Σε τροχιά… καθολικής μετάλλαξης η Philip Morris

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά… καθολικής μετάλλαξης η Philip Morris
Όραμα της Philip Morris International (PMI) είναι να γίνει ένας οργανισμός που θα συμβάλει στην υγεία και ευεξία των καταναλωτών. 

Μία σειρά φιλόδοξων στόχων έχει θέσει η Philip Morris International (PMI), με χρονικό ορίζοντα το 2025, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία «μεταμόρφωσης» από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε έναν smoke-free όμιλο και έχοντας όραμα να γίνει ένας οργανισμός που θα συμβάλει στην υγεία και ευεξία των καταναλωτών.

Ο πρώτος αφορά στην επέκταση της διάθεσης των “smoke-free” προϊόντων της σε 100 αγορές παγκοσμίως, από 70 στις οποίες κυκλοφορούν σήμερα, και άνω του 50% των καθαρών εσόδων της να προέρχονται από αυτήν την δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ενημέρωση εκπροσώπων τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό κέντρο της στο Neuchatel της Ελβετίας (Cube), όπου βρέθηκε και το Insider, το ένα τρίτο των καπνιστών παγκοσμίως έχει ήδη απομακρυνθεί από το παραδοσιακό τσιγάρο, επιλέγοντας προϊόν θερμαινόμενου καπνού. Σήμερα, εκτιμάται ότι 13,2 εκατομμύρια καπνιστές έχουν αντικαταστήσει το τσιγάρο με το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού, το IQOS, που αποτελεί πλέον και το ηγετικό brand της εταιρείας. Από αυτούς, οι 450.000 είναι στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πρωτοστατούν στη χρήση του. Στόχος της PMI είναι, εντός της επόμενης τριετίας, οι χρήστες του IQOS να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο στέρεο έδαφος, που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, o διεθνής κολοσσός διευρύνει παράλληλα τις δραστηριότητές του, με την είσοδό του στους τομείς της υγείας και της ευεξίας. Μάλιστα, μέχρι το 2025, επιδιώκει πάνω από 1 δισ. δολάρια στα καθαρά του έσοδα να προέρχεται από τους συγκεκριμένους τομείς.

«Εργαζόμαστε δυναμικά, προκειμένου να εξελιχθούμε και να επεκταθούμε σε μια εταιρεία που στόχο έχει την υγεία και την ευεξία των καταναλωτών, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου τρόπου ζωής. Παράλληλα, δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε την αξία και καινοτομία μας, με προτάσεις νέων προϊόντων που θα διαφοροποιούνται από τα ταυτισμένα μ’ εμάς προϊόντα καπνού και νικοτίνης», ανέφερε ο Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications, PMI.

Η PMI έχει αρχίσει ήδη να «ξετυλίγει» το σχεδιασμό της για την επέκταση πέρα από τη νικοτίνη, έχοντας προχωρήσει στις εξαγορές της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Vectura, η οποία εξειδικεύεται στα συστήματα χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής, της εταιρείας φαρμακευτικών και διατροφικών προϊόντων Fertin Pharma και της OtiTopic, η οποία αναπτύσσει φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα στοχεύσει αρχικά στην ανάπτυξη πλατφόρμας για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του αναπνευστικού συστήματος καθώς και πλατφόρμας για προϊόντα με βάση τα βότανα, που σχετίζονται με την ευεξία.

Με «όχημα» τη μείωση της βλάβης

Βασικό «όχημα» στην αναπτυξιακή πορεία της PMI αποτελεί η μείωση της βλάβης από τον καπνό, δεδομένων των «μελανών» προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος υπολογίζει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνδρες και γυναίκες καπνιστές θα συνεχίζουν να καπνίζουν και το 2025.

Η Philip Morris, είναι η πρώτη εταιρεία, που επένδυσε σημαντικά ποσά για την παραγωγή προϊόντων θερμαινόμενου καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου για τους καπνιστές. Ο απώτερος στόχος της είναι η διακοπή καπνίσματος παραδοσιακών τσιγάρων και η παροχή εναλλακτικών, λιγότερο βλαβερών λύσεων στους ενήλικες που δεν επιθυμούν να το διακόψουν.

Στα προϊόντα μη καύσης, το αερόλυμα που παράγεται δεν περιέχει όλες τις ουσίες που εκλύονται με την καύση του παραδοσιακού τσιγάρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η παρουσία βλαβερών και δυνητικά βλαβερών για την υγεία ουσιών μειώνεται δραστικά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%- 95%, συγκριτικά με το τσιγάρο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ερευνητικό κέντρο της PMI περισσότεροι από 400 επιστήμονες εργάζονται, βελτιώνοντας συνεχώς τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, IQOS. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η PMI, έχει επενδύσει πάνω από 9 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση των προϊόντων που διαθέτει.

«Τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, ενθαρρύνοντας τους ενήλικες καπνιστές που θα συνεχίσουν να καπνίζουν να αλλάξουν συνήθειες», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο Tommaso Di Giovanni.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Καταλυτικό ρόλο στη στοχοθεσία του πολυεθνικού κολοσσού φαίνεται ότι παίζουν τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από δεκαετή και πλέον έρευνα.

Σύμφωνα με τη Dr. Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement της PMI, έρευνες από την ίδια την εταιρεία αλλά και από ανεξάρτητους φορείς, σε διάφορες χώρες του κόσμου, για τη συμβολή των προϊόντων χωρίς καύση στη δημόσια υγεία και την οριστική απομάκρυνση από το παραδοσιακό τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Είναι ενδεικτικό ότι ανεξάρτητη μελέτη (M. Cummings et al, 2020) από την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που χρησιμοποιούν ευρέως τα προϊόντα μη καύσης καπνού, καταγράφει μείωση των πωλήσεων τσιγάρων κατά 44% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. «Με δεδομένο ότι η μείωση πωλήσεων τσιγάρων διεθνώς είναι της τάξης του 1% ετησίως, μια μείωση 44% σε μια πενταετία θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετική επιτυχία», τόνισε η Dr. Baker, σημειώνοντας ότι «με την κατάλληλη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας, η πώληση τσιγάρων μπορεί να πάψει να υφίσταται σε πολλές χώρες, μεσοπρόθεσμα».

Υπέρ της μείωσης της βλάβης με τη χρήση των προϊόντων μη καύσης καπνού «συνηγορούν» και τα στοιχεία αναφορικά με τις νοσηλείες λόγω ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά τα έτη 2013-2020, αναμενόταν άνοδος νοσηλειών στην Ιαπωνία, όμως από το 2017 και μετά δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι νοσηλείες μειώθηκαν σημαντικά. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο σύνολο των νοσηλειών, χωρίς να συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες, θεωρούνται ενδεικτικά για την πιθανή επίδραση των προϊόντων μη καύσης στη μείωση των νοσηλειών.

Πρωτοπόρος η θυγατρική στην Ελλάδα

Στο «ταξίδι» της PMI για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο η θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα «Παπαστράτος» υπήρξε μεταξύ των πρωτοπόρων. Ο μετασχηματισμός της ξεκίνησε το 2016 όταν λαναρίστηκε στην ελληνική αγορά το IQOS.

To 2018, μετά από 87 χρόνια, σήμανε τέλος εποχής για την «Παπαστράτος», καθώς έβαλε τελεία στην παραγωγή τσιγάρων, και, μέσα από μια μεγάλη επένδυση, το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο κατέστη ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS.

Το 2021 και με αφορμή τα 90 χρόνια «ζωής» της, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση για το εργοστάσιο της, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων νέας γενιάς για το IQOS. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, τα τελευταία 30 χρόνια, η PMI έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Το 65% των καθαρών εσόδων της στη χώρα μας προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και ο στόχος είναι -όπως προκύπτει από τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής της- το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75% μέχρι το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάπνισμα: Κοινωνική πίεση για τους καπνιστές τσιγάρων – «Κλειδί» η ενημέρωση για τη διαχείρισή του

Απρόσκοπτα συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο η Παπαστράτος – Αύξηση πωλήσεων το 2021

Ανισότητες και εμπόδια στον έλεγχο του καπνίσματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider