ΔΕΗ: Παίρνει μπροστά εντός 2022 η πρώτη «πράσινη» επένδυση με τη γερμανική RWE

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Παίρνει μπροστά εντός 2022 η πρώτη «πράσινη» επένδυση με τη γερμανική RWE
ananewasimes
Έναρξη κατασκευής του πρώτου φωτοβολταϊκού, ισχύος 200 MW περίπου, στο πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, από την κοινής εταιρείας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables. Από το 2023, και μάλλον σε δύο φάσεις, η υλοποίηση των υπόλοιπων 8 φωτοβολταϊκών που έχει εισφέρει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην κοινοπραξία. Η γερμανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο έργων που θα συμπεριληφθούν στην κοινή εταιρεία.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη υλοποίησης της πρώτης «πράσινης» επένδυσης, που θα αποτελέσει καρπό της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω της σύμπραξης των δύο «πράσινων» θυγατρικών τους, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζεται να κατασκευάζεται το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, δηλαδή της κοινής εταιρείας που έχουν συστήσει οι δύο εταιρείες. Το έργο θα έχει ισχύ 200 MW περίπου, ενώ πρόκειται να εγκατασταθεί στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, όπως και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εισφέρει στην κοινοπραξία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία σύστασης της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, με την υπογραφή του Συμφωνητικού Σύστασης Κοινής Εταιρείας από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Αντικείμενο της κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ σε αυτήν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εισφέρει 9 φωτοβολταϊκά πάρκα, που προορίζεται να εγκατασταθούν στον πρώην Λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου. Έτσι, η θυγατρική της ΔΕΗ απέκτησε το 40% της κοινοπραξίας.

«Πράσινα» PPAs

Με τις εργασίες κατασκευής του πρώτου φωτοβολταϊκού εντός του έτους, ξεκινά η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που έχει συμπεριληφθεί στη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή από την ελληνική εταιρεία. Όσον αφορά το portfolio των υπόλοιπων οκτώ πάρκων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά. Ο έως τώρα σχεδιασμός των δύο εταιρειών προβλέπει πως τα οκτώ έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης το 2023.

Από την πλευρά της, η RWE Renewables έχει εισφέρει τα αντίστοιχα μετρητά στην κοινοπραξία, αποκτώντας το 51% της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή και διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχό της. Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων αντίστοιχο μεγέθους στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθεί στην κοινή εταιρεία.

Σημαντικός «πυλώνας» εμπορικής εκμετάλλευσης των κοινών έργων των δύο εταιρειών θα αποτελέσει η σύναψη εταιρικών συμβάσεων αγοραπωλησίας της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής («πράσινα» PPAs). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «πράσινα» PPAs δεν θα είναι μόνο ενδο-ομιλικά, δηλαδή η παραγωγή δεν προορίζεται αποκλειστικά για πώληση στη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι υποψήφιοι αγοραστές ενέργειας από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή είναι επίσης μεγάλοι καταναλωτές, όπως και εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού.

Έργα 5 GW της ΔΕΗ έως το 2026

Σε συνδυασμό με την ίδια ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, η συμφωνία με την RWE αποτελεί σημαντικό όχημα για την επιτάχυνση της «πράσινης στροφής» του Ομίλου ΔΕΗ. Στόχος του Ομίλου είναι έως το 2026 να έχει σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Μάλιστα, όπως είχε τονίσει στην τελευταία ετήσια τακτική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, η επιχείρηση έχει ήδη αδειοδοτήσει το 80% των μονάδων που περιλαμβάνει αυτός ο στόχος.

«Απαντώντας» στην ενεργειακή κρίση, η ΔΕΗ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους στόχους για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και επιταχύνοντας τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Κι αυτό γιατί η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία, αλλά και θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη στρατηγική της ΔΕΗ για ενίσχυση της παρουσίας της στις ΑΠΕ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (σε μία αναλογία περίπου 2/3), επειδή πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει την γρήγορη υλοποίηση νέων έργων. Αντίστοιχα, περίπου το 1/3 νέων σταθμών αφορά πάρκα αιολικής ενέργειας, μία ενεργειακή πηγή που ενδιαφέρει πολύ την επιχείρηση, με τα έργα ωστόσο να μπορούν να υλοποιηθούν με πιο αργούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – Οι μονάδες ανακύκλωσης, τα 600 εκατ. ευρώ και η ενεργειακή αξιοποίηση

Πάει 5 μήνες πίσω η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

gazzetta
gazzetta reader insider insider