Alphabet: «Άνοιγμα» προς τους επενδυτές με split μετοχής «20 για 1»

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alphabet: «Άνοιγμα» προς τους επενδυτές με split μετοχής «20 για 1»
Οι ημέρες που οι επενδυτές έπρεπε να διαθέσουν χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν μία μοναδική μετοχή κάποιας από τις «μεγάλες» τεχνολογικές εταιρείες έφτασαν στο «τέλος» τους.

Οι ημέρες που οι επενδυτές έπρεπε να διαθέσουν χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν μία μοναδική μετοχή κάποιας από τις «μεγάλες» τεχνολογικές εταιρείες έφτασαν στο «τέλος» τους.

Η Alphabet κλείνει την πόρτα της σε αυτή την εποχή από σήμερα, καθώς η μετοχή της αρχίζει τις συναλλαγές στο επίπεδο των 100 δολαρίων μετά την ολοκλήρωση του split μετοχής «20 για 1», ακολουθώντας το «παράδειγμα» της Amazon.

Να σημειώσουμε πως πριν το άνοιγμα των αγορών σήμερα, η μετοχή της μητρικής της Google σημείωσε άνοδο 1,6% στα 113,61 δολάρια.

«Άνοιγμα» προς τους επενδυτές και τον Dow Jones

Οι εταιρείες επιλέγουν αυτή την κίνηση για να κάνουν τις μετοχές τους πιο «προσιτές» για τους «λιανικούς» επενδυτές και η κίνηση φαίνεται να αποδίδει, αν και μέχρι στιγμής, η χαμηλότερη τιμή δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική διαφορά για να ανεβάσει τις μετοχές, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών όπως η αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ακόμα «νωρίς», όμως η Amazon έχει καταγράψει πτώση 9% από την ολοκλήρωση του δικού της split τον προηγούμενο μήνα. Ακόμα και στην περίπτωση της Shopify, η μετοχή της οποίας ήταν σε υψηλό επίπεδο, σημείωσε βουτιά πάνω από 70% από την αρχή της χρονιάς.

Αυτή η απόδοση των μετοχών απέχει σημαντικά από αυτή του 2020, όταν οι μετοχές της Apple και της Tesla σημείωσαν υψηλά ρεκόρ τους μήνες μετά τα δικά τους split.

Οι επενδυτές της Alphabet δεν θα πρέπει να περιμένουν μια αντίστοιχη πορεία στην τιμή της μετοχής, ενόσω επικρατούν μακροοικονομικά ρίσκα, σχολιάζει η ιδρύτρια της Bokeh Capital Partners, Kim Forrest.

«Υπάρχουν σημαντικότερες ανησυχίες καθώς αρχίζει να φαίνεται η αρχή μιας ύφεσης» σημειώνει η Forrest και προσθέτει «σίγουρα φαίνεται πως 'έρχονται' απολύσεις και αυτό είναι κάτι που ούτε οι πολύ πλούσιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν».

Τα split των μετοχών έχουν καθαρά «διακοσμητικό» ρόλο, καθώς δεν κάνουν κάτι παραπάνω από το να αναδιανέμει το equity της εταιρείας σε μεγαλύτερο όγκο μετοχών. Αν και οι αυτόνομοι επενδυτές εκλαμβάνουν την κίνηση του split ως ένα bullish δείγμα, ότι η εταιρεία είναι αισιόδοξη σχετικά με το outlook των επιχειρήσεων της και συχνά σηματοδοτεί ένα - τουλάχιστον - σύντομο άλμα της εκάστοτε μετοχής.

Τώρα, αν και η σεζόν αποτελεσμάτων β' τριμήνου βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επενδυτές επικεντρώνονται στο αν οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορούν να ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις κερδών της Wall Street, οι οποίες χαρακτηρίζονται υπερβολικά αισιόδοξες.

Από την άλλη, υπάρχουν άλλα οφέλη από ένα split μετοχών, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης στον Dow Jones Industrial Average, για γίγαντες όπως η Alphabet και η Amazon, καθώς το κριτήριο είναι η τιμή της μετοχής και όχι η εμπορική αξία της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις «γκουρού» των αγορών προειδοποιούν για τους μελλοντικούς οικονομικούς κινδύνους

JPMorgan: Προειδοποιεί για κατρακύλα του bitcoin από το μειωμένο κόστος του mining

Citi: «Buy the dip» στις μετοχές αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Γιατί βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider