Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά και πολυϊατρεία – Αποχή από ιατρικές πράξεις οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά και πολυϊατρεία – Αποχή από ιατρικές πράξεις οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί
Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας, ενώ οι φορείς έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αλλά και στον Πρωθυπουργό.

Ρολά κατεβάζουν από σήμερα Πέμπτη (26/5) μέχρι και το Σάββατο (28/5) τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία, ενώ σε αποχή από οποιαδήποτε ιατρική πράξη προχωρούν οι κλινικεργαστηριακοί ιατροί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει, μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Με τις κινητοποιήσεις, οι φορείς ΠΦΥ, διεκδικούν από το κράτος πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε «να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback (σ.σ. υποχρεωτικές επιστροφές), να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία, τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν με αφανισμό», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ οι φορείς έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το μέτρο αυτό λήφθηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013 ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων.
Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Τα αιτήματα του κλάδου

Οι φορείς ΠΦΥ ζητούν τον περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών), με συνυπευθυνότητα της πολιτείας και με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

Επίσης, ζητούν το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν- τους «φόρτωσε» ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να αφουγκραστεί την μακροχρόνια αδικία, να λάβει μέριμνα και να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματα των φορέων Π.Φ.Υ. για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιατρείων, των εργαστηρίων μας, των μονάδων μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ανταποκριθεί άμεσα στην διαβούλευση των ανωτέρω αιτημάτων μας , το δίκαιο των οποίων εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ότι αποδέχεται στις δηλώσεις του μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν δηλώσει την πλήρη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις και καλούν για καθολική συμμετοχή, ώστε να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους γιατρούς.

Πλεύρης: Θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις

Ο Υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη δήλωσή του, αναγνώρισε το μείζον πρόβλημα του clawback, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θάνος Πλεύρης.

«Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του clawback, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της Π.Φ.Υ. για να μην υπάρχει το ληστρικό clawback. Συνέπεια αυτού είναι μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί. Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!», απαντά το Συντονιστικό Όργανο στις προειδοποιήσεις του Υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα».

Κόντρα Πλεύρη – Ξανθού

Το ζήτημα τείνει να εξελιχθεί και σε πεδίο πολιτικής διαμάχης, με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό να κάνει λόγο για «απειλές και εκβιασμούς» και τον Υπουργό Υγείας, να αντιτείνει ρίχνοντας ευθύνες στον Ανδρέα Ξανθό για την διαχείριση του προβλήματος επί της θητείας του.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε τριήμερη κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης», δήλωσε σχετικά ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Τομεάρχη Υγείας ο Υπουργός Υγείας τόνισε: «Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο clawback των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντάς τα με σωρεία εξετάσεων, χωρίς να μεταφέρει κανένα επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκατ. επιπλέον, για το 2021 57 εκατ. επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους».

Το Συντονιστικό Όργανο τονίζει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσει. «Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποιήσεις στις 26, 27 και 28 Μαΐου εξήγγειλαν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί

«Σήμα κινδύνου» από διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider