S&P 500 Banks Index: Στο ρελαντί η εκπροσώπηση των γυναικών στις τράπεζες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P 500 Banks Index: Στο ρελαντί η εκπροσώπηση των γυναικών στις τράπεζες
Σημάδια επανάπαυσης καταγράφουν μεγάλες τράπεζες ως προς τη συμμετοχή γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις καθώς πλησιάζουν τους ποσοστιαίους στόχους που έχουν τεθεί. 

Σημάδια επανάπαυσης καταγράφουν μεγάλες τράπεζες ως προς τη συμμετοχή γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις καθώς πλησιάζουν τους ποσοστιαίους στόχους που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μηνιαία παρακολούθηση του αριθμού των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, ο αριθμός τους στα μέλη του Standard & Poor's 500 Banks Index παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη περίοδο «ακινησίας» από τον Ιανουάριο του 2019.

Μια εξήγηση της τάσης που καταγράφεται είναι ότι η πρόοδος σε αυτό το θέμα συχνά επιβραδύνεται καθώς οι εταιρείες ολοκληρώνουν τις ετήσιες συνεδριάσεις τους και υπάρχει λιγότερη δραστηριότητα συνολικά (και κινητοποίηση όσον αφορά στο ESG). Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εταιρείες αισθάνονται λιγότερη πίεση να αυξήσουν τη γυναικεία εκπροσώπηση τώρα που ο μέσος όρος ξεπερνά το 33% στις περισσότερες τράπεζες.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, ο μέσος αριθμός γυναικών διευθυντών παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο με αντιπροσώπευση 4,7 από τα 13,2 μέλη τα οποία απαρτίζουν ένα μέσο διοικητικό συμβούλιο ενώ αμετάβλητο στο 35,3% παρέμεινε και το ποσοστό των γυναικών διευθυντών, το οποίο ωστόσο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το 31,7% που ισχύει για τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του S&P 500.

Ως προς τις «επιδόσεις» των τραπεζών σε αυτό τον τομέα, η Citigroup έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών στο διοικητικό της συμβούλιο ενώ η M&T Bank έχει το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών στο διοικητικό της συμβούλιο. Η US Bancorp και η Signature Bank έχουν τη νεότερη μέση ηλικία ως διοικητικό συμβούλιο, στα 60 και 61 έτη, αντίστοιχα ενώ υπάρχουν 16 τράπεζες του S&P 500 στο βασικό όριο του 30% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ή πάνω από αυτό.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων του Bloomberg (Bloomberg Gender-Equality Index) σημείωσε πτώση 9,8% τον Ιούνιο, μεγαλύτερη από την πτώση 8,6% του MSCI World Index. Πρόκειται για έναν τροποποιημένο σταθμισμένο με κεφαλαιοποίηση δείκτη που παρακολουθεί τις οικονομικές επιδόσεις εκείνων των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την ισότητα των φύλων μέσω της ανάπτυξης πολιτικής, της εκπροσώπησης και της διαφάνειας.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Σε θέση «μάχης» οι ισχυροί κατασκευαστές για την παραχώρηση – «φιλέτο» των 1,5 δισ. ευρώ

ESG: Πόσο έχουν προοδεύσει οι επιδόσεις των ΔΣ των επιχειρήσεων

ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες είναι ακριβότερη η απόκτηση στέγης

gazzetta
gazzetta reader insider insider