Σε αναβρασμό η φαρμακευτική αγορά - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναβρασμό η φαρμακευτική αγορά - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  
Στο τραπέζι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και οι συνέπειες του επιμερισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Κρίσιμο ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, έχουν σήμερα, Τρίτη (27/9), οι επικεφαλής των τεσσάρων φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ), σε συνέχεια των συναντήσεων με τον ΕΟΠΥΥ, που μετά από επανειλημμένες οχλήσεις της αγοράς, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι τελευταίες αλλαγές στη δομή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, με τον επιμερισμό της σε δυο μεγάλες κατηγορίες (δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού), σε αναλογία 62-38 για το 2022, αντίστοιχα, φαίνεται να θέτουν νέα εμπόδια στον εξορθολογισμό της, προκαλώντας νέες «δονήσεις» στην αγορά φαρμάκου.

Θεσμικοί παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι η αναλογία 62-38 δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, ενώ κρούουν το «καμπανάκι» για αύξηση της συνολικής υπέρβασης το 2022.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ- 1Α/1Β), τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών (clawback).

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, δημιουργεί εξωπραγματική επιβάρυνση για κάποια φάρμακα και σημαντική ελάφρυνση για κάποια άλλα, οδηγώντας σε μια αγορά δυο ταχυτήτων.

Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να ζητώνται εκπτώσεις άνω του 60% από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για ορισμένα φάρμακα και έτσι αφενός να σημειώνεται δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αφετέρου να δημιουργείται σημαντική ανισορροπία, ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ίδιες ή παρόμοιες ομάδες φαρμάκων.

Η αγορά υπολογίζει ότι η συνολική δαπάνη των ΦΥΚ θα υπερβεί τα 1,58 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ από τα 2,088 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι που αναλογεί στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στα 790 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή, είναι στην ουσία κατά πολύ μικρότερη, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα ποσά των κλειστών προϋπολογισμών των φαρμάκων που έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διόρθωσης της αναλογίας 62-38 και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το μίγμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προσανατολίζεται προς αλλαγές στη διαδικασία, θέτοντας το όποιο ποσοστό έκπτωσης ως αρχή διαπραγμάτευσης και όχι ως αδιαπραγμάτευτο στόχο.

Στο «κονδύλι» των ΦΥΚ και η δαπάνη του ΙΦΕΤ

Την ίδια στιγμή, με τη διαίρεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι απόλυτα σαφές σε ποιο budget θα υπαχθούν τα φάρμακα, τα οποία εισάγονταν από το ΙΦΕΤ με έκτακτες διαδικασίες.

Οι πληροφορίες «θέλουν» τα φάρμακα αυτά, η δαπάνη των οποίων εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ για το 2021, να αποζημιώνονται από μέρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αφορά στα ΦΥΚ. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (790 εκατ.), αναμένεται να δεχθούν και τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς θα επιβαρυνθούν και με το αντίστοιχο clawback.

Νέα αύξηση του rebate

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας, με στόχο να μετριάσει την αύξηση του clawback κατά 40 εκατ. ευρώ, φέρεται να εξετάζει ως ύστατη λύση την εισαγωγή ενός «νέου» rebate 8%, προσθέτοντας τα ήδη θεσμοθετημένα (3 και 5%). Ο κλάδος κάνει λόγο για άλλο ένα λογιστικό τέχνασμα, που απλά μεταθέτει το πρόβλημα από το clawback στο rebate. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Insider ότι μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Υγείας), προς την επίτευξη του στόχου του Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση του clawback, χωρίς να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί και ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τις εταιρείες δεν υπάρχει θετικό «αποτύπωμα», αφού το σύνολο των επιστροφών (clawback και rebate), ουσιαστικά δεν αλλάζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider