Τρ. Κύπρου: «Χτίζει» άμυνες στην «επίθεση» του Lone Star - Εξελίξεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Κύπρου: «Χτίζει» άμυνες στην «επίθεση» του Lone Star - Εξελίξεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η οποία περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου έως το τέλος του μήνα.

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η οποία περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου έως το τέλος του μήνα.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει δεχτεί ήδη τρεις κρούσεις εξαγοράς από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Lone Star Funds, η οποία έχει το δικαίωμα και τέταρτης προσφοράς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις προσφορές του αμερικανικού fund υποβλήθηκαν η πρώτη στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή του 1,25 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η δεύτερη στις 25 Μαΐου 2022 στο 1,38 ευρώ ανά μετοχή και η τρίτη στις 8 Ιουλίου 2022 στο 1,51 ευρώ ανά μετοχή.

Η τελευταία προσφορά απορρίφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Τράπεζας στις 22 Ιουλίου 2022, το οποίο κάλεσε τους μετόχους να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο παρόν στάδιο, δεδομένου ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση, ούτε είναι γνωστοί οι όροι, με τους οποίους πιθανόν να γίνει η οποιαδήποτε πρόταση».

Χθες, με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το fund Lone Star επιβεβαίωσε ουσιαστικά την παραπάνω εκτίμηση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υποβληθεί η όποια επίσημη προσφορά εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου ή θα δημοσιοποιηθούν οι όροι, επί των οποίων η όποια προσφορά θα υποβληθεί».

Στην ανακοίνωσή της η Lone Star αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους οποιασδήποτε προσφοράς (συμπεριλαμβανομένου του να κάνει την προσφορά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από το 1,51 ευρώ ανά μετοχή):

α) κατόπιν σύστασης ή συγκατάθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου,

β) εάν η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώσει, δηλώσει ή καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα ή οποιαδήποτε άλλη διανομή ή απόδοση αξίας στους μετόχους της μετά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, οπότε η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε ισοδύναμη προσαρμογή στην προτεινόμενη προσφορά της,

γ) εάν τρίτο μέρος ανακοινώσει την πρόθεση να κάνει προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ/μετοχή».

Οι «γραμμές άμυνας» της Τρ. Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής της στην πολιορκία της Lone Star, η Τράπεζα Κύπρου έχει αναζητήσει «λευκό ιππότη» που θα υποβάλλει προσφορά για το 100% των μετοχών της, απευθυνόμενη στις ελληνικές τράπεζες (αν και το πραγματικό ζητούμενο είναι η Τράπεζα να παραμείνει υπό κυπριακό έλεγχο). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσεγγισθεί οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, πλην της Eurobank, η οποία ναι μεν επιδιώκει μεγαλύτερη ανάπτυξή της στην Κύπρο, ωστόσο έχει ως προτεραιότητα να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της στην Ελληνική Τράπεζα. Η Eurobank κατέχει το 12,6% της Ελληνικής και επί του παρόντος δεν πιέζεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της, ούτε επιθυμεί, απευθυνόμενη στους λοιπούς μεγαλομετόχους (η επενδυτική εταιρία Δήμητρα του Ειρήναρχου Βαρνάβα κατέχει ποσοστό περίπου 25%, η Wargaming 22% και η PIMCO περίπου 17%) να αποκτήσει ποσοστό άνω του 30% που θα την υποχρεώσει να προβεί σε δημόσια προσφορά.

Από τις διερευνητικές επαφές της Τράπεζας Κύπρου έχει προκύψει ότι δυνητικά, μόνο η Εθνική Τράπεζα θα ήταν σε θέση να αναλάβει ρόλο «λευκού ιππότη», καθώς διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υποβάλει αντιπροσφορά σε τυχόν τέταρτη προσφορά της Lone Star στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν και bid του «λευκού ιππότη» στο 1,60 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Όπως αναφέρουν οι πηγές του insider.gr, η Τράπεζα Κύπρου έχει αρνητική καθαρή θέση και αυτός που θα την αγοράσει – εάν οι εξελίξεις οδηγήσουν εκεί στις 30 Σεπτεμβρίου – θα πάρει πίσω κεφάλαια, τα οποία υπολογίζονται σε 300 – 400 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή και ενόψει της 30ής Σεπτεμβρίου, οι άμυνες που «χτίζει» η Τράπεζα Κύπρου για να μην απωλέσει την κυπριακή της «ταυτότητα» κάνουν λόγο και για θεσμική κινητοποίηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προετοιμασία νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και το μπλοκάρισμα κινήσεων εξαγοράς σε τομείς κρίσιμους για τη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει από το 2019 κανονισμό που επιτρέπει στα κράτη – μέλη να ελέγχουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης (σ.σ. ο εν λόγω κανονισμός είχε θεσπιστεί προκειμένου να ελέγξει «εισβολή» άμεσων ξένων επενδύσεων από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα, σε τομείς στρατηγικής σημασίας και κρατικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τον κανονισμό.

Επισημαίνεται ότι στη χθεσινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Lone Star αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο. «Ως ένας παγκόσμιος επενδυτής, με ισχυρό ιστορικό επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG και της πορτογαλικής Novo Banco SA, η Lone Star λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διαφύλαξη στρατηγικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και την πρόοδο των επιχειρήσεων υπό την ιδιοκτησία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company ανέρχεται σε 44.619.993,30 ευρώ διαιρεμένο σε 446.199.933 συνήθεις (κοινές) μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ η κάθε μία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας (όπως απαιτείται από τις υποχρεώσεις γνωστοποιήσεων σημαντικών συμμετοχών για την εφαρμογή των Κανόνων και Κανονισμών Διαφάνειας της Ιρλανδίας για τους επενδυτές που κατέχουν μετοχές και χρηματοοικονομικά μέσα ύψους 3% ή περισσότερο):

Στην Τράπεζα Κύπρου, η Lamesa Investments Limited ελέγχει ποσοστό 9,27%, η CarVal Investors 9,07%, η SenVest Management LLC 7,11%, η Caius Capital LLP 1,05%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) 5,02%, η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd 4,81%, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Eaton Vance 4,08% και λοιποί επενδυτές 59,59%.

Η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company βρίσκεται σε «Περίοδο Προσφοράς» (όπως ορίζεται από το Νόμο της Ιρλανδικής Επιτροπής Εξαγοράς του 1997 και τους Κανονισμούς Εξαγοράς της Ιρλανδίας του 2022 από τις 19 Αυγούστου 2022. Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης για όσους έχουν ή αποκτούν συμφέρον στο 1% ή περισσότερο σε συνήθεις μετοχές της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Από τον Οκτώβριο σε ισχύ το νέο μοντέλο επιδοτήσεων – Κίνητρα για εξοικονόμηση

«Κοινωνικό πακέτο» ΔΕΘ: Αύξηση μισθών και συντάξεων - Επίδομα και διπλό δώρο σε ευάλωτους τα Χριστούγεννα

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider