Attica Bank: Τα αδιέξοδα και οι μεγάλες ευθύνες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τα αδιέξοδα και οι μεγάλες ευθύνες
Οι τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες για τη δεύτερη ΑΜΚ, οι. «σκελετοί» στα ντουλάπια, η αδράνεια της ΤτΕ και ο έντονος προβληματισμός των μετόχων αλλά και της κυβέρνησης. 

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η Attica Bank, αναζητώντας τρόπους για να καλύψει τις τεράστιες κεφαλαιακές της ανάγκες, καθώς κανείς, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, που ως επόπτης όφειλε να είχε δράσει πολύ νωρίτερα, αλλά ούτε και η διοίκηση και οι νυν μέτοχοι της τράπεζας θα ήθελαν να οδηγηθούν σε κάποια βίαιη λύση σε μια χρονιά, η οποία ήδη είναι προεκλογική.

Ωστόσο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica δείχνουν σχεδόν μη διαχειρίσιμες. Το σχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που κανονικά επρόκειτο να αποφασιστεί μέσα στον Ιούλιο, κάτω από το βάρος των τεράστιων ποσών που δείχνει ότι απαιτούνται- γύρα στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες-, έχει ήδη αναβληθεί και προχωρά με ορίζοντα τον Οκτώβριο- Νοέμβριο,... και τούτο υπό προϋποθέσεις.

Κεφαλαιακές ζημίες και τιτλοποιήσεις

Τα τελικά ποσά που θα χρειαστεί η τράπεζα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τις κεφαλαιακές ζημιές που θα προκύψουν μέσα από τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2 και Omega, οι οποίες προορίζονται για τον «Ηρακλή ΙΙ ».

Οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας δεν τελειώνουν εδώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει μία ακόμα τιτλοποίηση, την Metexelixis, η οποία όμως δεν θα κατευθυνθεί στον «Ηρακλή ΙΙ».

Από αυτή την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο η DBRS ξεκινάει την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, που θα φέρει όλες τις πλευρές ενώπιον των ευθυνών τους.

Οι μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς άφησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κύριος Σπύρος Παντελιάς που είχε την ευθύνη μαζί με την ομάδα του να φθάσει ως εδώ η κατάσταση, και πώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έβλεπε τα ανησυχητικά σημάδια, τις ζημιές που συσσωρεύονταν και τις κεφαλαιακές ανάγκες που διογκώνονταν.

Να μη μιλήσουμε για τα χρόνια που προηγήθηκαν και τον τρόπο που έγινε η τιτλοποίηση της «Θεάς Άρτεμις» η οποία έκρυψε μέσα της τη μεγάλη κεφαλαιακή τρύπα της τράπεζας, αφήνοντας τις ζημιές στους μετόχους και τις εγγυήσεις (ακίνητα) στο διαχειριστή με την τράπεζα να εισπράττει ένα ελάχιστο ποσό από τη διαδικασία.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όχι απλώς ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις των 365 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν ακόμα και τα 600 εκατ. ευρώ, υπολογιζόμενες γύρω στα 620 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο που συζητείται όμως σήμερα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια οι ανάγκες αυτές να συμπιεστούν λίγο κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Τι θα κάνει τελικά το Ellington;

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι βασικοί μέτοχοι και κυρίως το ΤΧΣ και η Ellington, έχουν έλθει σε αρκετές συγκρούσεις για το θέμα αυτό, με κάποιους κύκλους να μιλούν ακόμα και για υπαναχώρηση της Ellington, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί άλλος ιδιώτης επενδυτής, σε αυτή την ιδιαίτερα προβληματική συγκυρία.

Κανείς – ούτε η ΤτΕ, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία- δεν έχει καταφέρει να αποσαφηνίσει τη πραγματική θέση της Ellington αλλά και τις δυνατότητές της να εισφέρει τα ποσά που απαιτούνται. Κάποιοι προωθούν το σενάριο της αποχώρησης του fund από τη διαδικασία, κάποιες άλλες πηγές – κυρίως από την ΤτΕ- υποστηρίζουν πως η Ellington δύσκολα θα φύγει λόγω της μετοχικής σχέσης που ήδη έχει στην Attica αλλά και επειδή το προβληματικό παρελθόν της τράπεζα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα σε κάποιους, αν το fund αποσυρθεί. Όμως, η συναίνεση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εδρεύει η μητρική του fund δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Οι σχεδόν διπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν προκύψει για την τράπεζα εκ των πραγμάτων οδηγούν στην αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας μετόχων για την αύξηση. Η συμφωνία προέβλεπε ότι στη νέα ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ να μειώσει δραστικά το δικό του μερίδιο. Μπορεί η Ellington να αναζήτησε στην αγορά συνεταίρους όμως, καθώς τα σενάρια δεν είναι ξεκάθαρα ούτε για την ίδια, το εγχείρημα μέχρι στιγμής δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.

Στην τελευταία ΑΜΚ της τράπεζας τον Δεκέμβριο, ύψους 240 εκατ. ευρώ , το ΤΧΣ κάλυψε την αύξηση σε ποσοστό 63,1% (μειώθηκε από το 68,2% που το ΤΧΣ απέκτησε σε πρώτη φάση μέσω της μετατροπής των warrants του Δημοσίου). Η Ellington, που θεωρείται ως ιδιώτης επενδυτής, κινήθηκε σε σύμπραξη με το ΤΜΕΔΕ Πέρα από το μερίδιο του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και η Ellington/Rinoa 9,9%.

Τα ποσοστά στη νέα ΑΜΚ και η «απειλή» αποτυχίας

Στη νέα ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να καλύψει το πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ να περιορίσει σημαντικά το δικό του. Το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να αποεπενδύσει, παίρνοντας τουλάχιστον τα ποσά που έχει καταβάλει μέσω της συμμετοχής του στις ΑΜΚ κλπ, με βάση τον τελευταίο νόμο. Θα πρέπει δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να αποκτήσουν περίπου το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιουλίου η Attica Bank ενεργοποίησε για δεύτερη φορά τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, εισπράττοντας από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 22.817.998,42 ευρώ που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου και αποφάσισε την έκδοση 271.448.946 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με τιμή εξαγοράς 0,08406 ευρώ ανά τίτλο.

Αν η αύξηση δεν στεφθεί με επιτυχία τότε η Attica Bank κινδυνεύει να έχει την τύχη των μικρών τραπεζών κατά τη διάρκεια του μνημονίου με ότι αυτό σημαίνει για τους θεματοφύλακες και κυρίως για τους μετόχους της που έχουν επί σειρά ετών βάλει πολλά λεφτά για να στηρίξουν όρθια την τράπεζα.

Εξού και το θέμα αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον με το άγρυπνο μάτι της κυβέρνησης να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς σχεδιάζουν να γυρίσουν στην Οικονομία υγιή τα πρώην κόκκινα δάνεια

Τρ. Πειραιώς: Συλλογική συμφωνία για τους εργαζόμενους της Piraeus Real Estate Management – Τι προβλέπει

gazzetta
gazzetta reader insider insider