Πόλεμος και πληθωρισμός καθυστερούν την ανάκαμψη των αερομεταφορών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος και πληθωρισμός καθυστερούν την ανάκαμψη των αερομεταφορών
Τα τρία σενάρια του Eurocontrol για την επιστροφή στα μεγέθη προ πανδημίας.

Μπορεί οι περιορισμοί στις αερομεταφορές που συνόδευσαν τα πρώτα χρόνια της υγειονομικής κρίσης να έχουν αρθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο τουρισμός να απέκτησε φέτος θετικό πρόσημο, φλερτάροντας μάλιστα κάποιους μήνες με τις επιδόσεις του 2019, η πλήρης ανάκαμψη των αερομεταφορών όμως, έχει δρόμο ακόμα μπροστά της. Για την ακρίβεια, εξαιτίας του οικονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η επιστροφή στα προπανδημικά μεγέθη τοποθετείται χρονιά μετά το 2023.

Το παραπάνω επισημαίνει η πρόσφατη αναθεωρημένη πρόβλεψη, 7ετούς ορίζοντα, του Εurocontrol, του οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, η οποία λαμβάνοντας υπόψη της και τα επικαιροποιημένα δεδομένα του καλοκαιριού του 2022, ορίζει τα τρία σενάρια για την πορεία των αερομεταφορών.

Το αισιόδοξο σενάριο

Το πρώτο σενάριο, το πιο αισιόδοξο, υποθέτει ότι θα υπάρξει μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη το 2023 ενώ μικρός θα είναι και ο αντίκτυπος στην ζήτηση και στις τιμές των καυσίμων εξαιτίας του πληθωρισμού. Σε αυτή την περίπτωση η ανάκαμψη στα μεγέθη του 2019 θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2023 στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αφού η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και οι τουριστικές ροές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Το μετριοπαθές σενάριο

Στην δεύτερη περίπτωση του μετριοπαθούς σεναρίου, το Eurocontrol εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την τιμή των καυσίμων θα επηρεάσει την ζήτηση. Κάπως έτσι τα ταξίδια με το αεροπλάνο δεν θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τους τουρίστες ενώ και τα επαγγελματικά ταξίδια θα στραφούν σε εναλλακτικές ψηφιακές συναντήσεις, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 να έρθει το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση θα επηρεαστεί και από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, η οποία ήταν ήδη ορατή από φέτος εξαιτίας και της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Σύμφωνα με το Εurocontrol από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2022 οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 5%. Η άνοδος έγινε ορατή από τον Μάιο του 2022 και κορυφώθηκε τον Ιούλιο, φτάνοντας το 15% λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Το απαισιόδοξο σενάριο

Τέλος το τρίτο και πιο απαισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την πλήρη επαναφορά του κλάδου μετά το 2028 εξαιτίας κυρίως της ύφεσης που θα παρουσιαστεί σε έναν σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, γεγονός που θα ασκήσει ακόμα υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις στους καταναλωτές κατακρημνίζονται την ζήτηση. Σε αυτή την εκδοχή βέβαια, καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει και μια αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία θα επαναφέρει τους περιορισμούς μετακινήσεων σε τοπικό επίπεδο πλήττοντας τόσο τον επαγγελματικό τουρισμό όσο και τις χωρητικότητες των αερομεταφορέων και εντείνοντας τα προβλήματα με το προσωπικό.

eurocontrol

«Καταγράψαμε ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτή η τάση έχει περιοριστεί τόσο λόγω της ικανότητας του κλάδου να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη του όσο και λόγω του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία» ανέφερε ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol. «Είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας στο 92% περίπου των επιπέδων του 2019 το επόμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή την ανάκαμψη», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της φετινής πορείας του τουρισμού και της ανάκαμψης της τουριστικής ζήτησης που παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, ο οργανισμός αναμένει να καταγράψει περίπου 9,3 εκατ. πτήσεις φέτος, 49% περισσότερες σε σχέση με το 2021, και παράλληλα 16% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AEGEAN: Διακρίθηκε και πάλι ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

ΤτΕ: Αυξημένες 224,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο - Ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες για το τριήμερο της 28ης - Ανησυχία για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider