κτηριακών εγκαταστάσεων στο ισχύον νομικό πλαίσιο και προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, τα επί μέρους τμήματα που φιλοξενεί και θα συνεχίσει να φιλοξενεί το Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων είναι τα παρακάτω: • Ειρηνοδικείο • Πταισματοδικείο • Εισαγγελία • Υπηρεσία Επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής Αρωγής • Πρωτοδικείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς και πού θα γίνουν τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας ύψους 48,3 εκατ. ευρώ

ΣΔΙΤ: Έξι συμμετοχές στον διαγωνισμό για τις 5 Αστυνομικές Διευθύνσεις ύψους 56,8 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία το mega deal Βαρδινογιάννη – ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις ΑΠΕ αξίας 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider