Γυρίζει σελίδα η ΕΒΟΛ - Η δέσμευση για στήριξη των αγροτών και ο στόχος για νέα προϊόντα

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Γυρίζει σελίδα η ΕΒΟΛ - Η δέσμευση για στήριξη των αγροτών και ο στόχος για νέα προϊόντα
Στη νέα εποχή περνά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ένας από τους πιο εμβληματικούς της χώρας. Πώς διαχειρίζεται την επιβάρυνση από την άνοδο των πρώτων υλών και ποια τα σχέδια για το μέλλον. Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2021. 

Η διατήρηση υγιούς ανάπτυξης καθώς και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του τρέχοντος έτους για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, αλλά και για το πιο πολύτιμο «asset» του, τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Ένας από τους πιο ιστορικούς συνεταιρισμούς της χώρας που το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον τόπο που τον «γέννησε», προσβλέπει σε ένα ευοίωνο μέλλον, με όχημα τα ποιοτικά του προϊόντα και παρά τις αυξημένες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν στην τρέχουσα συγκυρία η εγχώρια και η παγκόσμια οικονομία.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στον Ιούνιο, για τη χρήση του 2021, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 17,023 εκατ. ευρώ, από 17,810 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 4,4%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στις 533.678 ευρώ, έναντι 2,027 εκατ. ευρώ το 2020.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 το συνεταιριστικό κεφάλαιο ανερχόταν στις 136.159 ευρώ, μειωμένο κατά 3.600 λόγω αποχώρησης μελών.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μια σύνθετη κατάσταση στην οικονομία»

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι συνεχιζόμενες εξελίξεις σχετικά με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και οι αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με ό,τι αυτό επιφέρει επιπρόσθετα στην αύξηση του πληθωρισμού, δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, προβλέπει, ενώ, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση, δηλώνει έτοιμη, εάν χρειαστεί, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της οποιασδήποτε πιθανές επίπτωσης «μολονότι το μέγεθος και η διάρκεια των επιπτώσεων εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου, τα πιθανά περαιτέρω μέτρα και τον τρόπο αντίδρασης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής».

Η δέσμευση για στήριξη των αγροτών και ο στόχος για νέα προϊόντα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δεσμεύεται πως «θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) προσφέροντας τους αγροτικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στη αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά», αλλά και πως «θα επικεντρωθεί με μεγαλύτερη ένταση στη στήριξη του αγροτικού κόσμου ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που περνάει ο ευαίσθητος τομέας» της ελληνικής οικονομίας.

Για έναν από τους πιο εμβληματικούς συνεταιρισμούς της χώρας ένας ακόμη βασικός – διττός – στόχος είναι η παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας, με την υπογραφή της ΕΒΟΛ, καθώς και η επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ο χαμός του Νικήτα Πρίντζου και η νέα διοίκηση

Απέραντη θλίψη στην τοπική κοινωνία - και όχι μόνο - προκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο η είδηση του θανάτου του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτα Πρίντζου, ενός ακούραστου συνεταιριστή κι επιχειρηματία που άφησε ανεξίτηλο στο στίγμα του τόσο στα συνεταιριστικά δρώμενα, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Ο Νικήτας Πρίντζος ήταν ο άνθρωπος που εκτόξευσε επιχειρηματικά την ΕΒΟΛ, μετατρέποντάς την σε μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία, τα προϊόντα της οποίας έγιναν γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Έφυγε στα 78 του χρόνια μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας και αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Λίγο καιρό μετά και κατόπιν ψηφοφορίας του Διοικητικού Συμβουλίου, τα ηνία της προεδρίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ ανέλαβε ο Στέφανος Διακομής, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, αλλά και ισχυρό όραμα για την επόμενη μέρα της ΕΒΟΛ, τα προϊόντα της οποίας έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές…

Μια διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου - ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από το Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου.

Έτος ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του συνεταιρισμού αποτέλεσε το 1952 όταν ιδρύθηκε η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. Ο σκοπός της ίδρυσης ήταν - και συνεχίζει να είναι - η δυνατότητα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, καθώς και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με φροντίδα και τη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ έχει σχεδιάσει και παράγει αρκετά νέα προϊόντα σε προσεγμένες ποιοτικά και αισθητικά συσκευασίες, στηρίζοντας αφενός την προσπάθεια των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, καλύπτοντας αφετέρου την ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Η ΕΒΟΛ θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος, παράγοντας γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών - γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό, τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους καταναλωτές, ενώ διατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας.

Η έδρα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, τα προϊόντα του οποίου ξεπέρασαν πολύ γρήγορα τα στενά όρια του νομού Μαγνησίας , βρίσκεται στην Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ, ενώ στη χρήση 2021, απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 138 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με τη διοίκηση να δηλώνει πως «μέσω της στρατηγικής της παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους… παρέχοντας ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται οι αποφάσεις για την Αττική Οδό και τους 8 «μνηστήρες» - Τα λιμάνια, τα ακίνητα και το PPF

Γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν στη δέσμευση άνθρακα

«Εγκλωβισμένοι» στο πληθωριστικό σπιράλ αγρότες, καταναλωτές κι επιχειρήσεις

Όλες οι ειδήσεις

15:33

Θεσσαλονίκη: Ταυτόχρονο homeporting για δύο κρουαζιερόπλοια αύριο στο λιμάνι της πόλης για πρώτη φορά στα... χρονικά

15:16

Meteo: Αίθριος γενικά ο καιρός την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας

15:02

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί στο Ιράν

14:55

Βουλγαρία: Η ζωτική σημασία του IGB τονίστηκε στους χαιρετισμούς στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του

14:34

Υπ. Υγείας: Σε εγρήγορση για πιθανό κύμα πανδημίας

14:28

Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει σε βάθος χρόνου ακόμα και καρκίνο

14:22

ΔΟΑΕ: Ζητά διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές για την τύχη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

14:18

Οικονόμου: Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

14:09

Βρετανία: Ο ΥΠΟΙΚ Κουάρτενγκ υπερασπίστηκε τον "μίνι προϋπολογισμό" παρά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στις αγορές

14:02

Ιράν: Ακόμη ένας αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας

13:56

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 35 νεκροί από τη χθεσινή επίθεση καμικάζι σε κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ

13:52

Κουτσούμπας: Αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή παρέμβαση, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

13:47

Θεσσαλονίκη: Οκτώ συλλήψεις για ναρκωτικά και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα

13:37

Ντερ Λάιεν για IGB: Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και τη ΝΑ Ευρώπη

13:28

Τουρκία: Η Άγκυρα απορρίπτει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα

13:22

Ν. Αναστασιάδης: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας

13:19

Πέλλα: Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε 33 απάτες σε όλη την Ελλάδα, έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

13:15

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ρωσικά στρατεύματα στη Λιμάν

13:08

Twitter: Οι χρήστες του είναι περιχαρακωμένοι στις πολιτικές προτιμήσεις τους και στην πόλωση

13:00

Ακίνητα: «Χάνει στροφές» το πρόγραμμα «Golden Visa» - Η εγχώρια οπτική και το μοντέλο Πορτογαλίας

12:55

Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus στη Μέρα Τεχνητής Νοημοσύνης της Tesla

12:50

Δένδιας: Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής

12:43

Ζαχαράκη: Αποδεικνύεται στην πράξη η δυναμική του Αθλητικού Τουρισμού

12:35

Νικαράγουα: Η χώρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

12:30

Παναγιωτόπουλος: Στόχος μας η λύση του Κυπριακού με πλήρη κυριαρχία και χωρίς την παράνομη στρατιωτική κατοχή

12:26

Λετονία: Οι Λετονοί ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, φαβορί οι κεντρώοι

12:20

Μιχαηλίδου: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα

12:16

Ν. Κορέα: Συντριπτική απάντηση αν η Β. Κορέα προχωρήσει χρήση πυρηνικών

12:08

Βρετανία: Παραλύει σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω 24ωρης απεργίας

12:02

Μητσοτάκης: Ανάγκη να υιοθετηθεί από την ΕΕ η πρόταση 15 χωρών μελών για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο