Παγκρήτια Τράπεζα: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για την ΑΜΚ - Στον «αέρα» έχει αφήσει η ΤτΕ την επάρκεια των νέων κεφαλαίων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για την ΑΜΚ - Στον «αέρα» έχει αφήσει η ΤτΕ την επάρκεια των νέων κεφαλαίων
Αγώνας δρόμου για την προσέλκυση κεφαλαίων περίπου 100 εκατ. ευρώ μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Capital plan «κατόπιν εορτής» ζητά η ΤτΕ. Τι έχει ζητήσει ο Μ. Σάλλας, που ελέγχει έμμεσα την Lyktos Συμμετοχών – κύριο μέτοχο της Παγκρήτιας – για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.  

Με το παράδοξο η Τράπεζα της Ελλάδος να δίνει στην Παγκρήτια Τράπεζα το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά όχι και την διαβεβαίωσή της προς τους υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές ότι θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μία «βιώσιμη» ΑΜΚ, ξεκινά σήμερα η περίοδος εγγραφών και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής.

Τα χρονικά περιθώρια που τίθενται στην Παγκρήτια για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι στενά, καθώς η λήξη της περιόδου εγγραφών, άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής και μεταβίβασης αυτών λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 29/9 θα πρέπει να γίνει η διάθεση των τυχόν αδιάθετων μετοχών και στις 30 Σεπτεμβρίου η πιστοποίηση της καταβολής της Αύξησης και η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ και την κατανομή των μετοχών.

Τότε, δηλ. στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΤτΕ ζητά από την Διοίκηση της Παγκρήτιας να της υποβάλει capital plan, χωρίς να έχει διατυπώσει τη γνώμη της επί του capital plan που της υποβλήθηκε στις 15 Ιουλίου. Στην πράξη, επομένως, η εποπτική Αρχή δίνει τη συγκατάθεσή της να διεξαχθεί αύξηση κεφαλαίου και οι νυν μέτοχοι πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως οι επενδυτές να γνωρίζουν αν η ΤτΕ θεωρεί επαρκές το ποσό της ΑΜΚ και την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που έχει εξαγγείλει η Παγκρήτια ή θα κληθούν να συμμετάσχουν και σε νέα ΑΜΚ.

Ήδη, όπως αναφέρεται σχετικά στη σελίδα 29 του Ενημερωτικού Δελτίου για την ΑΜΚ που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Ο κ. Μιχαήλ Σάλλας του Γεωργίου που ελέγχει έμμεσα την «LYKTOS PARTICIPATIONS Α.E. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», η οποία αποτελεί Κύριο Μέτοχο της Τράπεζας με ποσοστό 19,95%, σύμφωνα με την από 10.08.2022 επιστολή που απέστειλε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, δήλωσε εγγράφως, μεταξύ άλλων «…την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην Αύξηση ως επενδυτής υπό την προϋπόθεση ότι πριν την έναρξη της προθεσμίας καταβολής του κεφαλαίου, η ΤτΕ θα διαβεβαιώσει την Τράπεζα, εγγράφως, ότι η Αύξηση θεωρείται επαρκής για τους εποπτικούς δείκτες και τους αναπτυξιακούς της σκοπούς».

Σημειώνεται ότι επιπλέον παράδοξο είναι το γεγονός ότι το τρίμηνο που προβλέπει ο νόμος για τη διενέργεια ΑΜΚ από τη στιγμή που το ΔΣ μιας εταιρείας αποφασίσει την τιμή της ΑΜΚ και το οποίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας θα έληγε στις 27 Οκτωβρίου, έχει συντμηθεί στο δίμηνο.

Τα κεφάλαια...

Στο Ενημερωτικό Δελτίο που ενέκρινε το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ΑΜΚ της Παγκρήτιας αναφέρεται ότι τυχόν αδυναμία της Τράπεζας να ολοκληρώσει την Αύξηση ή στην περίπτωση που η Αύξηση καλυφθεί μερικώς (δηλ. σε ποσό που δεν θα της επιτρέψει να πληροί τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας) ή ακόμη και σε περίπτωση που η Αύξηση καλυφθεί πλήρως αλλά αλλάξουν ουσιωδώς δυσμενώς οι κανονιστικές απαιτήσεις και τα επιχειρηματικά δεδομένα, ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. Ενδεχόμενη αδυναμία επίτευξης της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση της Τράπεζας με τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, γεγονός που δεν αποκλείει την εφαρμογή του πλαισίου που προβλέπεται από το Ν.4335/2015 για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Εποπτικών Κεφαλαίων (CET 1) της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 7,287%, ο Δείκτης TIER 1 στο 8,327% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου στο 10,457%, πολύ κοντά στα απαιτούμενα κατώτατα όρια τα οποία πρέπει να τηρεί η Τράπεζα για το 2021 και είναι τα εξής: Δείκτης CET 1: 5,676%, Δείκτης TIER 1: 7,568% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου: 10,090%.

Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου 2022, ο Δείκτης CET διαμορφώθηκε στο 5,7325%, ο Δείκτης TIER 1 στο 6,740% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου στο 8,7421%, εμφανίζοντας στο σύνολό τους σημαντική επιδείνωση. Επιπλέον, με βάση το αποτέλεσμα της ετήσιας εποπτικής διαδικασίας SREP 2021 (που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και αφορούσε σε στοιχεία της Τράπεζας την 31.12.2020), τα απαιτούμενα κατώτατα όρια αναθεωρήθηκαν σε: Δείκτης CET 1: 5,805%, Δείκτης TIER 1: 7,740% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου: 10,320%, με αποτέλεσμα και οι τρεις δείκτες της Τράπεζας να βρίσκονται πλέον κάτω από αυτά.

... και η ενδεχόμενη μη συμμετοχή Μ. Σάλλα

Στους κινδύνους για την ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το Ενημερωτικό Δελτίο αναφέρει ότι τυχόν μη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης στην Αύξηση, του Κυρίου Μετόχου «LYKTOS PARTICIPATIONS Α.E. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», θα επιφέρει απίσχναση της συμμετοχής του στο κεφάλαιο της Τράπεζας και ενδέχεται να οδηγήσει σε μερική κάλυψη της Αύξησης με επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η μετοχική σύνθεση της Παγκρήτιας Τράπεζας σε επίπεδο κοινών μετοχών και, αντιστοίχως, δικαιωμάτων ψήφου σύμφωνα με τα στοιχεία του μετοχολογίου της 31.08.2022, έχει ως εξής: LYKTOS PARTICIPATIONS Α.E. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 15.750.000 μετοχές, ποσοστό19,95%, ALFA OCEAN DEVELOPMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 6.250.000 μετοχές, ποσοστό 7,92%, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. 5.661.840 μετοχές, ποσοστό 7,17% και λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%, 51.304.840 μετοχές, ποσοστό 64,97%.

Σε ένα σενάριο Αραίωσης (dilution) που κανείς εκ των υφιστάμενων μετόχων δεν ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν, και νέοι επενδυτές χωρίς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας πριν την ΑΜΚ θα καλύψουν στο σύνολό τους τις Νέες Μετοχές, χωρίς κανείς εξ αυτών να κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ το ποσοστό της Lyktos θα υποχωρήσει σε 9,97%, της Alpha Ocean Developments σε 3,96%, της Εθνικής Τράπεζας σε 3,58% και των λοιπών μετόχων που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 5% σε 32,49%.

Η Παγκρήτια Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 98.708.350 ευρώ, με την έκδοση έως 78.966.680 νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ εκάστη. Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά.

Η Αύξηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας έως καθαρού ποσού περίπου €93.793.509 (μετά την αφαίρεση των εξόδων ποσού έως περίπου €4.915 χιλ.), η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού της, όσο και δράσεις οργανικής αλλά και μη οργανικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων συμφωνιών για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Όπως σημειώνουν στο insider.gr πηγές της Παγκρήτιας Τράπεζας, με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την HSBC, η τελευταία θα καταβάλει στην Παγκρήτια 95 εκατ. ευρώ που καλύπτουν κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (RWAs). Επομένως, τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν οιονεί καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Παγκρήτια, επιπλέον της ΑΜΚ των περίπου 100 εκατ. που θα διενεργήσει.

Οι ανησυχίες της ΤτΕ

Σημειώνεται ότι στο Ενημερωτικό Δελτίο αποτυπώνονται και οι ανησυχίες της ΤτΕ (αναφέρονται σειρά κινδύνων στους οποίους η Παγκρήτια είναι εκτεθειμένη) για την περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης ή μερικής κάλυψης της ΑΜΚ. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την Τράπεζα να υλοποιήσει με επιτυχία τις δράσεις μη οργανικής ανάπτυξης όπως αυτές προβλέπονται στο στρατηγικό της πλάνο, δεδομένου ότι οι δύο σημαντικές συναλλαγές που έχει εξαγγείλει (συγχώνευση με Συνεταιριστική Χανίων και εξαγορά δραστηριοτήτων HSBC στην Ελλάδα) τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και εταιρικών οργάνων.

Επιπλέον πρόκληση είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας που διαμορφώθηκε στο 63,65% στις 31 Δεκεμβρίου 2021 από 62,26% στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Στις 31/12/21 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιπροσώπευαν το 57,22% των δανείων της Τράπεζας, έναντι 54,16% στις 31/12/20.

Το ύψος των NPEs επηρεάζει αρνητικά τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας λόγω των αυξημένων προβλέψεων έναντι πιστωτικού κινδύνου και εξόδων απομείωσης, των εξόδων που συνδέονται με τις στρατηγικές ανάκτησης και άλλων λειτουργικών εξόδων και φόρων. Στις 31/12/21, η Τράπεζα είχε σωρευμένες προβλέψεις για ζημίες απομείωσης δανείων ύψους 374,65 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών 38,33%), έναντι 356,72 εκατ. ευρώ στις 31/12/20.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Η υψηλή ρευστότητα «ασπίδα» στην κρίση – Ξεκινά το buyback έως 30 Σεπτεμβρίου

Έρχεται MoU ανάμεσα σε Εκκλησία και PPF (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider