Τράπεζες: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με βάση κλιματικά κριτήρια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με βάση κλιματικά κριτήρια
Ο SSM βάζει όρους στις χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις, ξεκινώντας κατ΄ ιδίαν διάλογο με τις τράπεζες αρχές Σεπτεμβρίου. Προβληματίζει το γεγονός ότι έως και 70% των εσόδων των τραπεζών προέρχεται από δάνεια προς μη περιβαλλοντικά φιλικές επιχειρήσεις. Ποιες επιλογές θα δώσει ο επόπτης στις τράπεζες.

Μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική των χορηγήσεών τους προς επιχειρήσεις, βρίσκονται οι τράπεζες. Τις αλλαγές δρομολογεί, μετά την ολοκλήρωση των φετινών πιλοτικών κλιματικών stress test, ο SSM, βάζοντας επί τάπητος στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, την πολιτική χορηγήσεων με βάση τα κριτήρια για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο SSM έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στις τράπεζες μία πρόγευση των αλλαγών στις οποίες θα υποχρεωθούν και οι οποίες απειλούν να αφαιρέσουν από τις τράπεζες μεγάλα κομμάτια από το επιχειρηματικό πελατολόγιό τους, εάν αυτές δεν αλλάξουν άρδην την αντιμετώπιση επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Ο λόγος των «κυρώσεων» στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα επιβάλλει ο SSM έχει να κάνει με την διαπίστωσή του ότι έως και το 70% των εσόδων των συστημικών τραπεζών προέρχονται από επιχειρήσεις που δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM θα δώσει δύο επιλογές στις τράπεζες προκειμένου να χειριστούν αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεων – πελατών τους.

  • είτε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κατά την πορεία του μετασχηματισμού της λειτουργίας τους για την υιοθέτηση των βιώσιμων κλιματικών προτύπων,
  • είτε να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν παραγωγή ή και κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, και οι ίδιες οι τράπεζες παράλληλα, θα κληθούν να προσαρμόσουν τους μηχανισμούς τους για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά κριτήρια ή θα αποφασίσουν να βγάλουν επιχειρήσεις από το πελατολόγιό τους.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια προσαρμογή κλάδων, και συνακόλουθα επιχειρηματικών χορηγήσεων, που θα αγγίξουν εκτεταμένα τομείς της ελληνικής οικονομίας, πρωτίστως και μαζικά την βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι ο SSM θα καλέσει τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο να τού παρουσιάσουν συγκεκριμένα action plans για το πώς θα δράσουν ώστε να κάνουν τις επιχειρήσεις – πελάτες τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές τράπεζες ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που επίκεινται το προηγούμενο δεκαήμερο, καθώς ο SSM ανακοίνωσε σε κάθε τράπεζα τα αποτελέσματα των φετινών πιλοτικών κλιματικών stress test. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κινήθηκαν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με μία εξ αυτών να παρουσιάζει χαμηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες.

Όπως είχε γράψει το insider.gr τον Μάρτιο, με την έναρξη της διαδικασίας των πιλοτικών κλιματικών stress tests, ο SSM είχε ζητήσει από τις τράπεζες να κατηγοριοποιούν τις χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις σε:

  • Επιχειρήσεις τις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη στο πελατολόγιό τους και τους έχουν χορηγήσει δάνειο. Για τις επιχειρήσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογούν τα data για την πράσινη μετάβασή τους που τους παρέχουν και να διαπιστώνουν ότι διασφαλίζεται η συνεχής προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες τις κλιματικής αλλαγής.
  • Επιχειρήσεις που σκοπεύουν να δανείσουν οι τράπεζες ώστε να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
  • Επιχειρήσεις που οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν διότι δεν πληρούν τους όρους της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των κλιματικών stress tests ανακοινώθηκαν από τον SSM στην κάθε τράπεζα μεμονωμένα και θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο ο αναλυτικός διάλογος ανά τράπεζα (thematic review). Το γενικό πόρισμα του SSM, πάντως, από τη διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης σε 104 σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν ότι οι περισσότερες δεν διαθέτουν στιβαρά πλαίσια για τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, ούτε και τα σχετικά δεδομένα.

Από τα ευρήματα του stress test προέκυψε ότι το 60% των τραπεζών δεν διαθέτουν ακόμη πλαίσιο για τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους. Ομοίως, οι περισσότερες τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τους κλιματικούς κινδύνους στα υποδείγματα πιστωτικού κινδύνου τους και μόλις το 20% συνυπολογίζει τους κλιματικούς κινδύνους ως μεταβλητή κατά τη χορήγηση δανείων. Επί του παρόντος οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να εδραιώσουν ικανότητες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με το κλίμα που περιλαμβάνουν ποικίλους διαύλους μετάδοσης κλιματικών κινδύνων (π.χ. κίνδυνοι αγοράς και πιστωτικοί κίνδυνοι) και χαρτοφυλάκια (π.χ. επιχειρηματικά ή ενυπόθηκα).

Τα παραπάνω, όταν περισσότερο από τα δύο τρίτα του εισοδήματος των τραπεζών από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις προκύπτει από κλάδους έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπομπές που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες προέρχονται από μικρό αριθμό μεγάλων αντισυμβαλλομένων, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους σε κινδύνους μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider