Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Πως θα λάβουν χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση οι επιχειρήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Πως θα λάβουν χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση οι επιχειρήσεις
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τι ύψος επιδότησης δικαιούνται οι επιχειρήσεις μέσω του "Εξοικονομώ-Επιχειρώ". Πρόβλεψη για επιδότηση παρεμβάσεων αλλά και υποστηρικτικών δράσεων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και ποιες τελικά επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση.

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης που θα φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 500.000 ευρώ προσφέρει στις επιχειρήσεις των κλάδων του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», το οποίο αναμένεται να τρέξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο με τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της δαπάνης, εάν, δηλαδή, πρόκειται για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας ή υποστηρικτικές δαπάνες.

Σημαντική παράμετρος της συγκεκριμένης δράσης είναι ότι η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων στη δράση θα πραγματοποιείται με βάση τη σειρά βαθμολογικής κατάταξης με βάση κριτήρια όπως είναι η ανηγμένη εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2), η ειδική εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (ανηγμένη στις ώρες λειτουργίας) και η αποδοτικότητα της επένδυσης (ο λόγος της ετήσιας Εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2) ως προς το κόστος της Επένδυσης (σε ανηγμένα μεγέθη).

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προδημοσίευση της πρόσκλησης του προγράμματος η δράση απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ). Κατ’ επέκταση, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% οι Ο.Τ.Α. και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shopinshop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ) και οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).

Ως προς τις επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση θα πρέπει το ενδιαφερόμενο μέρος:

• Να έχει συσταθεί έως επιχείρηση, με επιλέξιμο για τη Δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020.
• Να έχει κλείσει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης
τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.
• Να δραστηριοποιείται στην Ελληνική επικράτεια και να δηλώσει ως τόπο/τόπους για την
υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά ανά Περιφέρεια.
• Να έχει την ιδιότητα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης
• Να λειτουργεί νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο αδειοδοτικό έγγραφο, σύμφωνα με την
κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
• Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού
/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν.
4019/2011 όπως ισχύει, Συνεταιρισμός και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του
ν.4308/2014, όπως ισχύει.
• Να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
• Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
• Να δεσμευτεί ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
• Να διαθέτει ή να δεσμευθεί με υπεύθυνη δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου ότι μέχρι την
ολοκλήρωση της πρότασης θα μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
• Να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η περίοδος της εξαετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Η ιδιοκτησία, η μίσθωση, η σύσταση επικαρπίας ή η παραχώρηση χρήσης θα πρέπει να καταδεικνύεται με το αίτημα ένταξης στη Δράση.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομισθεί υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπρόσωπου της επιχείρησης ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση στο ακίνητο και εφόσον υπάρχει έχει τακτοποιηθεί και να έχει ολοκληρωθεί η διενέργεια ενεργειακού ελέγχου. Σε περίπτωση που η αίτηση περιλαμβάνει μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών υποδομών και εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης των παρεμβάσεων απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) βάσει του ΚΕνΑΚ που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Σημειώνεται ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει μία και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ. καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της πρόσκλησης.

Ποιες παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται και ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται σε δαπάνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες (δηλαδή δαπάνες απαραίτητες για τη σύνταξη, την υποβολή και την παρακολούθηση της αίτησης καθώς και τον τελικό έλεγχο επίτευξης των ελάχιστων ενεργειακών στόχων), οι οποίες εμπίπτουν στον Κανονισμό De Minimis (υποστηρικτικές δαπάνες). Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι οι επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης), επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού (αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό), επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής), επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες), επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες), επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατάσταση συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης.

Ως προς τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται αυτές αφορούν στις υπηρεσίες ενεργειακού ελεγκτή, στις υπηρεσίες ενεργειακού επιθεωρητή, στην ανάπτυξη και πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001, στις υπηρεσίες συμβούλου παρακολούθησης και διαχείρισης και στην εκπόνηση μελετών και ερευνών κάθε μορφής απαραίτητες για την υλοποίηση της έκθεσης αποτελεσμάτων του ενεργειακού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι δεν εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες οι εργασίες συντήρησης, τα κινητά στοιχεία, μη μόνιμου χαρακτήρα (πχ κουρτίνες, εσωτερικές περσίδες, κλπ), τυχόν εξοπλισμός που δε συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, οι εργοδοτικές εισφορές για κατασκευαστικές εργασίες και οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, και τέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Μέχρι τον Δεκέμβριο σε λειτουργία η πλατφόρμα

Οι νέες δράσεις «Εξοικονομώ» που πέφτουν στην αγορά - Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Έρχονται «Εξοικονομώ» για νέους, επιχειρήσεις και δημόσιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider