Ένοχη θυγατρική της Allianz για απάτη, θα πληρώσει πρόστιμα 6 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένοχη θυγατρική της Allianz για απάτη, θα πληρώσει πρόστιμα 6 δισ. δολαρίων
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Damian Williams, ανακοίνωσε πως το γραφείο του προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Allianz Global Investors US LLC.

Οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι του μετρό, θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχασαν πάνω από 5 δισ. δολάρια όταν η κατάρρευση του χρηματιστηρίου που προκλήθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας διέλυσε επενδυτικά κεφάλαια, αποκαλύπτοντας μια τεράστια απάτη.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Damian Williams, ανακοίνωσε πως το γραφείο του προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Allianz Global Investors US LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επειδή η εταιρεία απέτυχε να αποκαλύψει μια «κατάφωρη, μακροχρόνια και δαπανηρή απάτη» πριν την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ως μέρος της συμφωνίας με τους εισαγγελείς, η Allianz Global Investors US LLC συμφώνησε να δηλώσει την ενοχή της για απάτη που εκτείνεται από το 2014 έως το 2020 και να καταβάλει 3,2 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις, 2,3 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και 463 εκατ. δολάρια σε κατασχέσεις. Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την απόφαση μια από τις πιο ιστορικές εταιρικές στην ιστορία.

Η AGI US είναι μια έμμεση, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Allianz SE ALV, με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλίσεων στον κόσμο.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης κατηγορίες συνωμοσίας, απάτης χρεογράφων και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εναντίον του Gregoire Tournant, 55 ετών, από το Basalt του Κολοράντο, πρώην επικεφαλής επενδύσεων για μια σειρά κεφαλαίων στην AGI US. Δύο άλλοι άνδρες που κατηγορούνται για την απάτη παραδέχθηκαν την ενοχή τους και συνεργάζονται, είπε ο Williams.

Ο Tournant και οι συνεργάτες του είπαν ψέματα στους επενδυτές και τους εξέθεσαν κρυφά σε σημαντικό κίνδυνο για παράνομο κέρδος, πρόσθεσε. «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τόσους πολλούς συνταξιούχους, θρησκευτικές οργανώσεις και εργαζόμενους - από εργάτες στην Αλάσκα, σε δασκάλους στο Αρκάνσας, μέχρι οδηγούς λεωφορείων και μετρό εδώ στη Νέα Υόρκη - επένδυσαν στην AGI επειδή τους υποσχέθηκαν μια σχετικά ασφαλή επένδυση με αυστηρές ελέγχους κινδύνου», τόνισε.

Οι κυρώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά της AGI US είναι οι μεγαλύτερες ποινές σε υπόθεση της SEC σε δύο δεκαετίες, ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Gurbir S. Grewal.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Tournant, οι συνεργάτες του και η εταιρεία δημιούργησαν ένα «μαζικό σχέδιο απάτης που απέκρυψε τους τεράστιους αρνητικούς κινδύνους μιας περίπλοκης στρατηγικής διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης που ονομάστηκε "Structured Alpha"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλήγμα στα κέρδη της Allianz λόγω δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider