Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών -Κοντά στον «στόχο» του 2019 η επιβατική κίνηση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών -Κοντά στον «στόχο» του 2019 η επιβατική κίνηση
Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα με την χρυσή χρονιά του 2019. Πώς κινείται η κίνηση εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις. Οι αγορές που έχουν μεγάλη άνοδο.

Δυναμικά φαίνεται να μπαίνει και ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την επιβατική κίνηση να κινείται ακόμα καλύτερα από τα υψηλά του Μαΐου και να επιβεβαιώνει τους παράγοντες του τουρισμού που προβλέπουν ότι το καλοκαίρι του 2022 θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος των δύο προηγούμενων χρόνων και στην κορύφωση της σεζόν τα μεγέθη μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν τις επιδόσεις προ πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο κλείνει κι άλλο την ψαλίδα σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2019 και υπολείπεται μόλις 6% από τους 2.613.094 επιβάτες της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019.

Οι επιδόσεις μέχρι και σήμερα, είναι ακόμα καλύτερες κι από αυτές του Μαΐου, όπου η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασε τα 2 εκατ. επιβάτες αναπληρώνοντας περίπου το 90% της επιβατικής κίνησης του αντίστοιχου μήνα του 2019 και κινούμενη κατά 254% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.

Σε ακόμα καλύτερα επίπεδα μάλιστα σε σχέση με το 2019 κινείται ο αριθμός των πτήσεων, ο οποίος υπολείπεται μόλις 2,9% από την χρονιά όπου οι επιδόσεις του τουρισμού έπιασαν νέα ρεκόρ. Ωστόσο αυτή που δείχνει να έχει ανακάμψει πλήρως είναι η κίνηση εσωτερικού, η οποία σε επίπεδο επιβατών κινείται μόλις 0,5% χαμηλότερα από το 2019 ενώ σε επίπεδο πτήσεων καταγράφει άνοδο κατά 4%. Στον αντίποδα η διεθνής επιβατική κίνηση υπολείπεται κατά 9,1% σε σχέση με το 2019 και κατά 8,4% σε επίπεδο διεθνών πτήσεων.

Νέες πτήσεις και δρομολόγια

Παρά τις νέες προκλήσεις που έχει φέρει στο προσκήνιο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμούς, υποδεχόμενο φέτος 6 νέα δρομολόγια, 6 νέες αεροπορικές και 39 νέες υπηρεσίες σε υφιστάμενες συνδέσεις.

Στις πιο πρόσφατες αεροπορικές που ανοίγουν για πρώτη φορά τα φτερά τους στην χώρα μας συγκαταλέγεται για παράδειγμα η Air Albania, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλβανίας ο οποίος ιδρύθηκε μόλις το 2018. H εταιρεία, όπως ανακοίνωσε χθες σε ειδική εκδήλωση για δημοσιογράφους, προσθέτει την Αθήνα στο πτητικό της πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 14 απευθείας πτήσεις σε άλλους προορισμούς (Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πίζα, Μπέργκαμο, Βερόνα, Ζυρίχη, Βασιλεία, Λονδίνο, Ντίσελντοφ, Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια, Μπόντρουμ) και επεκτείνεται μέσω της Κωνσταντινούπολης και της Turkish Airlines που κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Air Albania, σε όλο το δίκτυο του τουρκικού αερομεταφορέα. Η Air Albania ξεκινά με 4 εβδομαδιαίες πτήσεις Τίρανα - Αθήνα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Επιπλέον σήμερα, επανεκκινεί επίσημα και το δρομολόγιο Αντίς Αμπέμπα - Αθήνα, της Ethiopian Airlines, το οποίο είχε σταματήσει λόγω πανδημίας.

Την ίδια στιγμή μάλιστα φαίνεται να είναι πολύ κοντά η συμφωνία επιμήκυνσης καθόλη την διάρκεια του χρόνου, της σύνδεσης της χώρας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στοίχημα που αν κερδηθεί θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω την σεζόν, δίνοντας μια ανάσα και στον χειμερινό τουρισμό.

Οι αγορές που κινούνται ανοδικά

Κι αυτό γιατί η αμερικανική βρίσκεται ήδη στις πρώτες θέσεις των αγορών που τροφοδοτούν την χώρα μας με τουρίστες φέτος, κάτι που συνέβαινε διαχρονικά στο παρελθόν πριν διακοπεί από τις έκρυθμες υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν αρχής γενομένης της πανδημίας. Πέρα από τους Αμερικανούς τουρίστες βέβαια, αυξημένοι παρατηρούνται και οι Αυστριακοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τουρίστες με την μόνη αγορά που καταγράφει υψηλές αλλά στάσιμες επιδόσεις να είναι η γερμανική.

Οι προοπτικές για την συνέχεια προδιαγράφονται ακόμα καλύτερες, αν σκεφτεί κανείς ότι το ταξιδιωτικό χάος, με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων που επικρατεί σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η μοναδική αρρυθμία που παρατηρείται μέχρι στιγμής αφορά τις αποσκευές και αποτελεί φαινόμενο ντόμινο, μικρής έκτασης και διαχειρίσιμο που προκύπτει από άλλα συστήματα διαχείρισης ανά την Ευρώπη που έχουν κρασάρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά δεύτερο ξενοδοχείο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Αεροπορικό χάος σε Ζυρίχη και Γενεύη - Ακυρώνονται πτήσεις από σοβαρή βλάβη στους υπολογιστές

Αυξημένη κατά 377,7% η αεροπορική κίνηση στο α' 5μηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider