Τράπεζες: Με πρόβλεψη για πληθωρισμό 8% το 2023 και επιτόκιο έως 3,75% οι νέοι προϋπολογισμοί

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Με πρόβλεψη για πληθωρισμό 8% το 2023 και επιτόκιο έως 3,75% οι νέοι προϋπολογισμοί
Με αυστηρές παραδοχές καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί για την τριετία 2023 – 2025, ειδικά για το επόμενο έτος στο οποίο δεν αναμένεται να κοπάσει ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η άνοδος των επιτοκίων. Τα σενάρια των τραπεζών δεν προβλέπουν τέλος του πολέμου στην Ουκρανία το 2023, ενώ δεν περιλαμβάνουν το σενάριο εκλογών.

Προϋπολογισμούς με πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 8% το 2023 και επιτόκιο που μπορεί να φτάσει μέχρι το 3,75%, καταρτίζουν οι τράπεζες.

Eνώ σε δύο εβδομάδες το ενδιαφέρον των αγορών θα επικεντρωθεί στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου (8/11 Alpha Bank, 10/11 Eurobank και Εθνική Τράπεζα και 11/11 Τράπεζα Πειραιώς), ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις τράπεζες στην παρούσα φάση είναι η κατάρτιση των νέων τριετών προϋπολογισμών τους (2023 – 2025), που θα πρέπει να περάσουν για έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια τον Δεκέμβριο.

Τα budgets της τριετίας καταρτίζονται σε περιβάλλον αυξημένων αβεβαιοτήτων και ενσωματώνουν ιδιαίτερα αυστηρές παραδοχές, ειδικά για το επόμενο έτος στο οποίο δεν αναμένεται να κοπάσει ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η άνοδος των επιτοκίων. Τις αυστηρές παραδοχές των νέων προϋπολογισμών υποδαυλίζει η εκτίμηση των τραπεζιτών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειώσει το 2023, επομένως, η πορεία πληθωρισμού και επιτοκίων θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Την ίδια στιγμή, οι προϋπολογισμοί δεν ενσωματώνουν σενάριο εκλογών, άρα είναι ανοιχτοί σε ενδεχόμενο πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος υπαγορεύει συντηρητικές εκτιμήσεις για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι προϋπολογισμοί των τραπεζών προβλέπουν ότι ο μέσος πληθωρισμός θα κινηθεί το 2023 με ρυθμό 8%, ενώ προς το τέλος του επόμενου έτους θα υποχωρήσει στο 5,5%. Την ίδια στιγμή, στα budgets προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα «τρέξει» του χρόνου με ρυθμό 2%. Όσο για τα επιτόκια, οι παραδοχές που υιοθετούν τα budgets προβλέπουν ότι το επιτόκιο του ευρώ θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 3,75%. Το «πλαφόν» ανόδου για το επιτόκιο του δολαρίου τίθεται στο 5%.

Η επόμενη χρονιά που είναι και η πιο δύσκολη για τους προϋπολογισμούς των τραπεζών προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 12%. Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται επιβοηθητική για την υγεία του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς δείχνει ότι παρά την κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ, δεν αναμένονται δυσμενείς μεταβολές στην απασχόληση που θα επιβάρυναν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα.

Σημαντικό κομμάτι των παραδοχών των υπό κατάρτιση budgets αφορά στην πορεία του τουριστικού προϊόντος. Καθώς η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με υπέρβαση των προσδοκιών για τα τουριστικά έσοδα, ο πήχης για το 2023 τίθεται χαμηλότερα, όχι όμως θεαματικά. Οι εκτιμήσεις που ενσωματώνουν οι τριετείς προϋπολογισμοί κάνουν λόγο για επιδόσεις του Τουρισμού που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022, με λιγότερες διαμονές, ωστόσο με τιμές οι οποίες θα διατηρηθούν περίπου στα επίπεδα του 2019, έτος ρεκόρ για τις τουριστικές εισπράξεις. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Αύγουστο έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 4,04 δισ. ευρώ έναντι 3,15 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021 και 4,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019. Ο Αύγουστος του 2019 - τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία του Covid-19 - αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Οι προϋπολογισμοί των τραπεζών για το 2023, 2024 και 2025 καταγράφουν τις προοπτικές ανά κλάδο δραστηριότητας, τόσο για τις μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα όσο και για τις θυγατρικές του εξωτερικού. Κομβικά μεγέθη είναι οι αναμενόμενες καταθέσεις και χορηγήσεις (οι τελευταίες, μάλιστα, με ενισχυμένο ρόλο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω των στόχων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης), καθώς και τα έσοδα από τόκους και από προμήθειες.

Σημειώνεται ότι οι κύριες παραδοχές για το οικονομικό περιβάλλον και τα μακροοικονομικά μεγέθη που ενσωματώνουν οι νέοι προϋπολογισμοί των τραπεζών, δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τις παραδοχές του βασικού σεναρίου που θα υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες στις 31 Οκτωβρίου ενόψει των stress tests του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο η Jefferies - Τα «εύσημα» και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

«Καλάθι» του νοικοκυριού: Σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου 2023 – Όλη η τροπολογία

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Τα ποσά, οι απαλλαγές και τα πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider