Οι κατασκευαστικές και το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές τους (ΑΠΕ)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Οι κατασκευαστικές και το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές τους (ΑΠΕ)
Το mega deal ανάμεσα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil για την εξαγορά από τη δεύτερη του 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου, μάλλον δεν θα αποτελέσει τη μόνη συμφωνία σε αυτό τον τομέα. Η Volterra της ΑΒΑΞ, η Τέρνα Ενεργειακή και η Intrakat.

Το mega deal ανάμεσα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil για την εξαγορά από τη δεύτερη του 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου μάλλον δεν θα αποτελέσει τη μόνη συμφωνία σε αυτό τον τομέα ανάμεσα σε κατασκευαστικές εταιρίες και τρίτους ενδιαφερόμενους, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διεργασίες. Το «μενού» φαίνεται να περιλαμβάνει και νέες ζυμώσεις που περιλαμβάνουν και άλλους ομίλους, από την ΑΒΑΞ και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή έως την Intrakat, ωστόσο, η συνέχει θα δείξει αν τα σενάρια και οι ζυμώσεις γίνουν πράξη, δηλαδή κάποια deal. Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις σημαντικές ροές, τα λειτουργικά κέρδη δεκάδων εκατ. ευρώ και σχετικά εγγυημένες «ταρίφες» που προσφέρει στα γκρουπ αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του προσεχώς λόγω της συγκυρίας (ενεργειακή κρίση) αλλά και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, φαίνεται να προσελκύει ενδιαφερόμενους (ιδίως αν συνυπολογιστούν και μπίζνες αποθήκευσης, υπεράκτια πάρκα κ.α.).

Για παράδειγμα, θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας στο μέτωπο της Volterra, θυγατρικής του ΑΒΑΞ, τουλάχιστον για τις ΑΠΕ (σε κάποια πάρκα συνεργάζεται με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που τσεκάρει τα δεδομένα) της εταιρείας, και δευτερευόντως για το εμπορικό τμήμα (η δραστηριότητα ως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δηλαδή τις δραστηριότητες στη λιανική & χονδρική αγορά ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου). Όπως έχει ήδη αναδείξει το insider.gr, ενδέχεται να γίνει ξεχωριστή πώληση των «κομματιών» της εταιρείας για την οποία κάποτε είχαν ακουστεί σενάρια και για τη Mytilineos αν και αυτά πλέον έχουν «κοπάσει». Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην ενεργειακή αγορά αλλά και ευρύτερα στην οικονομική – επιχειρηματική «σκηνή» μάλλον έχουν ευνοήσει περαιτέρω μια πώληση της Volterra, με πληροφορίες της αγοράς να κάνουν εδώ και καιρό λόγο για short list υποψηφίων που σταδιακά έχει… περιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, η μητρική ΑΒΑΞ έχει δηλώσει τη «διακοπή δραστηριότητας» του κλάδου ενέργειας, καθώς στον όμιλο έχουν προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο και εξετάζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Volterra. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η κατάληξη των επαφών με τους ενδιαφερόμενους ίσως να μην είναι πολύ μακριά.

Επιπρόσθετα, ως γνωστόν, στην αγορά εδώ και καιρό κυκλοφορεί το σενάριο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, δηλαδή του βραχίονα ΑΠΕ του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και πολλά έχουν γραφεί για το ενδιαφέρον ξένων ομίλων όπου ξεχωρίζει το όνομα του πανίσχυρου αυστραλιανού fund Macquarie. Κι εδώ έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για τιμές και ποσοστά, για το αν οι ενδιαφερόμενοι ζητούν μειοψηφικά ή πλειοψηφικά μερίδια, αλλά και για ευρύτερο ενδιαφέρον από άλλα ξένα σχήματα. Στις αρχές του μήνα, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπήρξε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, με προτάσεις ενίοτε και δυο φορές τον χρόνο. «Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση για αναβαθμισμένες αποτιμήσεις στις ενεργειακές εταιρείες- και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια – δεχθήκαμε και πρόσφατα σχετικές προτάσεις, δεν υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο και άρα ανακοινώσιμο επί του παρόντος», δήλωσε. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε «κλειδώσει» κάτι αν και έχει κυκλοφορήσει πλήθος σεναρίων. Προφανώς βέβαια, πέραν του ενδιαφέροντος για τον κλάδο ΑΠΕ υπάρχει και το γεγονός ότι η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Βέβαια, αν και ακόμα δεν έχει κάτι ιδιαίτερα… χειροπιαστό, εντούτοις, ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον και για το «κομμάτι» των ΑΠΕ της Intrakat. Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια με πιο πρόσφατο αυτό των αρχικών επαφών με τη BC Partners. Αν και η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε την Παρασκευή ανοιχτή στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ (κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2021), εντούτοις, έκανε λόγο απλά για σενάρια της αγοράς σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την BC Partners. Η Intrakat έχει δηλώσει ότι θα δώσει έμφαση σε νέα έργα ΑΠΕ (και σε υπεράκτια πάρκα, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο κ.α.) μετά και την περυσινή απορρόφηση της ΓΑΙΑ Άνεμος. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,6 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,6 GW. Προς το παρόν, το πλάνο προβλέπει τη λειτουργία 100 MW έως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023 και την προσθήκη ακόμη 250 MW μέσα στο 2023, το οποίο κατά τη διοίκηση κινείται εντός προγράμματος.

Το κατά πόσο οι εταιρείες που γίνονται αποδέκτες σημαντικών οικονομικών προτάσεων από υποψήφιους επενδυτές συζητούν τις προσφορές λόγω ανάγκης ή επειδή βλέπουν ότι «πέφτουν λεφτά» και σπεύδουν να εξετάσουν κατά πόσο αξίζει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να καλύψουν άλλες επενδύσεις, είναι ένα θέμα που συζητείται στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volterra: Πωλείται ολόκληρη ή σε «κομμάτια» - Το timing και οι επιπτώσεις από το σοκ στην ενεργειακή αγορά

Intrakat: Ενδιαφέρον από επενδυτές για ΑΠΕ – Come back για μέρισμα και κέρδη το 2022, «καμπανάκι» για έργα

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Περισσότερα από 10 γιγαβάτ μέσα στο 2022

Όλες οι ειδήσεις

10:20

Η Emma Stone πουλάει το μοντέρνο σπίτι της στο Μαλιμπού για 4,3 εκατ. δολάρια

10:12

Μικρή κάμψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ευρώπη

10:03

Ευρωζώνη: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

09:51

Μπάιντεν για ευλογιά των πιθήκων: Όλοι είμαστε ανήσυχοι

09:48

Αυστραλία: Οι Εργατικοί ανακτούν την εξουσία έπειτα από 9 χρόνια

09:41

Ουκρανία: Το Κίεβο αποκλείει την κατάπαυση πυρός, ενώ εντείνονται οι μάχες στο Ντονμπάς

09:33

Γεωργιάδης: Μέτρα για το πρόβλημα των ακριβών καυσίμων στα νησιά

09:21

Κίνα: Νέα lockdown σε περιοχές του Πεκίνου λόγω της έξαρσης της πανδημίας

09:10

Οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη αναμένεται να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες του 2019

09:01

Κοντά στους 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα

09:00

Καλή η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, τα spreads και οι αποδόσεις όχι…

08:55

Αλώβητος από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κρόκος Κοζάνης – Η καλλιέργεια που παράγει καλό εισόδημα

08:52

Οι «πέντε εντολές» της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι προβλέπει το REPowerEU

08:51

Φθηνές διακοπές για όλους: Πως χορηγούνται φέτος τα voucher - Κριτήρια και όροι

08:47

Ρεύμα: Ποιοι πάροχοι εξυπηρετούν την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

08:46

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

08:40

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠOY αναμένει κι άλλα κρούσματα διεθνώς

08:35

Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια

22:03

Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων στην Ελλαδα

20:53

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO: Η Τουρκία θα πει το «ναι» αλλά με ανταλλάγματα

20:12

Συναυλία στις 4/6 για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

19:55

Εκλογές στην Αυστραλία: Ικανοποίηση του Γάλλου ΥΠΕΞ για την ήττα του Μόρισον

19:28

Τουρκία: Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου

19:15

Κομισιόν: Πώς θα επιταχυνθούν «πράσινες» επενδύσεις 1,1 τρισ. ευρώ για την απεξάρτηση από τη Ρωσία

18:58

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους μέχρι αύριο το ΔΕΗ e-bike Festival

18:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για ένταξη στην «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

18:15

Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ισπανία

18:04

Εκλογές στην Αυστραλία: Θέλω να ενώσω τη χώρα, λέει ο αρχηγός των Εργατικών

17:54

NATO: Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπερκ, μετά από τις επαφές με Σουηδία και Φινλανδία

17:42

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες