ΕΥΔΑΠ: Πώς προχωρούν έργα 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική – Οι «έξυπνες λύσεις» του ψηφιακού εκσυγχρονισμού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Πώς προχωρούν έργα 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική – Οι «έξυπνες λύσεις» του ψηφιακού εκσυγχρονισμού
Στο δεκαετές επενδυτικό πλάνο άνω των 1,6 δισ. ευρώ δεσπόζουν τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Τι ανέφερε για τις «έξυνες» ενέργειες αναβάθμισης της εταιρείας, ο αναπληρωτής CEO, Αν. Τόσιος, σε σχετικό συνέδριο.

Στο δεκαετές επενδυτικό πλάνο άνω των 1,6 δισ. ευρώ, στο οποίο βέβαια δεσπόζουν τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, αλλά και στις ενέργειες μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της εταιρείας (π.χ. και έξυπνοι μετρητές) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αν. Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του πρόσφατου σχετικού συνεδρίου για τις υποδομές/μεταφορές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τόσιος, το ήμισυ του επενδυτικού προγράμματος, ήτοι περίπου 800 εκατ. ευρώ, σχετίζονται με τα γνωστά έργα ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, από Κορωπί - Σαρωνικό έως και Ωρωπό. Όπως σημείωσε, σχεδόν 400 χιλ. πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο βασικό δίκτυο, ενώ η χώρα μας πληρώνει και σχετικά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξ ου και η ΕΥΔΑΠ προωθεί το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ όπως σημείωσε έρχονται 3 νέα ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) που θα προσθέσουν περί τα 1.300 χλμ. στο σχετικό δίκτυο. Ήδη, έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνολικού ύψους 145 εκατ. ευρώ και, όπως σημείωσε ο κ. Τόσιος, ήδη βλέπουμε (ή προσεχώς θα δούμε) έργα και εργοτάξια σε Γλυκά Νερά, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα, Πικέρμι και σταδιακά το δίκτυο θα επεκταθεί. Στο επόμενο έτος θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ, όπως π.χ. το ΚΕΛ Μαραθώνα και άλλα projects.

Πάντως, σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ είναι και το κομμάτι τεχνολογίας – ψηφιακού μετασχηματισμού – αναβάθμιση συστημάτων, όπως και η αναβάθμιση γενικά του δικτύου που στην Ελλάδα έχει μέση ηλικία 60 ετών όταν στην Ευρώπη το ίδιο νούμερο φτάνει κατά μέσο όρο στα 38 έτη. Να σημειωθεί ότι το αθροιστικό δίκτυο (ύδρευση συν αποχέτευση) προσεγγίζει τα 25 χιλ. χιλιόμετρα και εξυπηρετεί συνολικά πάνω από 2 εκατ. καταναλωτές. Άρα, είναι παραίτηση η βελτίωση της ψηφιακής διαχείρισης (όπως γίνεται ήδη στην Ψυττάλεια) με στόχο τη βελτίωσή παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. “Για αυτό οδεύουμε στην καλύτερη διαχείριση του δικτύου. Η αναζήτηση για νέες τεχνολογίες που θα μας δώσουν λύσεις στη διαχείριση είναι μέσα στο DNA μας», σημείωσε ο κ. Τόσιος.

Στο «κομμάτι» αυτό εντάσσονται ενέργειες όπως «έξυπνες λύσεις». Κάτι τέτοιο, στον τομέα αποχέτευσης σημαίνει π.χ. οπτικό έλεγχο δικτύου χωρίς καταστροφή υποδομών – δρόμων, με αποτέλεσμα να αποκαθίστανται βλάβες που προκύπτουν, νέα συστήματα για τον έλεγχο της ποιότητας των λυμάτων που μπαίνουν στο δίκτυο που θα φέρει μείωση σε κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, αναβάθμιση συστημάτων παρακολούθησης κ.α.

Στον τομέα ύδρευσης στο πλάνο του μετασχηματισμού για τα επόμενα έτη είναι το «έξυπνο δίκτυο» (διαχείριση στο πεδίο, άρα δράσεις όπως αναβάθμιση συστημάτων σε σχέση με παραμέτρους όπως η πίεση νερού, ψηφιοποίηση ζωνών). Ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι «στοχεύουμε στο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινάει με την αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουμε».

Αναφορικά με τους περίφημους «έξυπνους μετρητές», ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι προ διμήνου ολοκληρώθηκε η σχετική ευρύτερη στρατηγική η οποία βασίστηκε και στην τεχνογνωσία των προηγούμενων 4-5 ευρώ. Έκανε λόγο για σχετικό πολιτικό πρόγραμμα σε κάποιος περιοχές (π.χ. Π. Φάληρο κ.α.), για καταμέτρηση data και μετρήσεις σε τοπικό επίπεδο, για ενδεχόμενο μνημόνιο συνεργασίες με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε μέσα από το δίκτυο της ΔΕΗ να γίνεται καταμέτρηση και για το νερό κ.λπ.. «Οι ψηφιακές παρεμβάσεις θα μας βοηθήσουν να μην πηγαίνουμε στα τυφλά αλλά να παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες», αναφέρθηκε.

Θα μπορούσε να «στηθεί» Επιχειρησιακό Κέντρο με live παρακολούθηση δεδομένων (ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως του κόστους) που θα συγκεντρώνονται πληροφορίες π.χ. για την κατάσταση του δικτύου ώστε να γίνεται η αντικατάστασή του με σωστό προγραμματισμό. Πάντως, παραδέχτηκε ότι η τεχνολογία στο «νερό» είναι πιο πίσω έναντι π.χ. αυτής στο ρεύμα.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αττική έχει επάρκεια νερού για τουλάχιστον 4 χρόνια, η ποιότητα του νερού (από Εύηνο και Μόρνο) είναι πολύ καλή (υπάρχει και η υποστήριξη από Μαραθώνα, Υλίκη), για να καταλήξει ότι στην ΕΥΔΑΠ σχεδιάζουν επενδύσεις με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών και τη μέγιστη εκμετάλλευση του νερού, κάτι που μπορεί να βρει εφαρμογή στην Ανατολική Αττική (άρδευση, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα) όπου τα έργα έχουν σημαντική χρηματοδότηση (90%) και επειδή έχουν αυτόν τον «πράσινο» και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αναφορικά με τα έργα Ανατολικής Αττικής, μόλις προ μηνός περίπου, ο CEO της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, σε σχετική παρουσίαση είχε αναφέρει ότι θα χρειαστούν να απορροφήσουν τα επόμενα 5-6 έτη σχεδόν 100 με 150 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά συνέπεια η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί στενά αυτό το επενδυτικό πλάνο που προσπαθεί να επιταχύνει εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Πρόκειται για 1.300 χλμ. δικτύων αποχέτευσης που θα εξυπηρετούν 400 χι. κατοίκους. Σύμφωνα με την παρουσίαση, σημειώνονται τα εξής:

• Σε εξέλιξη κατασκευής: Δίκτυα ακαθάρτων σε: Γλυκά Νερά (Δ. Παιανίας), Παλλήνη- Γέρακα - Ανθούσα (Δ. Παλλήνης), Ραφήνα – Καλλιτεχνούπολη - Νέος Βουτζάς (Δ. Ραφήνας Πικερμίου), Πικέρμι - Ντράφι- Διώνη (Δ. Ραφήνας Πικερμίου), Ν. Μάκρη - Νέος Βουτζάς-Ζούμπερι - Αγ. Μαρίνα Μαραθώνας (Δ. Μαραθώνα).

• Διαγωνισμοί για ανάθεση κατασκευής: ΚΕΛ Ραφήνας - Πικερμίου & Σπάτων - Αρτέμιδας - Δίκτυο ακαθάρτων Σπάτων-Αρτέμιδας - ΚΕΛ Μαραθώνα και έργα μεταφοράς ακαθάρτων - Δίκτυο ακαθάρτων Καπανδριτίου και Αφιδνών - Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Παιανίας.

• Διαγωνισμοί για ανάθεση Οριστικών Μελετών δικτυών ακάθαρτων περιοχών: Λεονταρίου - Κάντζας Δήμου Παλλήνης - Νότιας Ακτής Σαρωνικού - Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνος - Κίτσι Δήμου Κρωπίας.

Γενικότερα πάντως, η ΕΥΔΑΠ, μετά το «κλείσιμο» πέρυσι της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης και την επίτευξη δίκαιου τιμήματος για το αδιύλιστο νερό, προχωρά το ευρύτερο πλάνο μετασχηματισμού της (400 εκατ. ευρώ, με πιθανή συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων), μαζί με έργα αντικατάστασης Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών περίπου 200 εκατ. ευρώ αλλά και αναζήτηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων της με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών (250 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Σαχίνης σημείωνε ότι η McKinsey έχει παραδώσει ένα πλάνο περίπου 30 νέων ιδεών και στόχων από τις οποίες η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τον σύμβουλό της, έχει επικεντρωθεί σε 6. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η συμμετοχή σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, η παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, η διερεύνηση συνεργειών με εταιρείες του χώρου, η ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος περίπου 40MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Η νέα αρχή υδάτων, τα τιμολόγια και η μείωση του κόστους

ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική και ο παράγοντας «αύξηση κόστους» - Ποιες δράσεις προτείνει η McKinsey

gazzetta
gazzetta reader insider insider