Intrakat: Εξελίξεις εντός καλοκαιριού για τον στρατηγικό επενδυτή στις ΑΠΕ – Ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Εξελίξεις εντός καλοκαιριού για τον στρατηγικό επενδυτή στις ΑΠΕ – Ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου
Τους επόμενους μήνες θα οριστικοποιηθεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, με το ξένο fund με το οποίο είναι πιο ώριμες οι επαφές για στρατηγικό εταίρο στην Inkat Energy.

Την πρόθεση της Intrakat να «συμμαχήσει» με στρατηγικό επενδυτή στον κλάδο της ενέργειας, με την «είσοδό» του στην Inkat Energy (εταιρεία spin off του Ομίλου, στην οποία έχει εισφερθεί ο κλάδος), επιβεβαίωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, και ο επικεφαλής της Inkat Energy, Λουκάς Λαζαράκης, κατά τη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας με τη βελγική Parkwind για τη σύμπραξη των δύο εταιρειών στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Τα δύο στελέχη του Ομίλου επισήμαναν πως σκοπός της συνεργασίας με έναν στρατηγικό εταίρο είναι η συνεισφορά του στη χρηματοδότηση του μεγάλου πλάνου ανάπτυξης που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Intrakat μέσω της Inkat Energy. Όπως σημείωσαν, στις σχετικές επαφές που πραγματοποιούνται, οι πλέον προχωρημένες συζητήσεις γίνονται με ξένο fund, το οποίο δεν θέλησαν να κατονομάσουν.

Ενισχυμένος ο ρόλος του developer

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, πηγές αγοράς «φωτογραφίζουν» ότι το ξένο αυτό fund είναι η BC Partners. Ανεξάρτητα πάντως από την ταυτότητά του, όλα δείχνουν πως ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχο οι σχετικές διαπραγματεύσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος, και να ολοκληρωθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να καταλήξουν είτε σε αίσια είτε σε αρνητική έκβαση. Επομένως, μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται είτε να «κλειδώσει» η συμφωνία, είτε τελικά να «ναυαγήσει».

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρέτης, ο Όμιλος ακολουθεί στον κλάδο των ΑΠΕ ένα ελαφρώς διαφορετικό μοντέλο από τις περισσότερες υπόλοιπες εταιρείες, καθώς στη δραστηριοποίησή της είναι έντονος ο ρόλος του developer. Κάτι που σημαίνει ότι ένα σχετικά μεγάλο μέρος του «πράσινου» χαρτοφυλακίου που αναπτύσσει προορίζεται προς πώληση, με την Intrakat να διατηρεί ένα σημαντικό πάντως τμήμα του, το οποίο θα εισφέρει στην κερδοφορία του.

Τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά

Περιγράφοντας τα αμέσως επόμενα βήματα ενίσχυσης της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Λαζαράκης σημείωσε πως κατασκευάζει αυτή τη στιγμή αιολικά πάρκα 100 MW, ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο αιολικών 100 ΜW έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης, για το οποίο οι κατασκευαστικές εργασίας θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2022.

Επίσης, η Inkat Energy έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση για άλλα 500 MW αιολικών πάρκων. Επίσης, έχει υποβάλει αιτήσεις γα όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών ισχύος 350 MW. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει «ωριμάσει» ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τη Βοιωτία, αλλά και για Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Θράκη.

Το πρώτο «πράσινο» ΡΡΑ

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, η Intrakat μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει συνάψει την πρώτη μακροχρόνια συμφωνία πώλησης ενέργειας («πράσινο» PPA). Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία με την οποία θα υπογράψει το PPA, «έδειξε» ότι αυτή είναι προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό γιατί τόνισε ότι οι πάροχοι δείχνουν προς το παρόν πιο ευέλικτοι σε ανάλογες συμφωνίες.

Ο κ. Σουρέτης σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, με τους εγχώριους παραγωγούς να συνάπτουν μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης με εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πρώτα θα πρέπει να αποκατασταθεί η δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στο μεγάλο ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα μας και τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη υλοποίησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αδειοδοτική απλοποίηση, που βρίσκεται στη Βουλή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το momentum και οι δημόσιες υπηρεσίες, που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση καυσίμων: Τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι και τα ψιλά γράμματα

Χρηματιστήριο: Σε πάνω από 30 εισηγμένες «τρέχει» πρόγραμμα buy back

Intrakat και Parkwind ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider