Νέα projects από τη HIG στον τομέα logistics – Έρχονται επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα projects από τη HIG στον τομέα logistics – Έρχονται επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ
Νέες εξαγορές από το αμερικανικό fund στον τομέα αποθηκευτικών χώρων. Deal στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Ποιο είναι το νέο ακίνητο και τα σχέδια.

Ένα νέο deal φέρεται να ετοιμάζει το γνωστό αμερικανικό fund της HIG στον τομέα των logistics στην ευρύτερη περιοχή Σκαραμαγκά – Ασπρόπυργου όπου έτσι κι αλλιώς προωθεί σημαντικές επενδύσεις. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για πρώην εργοστάσιο μεταλλευτικής εταιρίας (εισηγμένης;), το οποίο η HIG εξαγοράζει έναντι ποσό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα ως στόχο να επενδύσεις επιπλέον κεφάλαια ώστε να μετατραπεί σε logistics center υψηλών προδιαγραφών. Το ακίνητο είναι στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Πρόκειται για ακίνητο 12.000 τετραγωνικών μέτρων, η αγορά του οποίου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του fund για επενδύσεις στον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων όπου ήδη έχει «απλώσει δίχτυα».

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποκτήσει την πλειοψηφία της ισχυρής στον χώρο εταιρείας MAKIOS Logistics, μέσω της οποίας υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο 18 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένο από το υπ. Ανάπτυξης. Επίσης, η HIG, έχοντας προχωρήσει στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, σχεδιάζει τη δημιουργία logistics center 100.000 τ.μ. στο οικόπεδο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, προβλεπόμενης επένδυσης της τάξεως των 100 -150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η HIG Capital δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ έχοντας σχέδια για περαιτέρω επέκταση στον εν λόγω τομέα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζει επιπλέον 2 με 3 εξαγορές στον κάδο των logistics και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα καθώς αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου δίμηνου, εφόσον όλα πάνε καλά, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην χώρα μας. Με τομείς όπως οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ξενοδοχεία (τουρισμός) να αποτελούν κλάδους αιχμής για το fund.

Όπως πρόσφατα είχαμε αναφέρει, το αμερικανικό fund είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην εξαγορά του 100% της δραστηριότητας των αποθηκών ψυγείων της εταιρείας Olympias Κανδύλης, έναντι 20 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η HIG εκτός των αποθηκευτικών χώρων βάζει και τον τομέα ψυγείων στο χαρτοφυλάκιό της. Υπολογίζεται ότι οι άμεσες επερχόμενες επενδύσεις που εξετάζονται μαζί με το project της Χαλυβουργίας θα ξεπεράσουν τα 230 με 250 εκατ.

Είναι προφανές ότι ο τομέας των νέων αποθηκευτικών χώρων αποτελεί πόλο έλξης για κεφάλαια ελληνικών και ξένων ομίλων. Ο κλάδος των logistics προσελκύει με έντονο τρόπο τα επενδυτικά κεφάλαια, έπειτα από την αναβάθμιση του ρόλου του κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα στην αγορά να κάνουν λόγο για «χορό» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των εμπορευματικών υποδομών, αλλά και για σημαντικό ενδιαφέρον όχι μόνο από εγχώρια σχήματα, αλλά και διεθνή, ιδίως από τις ΗΠΑ. Το «μέτωπο» που εκτείνεται στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, του Θριάσιου δείχνει να αποτελεί τη νέα «Μέκκα» των επενδύσεων στον κλάδο των logistics, παρά το γεγονός ότι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών και σταδιακή συμπίεση των αποδόσεων.

Ευρύτερα πάντως, αναφορικά με τις περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, παρατηρείται μπαράζ επενδύσεων στη Δυτική Αθήνα (Ασπρόπυργος, Μαγούλα), μια τοποθεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις εταιρείες 3PL, λόγω της εγγύτητας με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την πρόσβαση στον αστικό ιστό, προκειμένου να εξυπηρετείται η παράδοση και η τροφοδοσία. Επενδύσεις αναμένονται και σε άλλες περιοχές, όπως τα Μέγαρα, ενώ τα Οινόφυτα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες απλής αποθήκευσης, ενώ και ο Βοτανικός κρίνεται κατάλληλος για την ανάπτυξη της αγοράς του τελευταίου μιλίου (last mile).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Η τάση στους γραφειακούς χώρους – Κεφάλαια 165 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο

Ακτοπλοΐα: Η τάση ανάκαμψης και ο «σκόπελος» των καυσίμων – Τι «δείχνει» η Attica Group για τα ελληνικά πελάγη

ΑΔΜΗΕ: Εντός του έτους η μετοχική είσοδος στη διασύνδεση Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider