Laiki.eu: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει τη λαϊκή αγορά στο smartphone μας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Laiki.eu: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει τη λαϊκή αγορά στο smartphone μας
To νέο marketplace που υπόσχεται να φέρει τη λαϊκή αγορά, χωρίς μεσάζοντες, στο σπίτι μας.

Τους πάγκους της λαϊκής αγοράς στο smartphones των καταναλωτών φέρνει η φρέσκια πλατφόρμα laiki.eu, υποσχόμενη να δώσει διαδικτυακή διέξοδο σε μικρές παραγωγικές μονάδες της χώρας. Την ίδια στιγμή βέβαια με οργανωμένα και αποτελεσματικά logistics για τη συλλογή και διανομή νωπών και φρέσκων προϊόντων από μικρούς παραγωγούς, υπόσχεται να τα προσφέρει στους καταναλωτές με πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των μεσαζόντων.

Τι είναι το laiki.eu

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της επιχείρησης στο insider.gr, το laiki.eu δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει στον καταναλωτή την εμπειρία και τα πλεονεκτήματα της επίσκεψης στη λαϊκή αγορά διαθέτοντας διαδικτυακά ποιοτικά κι επώνυμα προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες (χονδρεμπόρους, λιανεμπόρους, κ.λπ.) και σε τιμές που ορίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και προμηθευτές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω των οργανωμένων και αποτελεσματικών logistics που έχει αναπτύξει, επιτυγχάνει την συλλογή και διανομή νωπών και φρέσκων προϊόντων από μικρούς παραγωγούς στους καταναλωτές, με την βοήθεια ενός ολοκληρωμένου online marketplace, στο οποίο βρίσκει κανείς ό,τι υπάρχει στους πάγκους μιας λαϊκής αγοράς και πολλά ακόμα.

Ο επισκέπτης του laiki.eu έχει δηλαδή την δυνατότητα να επισκεφθεί online διάφορους παραγωγούς και να ψωνίσει από εκείνον που εμπιστεύεται, όπως ακριβώς στη λαϊκή. «Ειδικότερα για τα νωπά προϊόντα (φρούτα και λαχανικά), υπόσχεση της εταιρείας μας είναι «ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ». Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω μιας τεχνολογικά προηγμένης διαδικασίας αποθήκευσης και διανομής, που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε και να παραδίδουμε τα προϊόντα εντός 24ώρου στο σπίτι του πελάτη με τον πλέον οικολογικό και οικονομικό τρόπο» όπως επισημαίνουν τα στελέχη της.

Μάλιστα, χάρη στο σύστημα διαχείρισης το οποίο καταγράφει και έχει διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο τη θέση και κατάσταση των προϊόντων, από τη στιγμή που διατίθενται από τον παραγωγό έως ότου παραδοθούν στον πελάτη, όπως και σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια μεταφοράς και αποθήκευσης, ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες αποθήκευσης στα ενδιάμεσα στάδια, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος για όλους.

Για να γίνει κατανοητό, η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια. Οι παραγωγοί ανεβάζουν τα προϊόντα τους στους online πάγκους, ορίζοντας οι ίδιοι τις τιμές και ενημερώνοντας τον καταναλωτή για την ποιότητα τους (το χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά ή το αγρόκτημα όπου εκτράφηκαν τα ζώα και άλλες σχετικές πληροφορίες).

Στη συνέχεια οι καταναλωτές περιηγούνται στην online λαϊκή αγορά, επιλέγουν τους παραγωγούς που θέλουν και αγοράζουν, απευθείας από αυτούς, τα προϊόντα της αρεσκείας τους.

Αφότου ολοκληρωθεί η παραγγελία, οι παραγωγοί ενημερώνονται και προχωρούν στη συγκομιδή και τη συσκευασία των προϊόντων ενώ η laiki.eu παραλαμβάνει τα προϊόντα και τα φέρνει στην πόρτα των καταναλωτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όποια παραγγελία γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα, να συλλεγεί τα χαράματα από τα αγροκτήματα, να συσκευαστεί σε μια ενιαία παραγγελία και να παραδοθεί την επόμενη ημέρα, και μάλιστα την προκαθορισμένη από τον καταναλωτή ώρα.

Έχοντας βέβαια εξελίξει την αρχική ιδέα της laiki.eu για διάθεση νωπών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών, η πλατφόρμα έχει διευρύνει την δραστηριότητά της, εμπλουτίζοντας το marketplace της με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είδη κατάψυξης και παντοπωλείου, είδη αρτοποιείων και κάβας, βρεφικά είδη και είδη καθαρισμού και πολλά άλλα.

«Ο τρόπος διάθεσης λαχανικών και φρούτων είναι σταθερός και συγκεκριμένος. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, υπάρχουν διάφορες επιλογές. Καταρχάς συνεργαζόμαστε με καταστήματα λιανικής , τα οποία διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω της laiki.eu, ενώ ορισμένοι προμηθευτές κάνουν εναπόθεση των προϊόντων στις εγκαταστάσεις μας. Τέλος, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός προϊόντων, τα οποία προμηθευόμαστε και στη συνέχεια διαθέτουμε ως laiki.eu. Το dark store της laiki.eu υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τρόπους συνεργασίας και διάθεσης προϊόντων και μέσω του προηγμένου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουμε αναπτύξει, επιτρέπει την υποστήριξη πολλαπλάσιου όγκου πωλήσεων σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα» εξηγούν τα στελέχη της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της φυσικής φυσικής υποδομής της laiki.eu είναι και ο στόλος των οχημάτων ο οποίος υποστηρίζει την συλλογή των προϊόντων από τους παραγωγούς/προμηθευτές στη συνέχεια τη διάθεσή τους στους πελάτες. «Τα οχήματα μας είναι ως επί το πλείστον βαν με ψυχόμενους θαλάμους, έτσι ώστε τα ευαίσθητα προϊόντα να μεταφέρονται με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις σχετικές προδιαγραφές». Παρότι σήμερα ο στόλος οχημάτων της επαρκεί για τον τρέχοντα όγκο παραγγελιών, η εταιρεία υλοποιείται σχέδιο διεύρυνσής του.

Οφέλη για παραγωγούς και καταναλωτές

Το εν λόγω μοντέλο λειτουργίας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους μικρούς παραγωγούς.

«H laiki.eu είναι η μοναδική πλατφόρμα που φέρνει σε απ’ ευθείας επαφή τον καταναλωτή με τον παραγωγό, παρέχοντας τα πλεονεκτήματα μιας λαϊκής αγοράς. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει παραγωγό και, με βάση την εμπειρία προηγούμενων αγορών και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, επιστρέφοντας σε αυτό και για τις μελλοντικές αγορές του», επισημαίνουν τα στελέχη της.

Αυτή ακριβώς η σχέση εμπιστοσύνης δίνει και το κίνητρο και στον παραγωγό να ικανοποιήσει τον πελάτη όσο το δυνατόν περισσότερο και εγγυάται στο τέλος της ημέρας υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Την ίδια στιγμή ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα απ’ ευθείας διάθεσης των προϊόντων του, χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχει φυσικά σε κάποια λαϊκή αγορά. Διευρύνει δηλαδή μέσα από αυτό το πρόσθετο κανάλι διάθεσης, το δυνητικό πελατολόγιο του. Κι αυτό χωρίς να απαιτείται κάτι παραπάνω από περιορισμένη επένδυση χρόνου και ενέργειας, τόση όση χρειάζεται για να εξοικειωθεί με το σύστημα και τις διαδικασίες του laiki.eu.

«Στις αρχικές μας συζητήσεις με ορισμένους παραγωγούς, βρεθήκαμε μπροστά σε πραγματικά ενθουσιώδεις αντιδράσεις από την πλευρά τους και μεγάλη προθυμία να γίνουν μέλη της laiki.eu. Αυτή τη στιγμή η laiki.eu συνεργάζεται με 41 παραγωγούς και προμηθευτές από διάφορα σημεία της Ελλάδας, ένας αριθμός δυναμικός, που διαρκώς διευρύνεται».

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος

Τόσο η ιδέα όσο και η υλοποίηση του laiki.eu είναι συλλογικό δημιούργημα, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη της. στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από τους χώρους της τεχνολογίας -πληροφορικής, της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, της διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και του τομέα των τροφίμων.

Έμπνευση δε για την δημιουργία της έδωσε η πανδημία και η εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που την συνόδευσε, εξοικειώνοντας παράλληλα και τους καταναλωτές με το online shopping.

«Παρά την ωρίμανση του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αγορές, η διείσδυση του online εμπορίου στα νωπά προϊόντα, υπήρξε πολύ πιο περιορισμένη, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Το κενό αυτό και η απουσία σύνδεσης παραγωγού και καταναλωτή με την βοήθεια του διαδικτύου, αποτέλεσε για εμάς το κίνητρο για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι ήταν εφικτή η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες του νωπού προϊόντος, με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και κάπως έτσι προέκυψε η laiki.eu».

Η εταιρία ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια, ικανά να καλύψουν μέχρι και σήμερα τις ανάγκες για την ολοκληρωμένη υπηρεσία παροχής νωπών προϊόντων. Όσο αυξάνεται βέβαια ο όγκος της δραστηριότητας της, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω επένδυση σε φυσικές υποδομές, αυξάνουν και οι πιθανότητες να αναζητήσει χρηματοδότηση από τις διάφορες χρηματοδοτικές πηγές που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες.

Επόμενος στόχος είναι άλλωστε η κλιμάκωση της υπηρεσίας και ο ο συγχρονισμός της ανάπτυξης της φυσικής υποδομής με τη ζήτηση και το πληροφοριακό σύστημα που τα υποστηρίζει, ώστε το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων από το χωράφι στον καταναλωτή, το οποίο αποτελεί και την βασική καινοτομία του laiki.eu. να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και βιώσιμα στην αύξηση του όγκου των παραγγελιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά νέο ελληνικό marketplace

Η Skroutz αποκτά το 100% της EveryPay

SHOPFLIX.GR: Το Marketplace όλης της Ελλάδας άνοιξε και… παίζει μπάλα σε όλη την χώρα!

gazzetta
gazzetta reader insider insider