Κανόνια με λέιζερ σε μάχη; Νέο όπλο δοκιμάζει ο γερμανικός στρατός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κανόνια με λέιζερ σε μάχη; Νέο όπλο δοκιμάζει ο γερμανικός στρατός
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, γερμανική φρεγάτα κατέρριψε drones χρησιμοποιώντας κανόνια λέιζερ υψηλής ενέργειας.

Κανόνια λέιζερ υψηλής ενέργειας σε μάχη; Θυμίζει σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά σήμερα ανακοινώθηκε πως ο γερμανικός στρατός βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να το κάνει πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Γερμανία κατέρριψε –στο πλαίσιο άσκησης- drones κάνοντας χρήση των κανονιών λέιζερ υψηλής ενέργειας (HEL –Hochenergielaser) που ανέπτυξαν από κοινού στο πλαίσιο του πρότζεκτ ARGE η Rheinmetall Waffe Munition GmbH και η MBDA Deutschland GmbH, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Τα κανόνια είχαν τοποθετηθεί πάνω στη γερμανική φρεγάτα Σάξεν και η άσκηση έλαβε χώρα στις 30.08.2022.

Τα εν λόγω κανόνια είναι σχεδιασμένα για να εφαρμόζονται πάνω σε πολεμικά πλοία και βασικός ρόλος του είναι η άμυνα κατά Drones (μεμονωμένα ή σε σμήνος), κατά ταχυπλόων που βρίσκονται σε κοντινή ή μακρινή εμβέλεια. Μπορούν όμως να γίνουν και ειδικές μετατροπές για την αντιμετώπιση απειλών.

Η επίδειξη ακριβείας των κανονιών λέιζερ της φρεγάτας απέδειξε «την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την πλήρη λειτουργικότητα» του όπλου, στο οποίο συνέβαλε «η καλή συνεργασία των δύο εταίρων» δήλωσε ο project manager της MBDA Deutschland, Ντάνιελ Γκρούμπερ. Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο δρ. Τόμας Μπάουμγκαέρτελ, επικεφαλής του project, από την πλευρά της Rheinmetall, ο οποίος τόνισε πως τα βασικά εξαρτήματα των κανονιών αποτελούν απόλυτη υψηλή τεχνολογία, πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και των δύο εταιρειών και πως πολλά από τα εξαρτήματα αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για αυτό το πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης - Σολτς: Οικονομία, ενεργειακή κρίση, Ουκρανία και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider