Υπερταμείο: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 – Οι συμμετοχές σε Ακίνητα, Δημόσιο και Folli Follie

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 – Οι συμμετοχές σε Ακίνητα, Δημόσιο και Folli Follie
Επιδιώκεται βελτίωση της απόδοσης των μερισμάτων προς το ΕΔ κατά 60% την τριετία 2022-2024, αύξησης της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024 και σταθεροποίηση της κερδοφορίας του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%.

Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τριετούς στρατηγικού σχεδίου του Υπερταμείου, η οποία, μέχρι στιγμής, παρά τις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα παραγωγική και έχει θέσει τις βάσεις για τον πολλαπλασιασμό των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη μεγιστοποίηση της αξίας των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προβλέπονται επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση - πρώτη φορά – του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου.

Παράλληλα, επιδιώκεται βελτίωση της απόδοσης των μερισμάτων προς το ΕΔ κατά 60% την τριετία 2022-2024, αύξησης της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024 και σταθεροποίηση της κερδοφορίας του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο ΠΔΕ θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ.

Αυτό αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό 2023 για την ΕΕΣΥΠ, όπου αναφέρεται επίσης ότι την προσεχή χρονιά αναμένεται να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, καθώς και στην ενίσχυση των υποδομών.

Το Στρατηγικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Ειδικότερα η στοχοθεσία αφορά:

  • την οικονομία, την αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15%,
  • το περιβάλλον, τη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 15% και
  • τους πολίτες, την εδραίωση της εμπιστοσύνης προς τις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 40% από τις τιμές βάσης του 2021.

Έτος προκλήσεων το 2022

Το έτος 2022 αναδεικνύεται ως ένα έτος πολλών προκλήσεων στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενεργειακή κρίση αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή. Η αύξηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων, αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει ο τομέας των εξαγωγών υπηρεσιών, χάρη στο υψηλό τουριστικό ρεύμα, το οποίο σημείωσε ιστορικά υψηλές αποδόσεις. Σε αυτό το θετικό οικονομικό περιβάλλον έγινε εφικτή και η βελτίωση κρίσιμων κοινωνικών δεικτών.

Το Υπερταμείο διαδραματίζει τον δικό του ρόλο, με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και υποδηλώνουν ουσιαστικά την «επανίδρυσή» του.

Παράλληλα, στο 2022 εξελίσσονται πολύ σημαντικές δράσεις και προγράμματα, όπως:

  • η επιτάχυνση στον τομέα της καταγραφής, αποτίμησης και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, μέσα από διαγωνισμό για την πιλοτική χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και αποτίμηση των πρώτων πεντακοσίων ακινήτων της ΕΤΑΔ και πέραν αυτών πεντακοσίων που έπονται,
  • η εκκίνηση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η επικαιροποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση των είκοσι δύο περιφερειακών αεροδρομίων,
  • ο διαγωνισμός ανάδειξης συμβούλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για τη δρομολόγηση των πρώτων επενδύσεων 10 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία,
  • η επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου και η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης,
  • η συμβολή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των θυγατρικών του Υπερταμείου,
  • η δρομολόγηση του νέου μοντέλου προμηθειών για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία τους με εξοικονόμηση κόστους και
  • η στρατηγική ενσωμάτωσης των προτύπων (ENVIRONMENTAL SOCIAL GOVERNANCE) ESG και βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο κάθε εταιρείας και οι οριζόντιες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

Με την ένταξη του, τέλος, στο Δίκτυο των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης – Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής (ΕΜΕΝΑ), το δίκτυο των δημοσίων επενδυτικών ταμείων της Μεσογείου, το Υπερταμείο διεκδικεί με αξιώσεις τη δική του συμμετοχή σε συνέργειες που προάγουν επιπροσθέτως την περιφερειακή ανάπτυξη και σφυρηλατούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες τις περιοχής.

Οι συμμετοχές

Το Υπερταμείο κατέχει το 34,12% της ΔΕΗ, το 50% +1 μετοχή σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, το 0,96% της Folli Follie (προέρχεται από παλιά, από τα ΚΑΕ), ποσοστό 100% σε ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ (καταβληθέν κεφάλαιο και όχι μετοχικό κεφάλαιο), ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, Διώρυγα Κορίνθου, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ Helexpo, Συμμετοχές 5G κ.α., το 55% στις Ελληνικές Αλυκές, το 25% στον ΔΑΑ, το 35% σε ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ

To 2021 καταρτίστηκε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024 του Υπερταμείου, το οποίο στη συνέχεια εγκρίθηκε από το ΔΣ και τον μοναδικό μέτοχο, το Υπουργείο Οικονομικών (31/01/2022). Ο κύριος στόχος του νέου Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία υπεραξίας για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον, παράλληλα με τη σοβαρή μείωση της κατανάλωσης οικονομικών και φυσικών πόρων και την αναβάθμιση της ποιότητας και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των θυγατρικών του. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων για τις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύει, και ορίζει το περίγραμμα του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη διέπει τη στρατηγική και τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται το 2023 – Οι εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και τα projects του PPF

Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές

Ποτά από ανακυκλώσιμα συστατικά η νέα τάση στην παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider