Παγκρήτια Τράπεζα: Το παρασκήνιο της ΑΜΚ και τα επόμενα βήματα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Το παρασκήνιο της ΑΜΚ και τα επόμενα βήματα
Με καταληκτικό ορίζοντα την 27η Οκτωβρίου, η Διοίκηση ξεκινά επαφές με εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds για να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ, της ΑΜΚ. Πώς κινήθηκαν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Αποχή Σάλλα μέχρι νεωτέρας.

Τον γύρο των επαφών με ειδικούς επενδυτές – εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds -, ξεκινά η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας προκειμένου μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Δυνητικά, στο διάστημα αυτό η Διοίκηση της Παγκρήτιας θα μπορούσε να συζητήσει και με τον μεγάλο απόντα της ΑΜΚ, τον Μιχάλη Σάλλα, Πρόεδρο του Lyktos Group το οποίο ελέγχει το 19,95% της κρητικής τράπεζας. Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να ξαναζεσταθεί με πρωτοβουλία Σάλλα και με επιστολή ενδιαφέροντος προς την Διοίκηση της Παγκρήτιας.

Πηγές από την Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας αναφέρουν στο insider.gr ότι ήδη από τις διερευνητικές επαφές του προηγούμενου διαστήματος έχει εντοπισθεί το ενδιαφέρον 4 – 5 μεγάλων επενδυτών και κάποιων μικρότερων, με τους οποίους θα υπάρξουν πλέον συζητήσεις σε συγκεκριμένη βάση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας της ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι σύμβουλοι της Διοίκησης για την ΑΜΚ της Παγκρήτιας είναι η UBS και η Euroxx.

Η ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας διενεργείται σε αγαστή συνεργασία της Διοίκησης της Τράπεζας με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά την πρώτη φάση που αφορούσε στην εγγραφή των υφιστάμενων μετόχων και ολοκληρώθηκε χθες, η Τράπεζα συγκέντρωσε περίπου 34,78 εκατ. ευρώ μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην έκδοση 27,83 εκατ. νέων μετοχών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 39.483.340 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία και τιμής διάθεσης 1,25 ευρώ (σ.σ. οι «Νέες Μετοχές») με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, καλύφθηκε κατά ποσοστό 35,24%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στην ΑΜΚ συμμετείχαν 4.300 μέτοχοι. Πλήρως συμμετείχαν με το ποσοστό τους οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, στις οποίες προστέθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς που δεν είχε μέχρι σήμερα ποσοστό συμμετοχής στην Παγκρήτια. Οι πληροφορίες φέρουν τη συνολική συμβολή των τραπεζών στην ΑΜΚ σε περίπου 12,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 2% στην Παγκρήτια κατείχε το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο όμως δεν εξάσκησε τα δικαιώματά του προτίμησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η εφοπλιστικών συμφερόντων εταιρεία Green Hydepark Investment Limited, η οποία απέκτησε, ενόψει της ΑΜΚ, υφιστάμενο ποσοστό 7,9% των μετοχών της Παγκρήτιας, άσκησε κατά το ήμισυ το δικαίωμα προτίμησης, συνεισφέροντας το ποσό των 3,9 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, η εταιρεία παραμένει ανοιχτή στο να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στις 27 Οκτωβρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο μεγαλύτερος μέτοχος, το Lyktos Group, δεν εξάσκησε τα δικαιώματά του προτίμησης και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αποφασίσει να κινηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα ο Μιχάλης Σάλλας.

Το ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας που συνεδρίασε χθες αποφάσισε να παρατείνει την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία του ενός τριμήνου που προβλέπεται από τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών από το ΔΣ της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 30 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι η διάθεση των αδιάθετων νέων μετοχών σε ειδικούς επενδυτές ή/και σε λοιπούς μη ειδικούς επενδυτές, με όριο ελάχιστης συμμετοχής (για τους μη ειδικούς επενδυτές) την απόκτηση αδιάθετων νέων μετοχών αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ ανά επενδυτή, επρόκειτο να διενεργηθεί κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στο γεγονός ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων μετοχών, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πιο πάνω διημέρου, αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο διάθεσης των αδιάθετων νέων μετοχών έως τις 27 Οκτωβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την 1η Νοεμβρίου θα γίνει η πιστοποίηση της καταβολής της Αύξησης με έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας και επιβεβαίωση από το ΔΣ της Τράπεζας και στις 2 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η κάλυψη της ΑΜΚ και η κατανομή των μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Schmieding (Berenberg): Αναμένουμε σοβαρή ύφεση το χειμώνα - H εκτεθειμένη Γερμανία και το μικρό πλεονέκτημα της Ελλάδας

Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα

Ποιος άκουσε τον Σόιμπλε και δεν... φοβήθηκε

gazzetta
gazzetta reader insider insider