Motor Oil: Τι σημαίνει η «προέλαση» στις ΑΠΕ με το χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Motor Oil: Τι σημαίνει η «προέλαση» στις ΑΠΕ με το χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ
Δεύτερος μεγαλύτερος εγχώριος «παίκτης» στις ανανεώσιμες πηγές έγινε η Motor Oil, κάνοντας μέσω του deal ένα σημαντικό βήμα για τη μετεξέλιξή του σε ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, με την προσθήκη ενός περιουσιακού στοιχείου που θα έχει σταθερά ανοδική εισφορά στα EBITDA και θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη καθετοποίηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέο «τοπίο» στον εγχώριο κλάδο ΑΠΕ δημιουργεί η συμφωνία ανάμεσα στη Motor Oil και την Ελλάκτωρ, για την απόκτηση από τον πετρελαϊκό Όμιλο του 75% του χαρτοφυλακίου της δεύτερης. Ένα deal που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομικά ανάλογη συναλλαγή στην Ελλάδα, αν ληφθεί υπόψη ότι η συνολική επιχειρησιακή αξία (enterprise value) του «πράσινου» χαρτοφυλακίου αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Με την απόκτηση του 75% του portfolio της Ελλάκτωρ, μέσω της απόκτησης του ανάλογου μεριδίου στη νεοσυσταθείσα εταιρεία που θα «περάσουν» τα έργα, η Motor Oil εκτινάσσεται στον 2ο μεγαλύτερο «παίκτη» στην εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας, πίσω μόνο από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πριν από το deal, ο πετρελαϊκός Όμιλος κατείχε την 7η θέση.

Ανάλογη είναι η «αναρρίχηση» της Motor Oil συνολικά στις ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύ εν λειτουργία έργων της να αυξάνεται πλέον στα 800 MW (493 MW της Ελλάκτωρ και 280 MW της ίδια της εταιρείας) και να την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους «πράσινους» εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς. Μάλιστα, η συμφωνία αποτελεί εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της «παρουσίας» της στις ΑΠΕ, με δεδομένο ότι με αυτήν αποκτά και μία «δεξαμενή» 2,3 GW υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη έργων, η οποία έρχεται να προστεθεί στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει η ίδια (ισχύος 650 MW), από τα οποία σχεδιάζει να «ωριμάσει» τα πλέον υποσχόμενα έργα.

Συνέργειες με το core business

Τα παραπάνω νούμερα πιστοποιούν με ανάγλυφο τρόπο γιατί με το συγκεκριμένο deal η Motor Oil επιταχύνει την «πράσινη στροφή» που έχει ξεκινήσει μόλις από τα τέλη του 2019. Έτσι, από τα τρία υπό ανάπτυξη αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 9,4 MW που απέκτησε τότε, και τα οποία σηματοδότησαν την είσοδό της στον κλάδο, βρίσκεται σήμερα να κατέχει ήδη ένα περίπου 9πλάσιο portfolio, σαφώς μεγαλύτερο από τα έργα ισχύος 600 MW που είχε θέσει ως στόχο για το 2025.

Αν και βασικός «πυλώνας» της Motor Oil για την προσαρμογή της στην ενεργειακή μετάβαση αποτελεί το «πρασίνισμα» της κύριας δραστηριότητάς της, με έργα όπως η παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου που θα περιορίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της διύλισης, η ενίσχυση της παρουσίας στις ΑΠΕ αποτελεί σημαντικό επικουρικό «όχημα» για την έμμεση αντιστάθμιση μέρους των εκπομπών που προκαλεί το core business.

Μάλιστα, η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ανοίγει τον δρόμο για συνέργειες με τις κινήσεις για το «πρασίνισμα» της διύλισης, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο. Το ίδιο ισχύει και με τα υγρά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με τα οποία ο κλάδος των πετρελαιοειδών φιλοδοξεί να έχει θέση στην ενεργειακή μετάβαση.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προσθέτουν στον Όμιλο μία πηγή εσόδων που θα έχει σταθερή ανοδική εισφορά στη λειτουργική του κερδοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι, το 2021, ο κύκλος εργασιών του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ ανήλθε σε 105,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6%, ενώ τα EBITDA παρουσίασαν άνοδο κατά 15,3%, αγγίζοντας τα 84,4 εκατ.

Ολοκληρωμένος ενεργειακός Όμιλος

Πέρα ωστόσο από τη συμβολή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η διαφοροποίηση των ενεργειακών δραστηριοτήτων για έναν πετρελαϊκό Όμιλο, όπως η Motor Oil, λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας στις αβεβαιότητες που προκαλεί η πορεία προς την κλιματική ουδέτερη οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «πράσινες» επενδύσεις εντάσσονται παράλληλα στη στρατηγική που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Motor Oil, ώστε να μετασχηματιστεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο.

Έτσι, με «όχημα» τη MORE (Motor Oil Renewable Energy) που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2021 και στην οποία μεταφέρθηκαν οι Non – Oil δραστηριότητες της Motor Oil, τα τελευταία χρόνια ενισχύει την παρουσία της σε όλους τους επιμέρους κλάδους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η καθετοποίηση. Ενδεικτικό είναι πως η θυγατρική της NRG, εκτός από την προμήθεια και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριοποιείται ήδη ως Φορέας Συλλογικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ, ενώ σχεδιάζει και την παρουσία της και στον τομέα των «πράσινων» διμερών συμβολαίων (PPAs).

Επίσης, πέρα από τη συμμετοχή που έχει ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, μέσω του μεριδίου 35% στην Korinthos Power και τη μονάδα φυσικού αέριου 436,6 MW που αυτή λειτουργεί, η MORE συμπράττει ισομερώς με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 870 MW στην Κομοτηνή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Επίσης, η Motor Oil διεκδικεί ακόμη πιο βαρύνουσα θέση στην αγορά αερίου, δρομολογώντας μία νέα πλωτή «πύλη εισόδου» LNG (FSRU) στην παράκτια περιοχή του διυλιστηρίου, στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας. Επίσης, σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider