Αέριο: Καμία παρέκκλιση στα σεισμικά της Κρήτης παρά την αποχώρηση της TotalEnergies

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Αέριο: Καμία παρέκκλιση στα σεισμικά της Κρήτης παρά την αποχώρηση της TotalEnergies
Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων στα δύο μπλοκ θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2023. Συνεχίζονται οι επαφές για «είσοδο» ξένου πετρελαϊκού κολοσσού στην κοινοπραξία που κατέχει τα δικαιώματα έρευνας

Ο «οδικός χάρτης» για την αναθέρμανση των ερευνών για κοιτάσματα αερίου, ο οποίος ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, εξακολουθεί να ισχύει και για τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, σημειώνουν στο Insider.gr πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της γαλλικής TotalEnergies για απόσυρση από την κοινοπραξία που κατέχει τα δικαιώματα έρευνας των δύο παραχωρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies κατείχε το 40% της κοινοπραξίας, έχοντας επίσης και τον ρόλο του operator. Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης η ExxonMobil (40%), καθώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη στάση του, στο «σήμα» της ελληνικής πολιτείας για την ανάγκη δρομολόγησης της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών στο επόμενο επιτρεπτό χρονικό «παράθυρο».

Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΔΕΥ, το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε για τις έξι υφιστάμενες παραχωρήσεις (και επομένως και για τα δύο εν λόγω μπλοκ) καταρτίσθηκε με γνώμονα το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, η τρέχουσα συγκυρία παραμένει το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων αερίου. Επομένως, κρίνεται απαραίτητο να τηρηθούν τα σχετικά χρονικά ορόσημα και για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη.

Τα στελέχη της ΕΔΕΥ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση της Διαχειριστικής Εταιρίας για την πραγματοποίηση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023 – μία προοπτική για την οποία διερευνώνται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι η πιθανή «είσοδος» μίας νέας ξένης εταιρείας στην κοινοπραξία, με δεδομένο εξάλλου ότι η ΕΔΕΥ βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με διεθνείς «παίκτες» για τη δραστηριοποίησή τους σε πρότζεκτ αναζήτησης φυσικού αερίου στη χώρα μας.

«Ζωντανό» το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, είχε σημειώσει πως τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν στη μελέτη των δύο παραχωρήσεων στην Κρήτη. Έτσι, τα εν λόγω «οικόπεδα» θα παραμείνουν στο «κάδρο» της δραστηριοποίησης των ΕΛΠΕ στο upstream, καθώς αποτελούν αρκετά υποσχόμενες περιοχές για ανακαλύψεις.

«Τα συγκεκριμένα μπλοκ έχουν ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνουν γεωλογικές δομές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα αερίου», είχε σημειώσει. Μάλιστα το στέλεχος των ΕΛΠΕ είχε αναφέρει πως οι μελέτες θα πραγματοποιηθούν είτε με την υφιστάμενη σύνθεση της κοινοπραξίας είτε με διαφορετική. Μία δήλωση που υποδηλώνει πως η στάση των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αλλάζει με την «έξοδο» της γαλλικής εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι και ο ελληνικός Όμιλος βρίσκεται επίσης σε αναζήτηση νέου εταίρου που θα αντικαταστήσει την TotalEnergies στο σχήμα.

«Γκάζι» στην ενεργειακή μετάβαση από την TotalEnergies

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ, όλοι οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ότι τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης («Δυτικά Κρήτης», «Νοτιοδυτικά Κρήτης») αποτελούν από τις πλέον ελπιδοφόρες περιοχές για αναζήτηση κοιτασμάτων αερίου στη χώρα μας, αν και είναι ελάχιστα μελετημένες. Μάλιστα, η «έξοδος» της TotalEnergies δεν υποδηλώνει ότι η γαλλική εταιρεία εκτιμά πως τα δύο μπλοκ δεν κρύβουν αξιοποιήσιμο ορυκτό πλούτο, αλλά οφείλεται αντίθετα στη στρατηγική της εταιρείας για ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε τομείς που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Μαρτίου ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε πιο εμπροσθοβαρείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών του, με απώτερο σκοπό να καταστεί κλιματικά ουδέτερος έως το 2050. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων κατά περισσότερο από 30% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015. Επίσης, αποκάλυψε πιο φιλόδοξους στόχους αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου — κατά 50% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2025 και κατά 80% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030.

Υπό αυτό το πρίσμα, η TotalEnergies ακολουθεί μία πιο συντηρητική πλέον στρατηγική στο upstream, δίνοντας βάρος στις πιο «ώριμες» παραχωρήσεις. Έτσι, στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από μία θαλάσσια παραχώρηση που διαχειριζόταν στον κόλπο του Μεξικού, σε περιοχή με μεγάλα βάθη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:04

Πώς αποτιμάται η ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

08:01

Ποιο οδικό project 60 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα «καπαρώνει» η ΑΚΤΩΡ

07:58

Στον «αέρα» η «περιβαλλοντική» διαβούλευση για το «Κέντρο Καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ – Πότε αναμένονται εξελίξεις

07:55

Τι θα κρίνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης - Αγωνία για τις τιμές αερίου και τη στάση της ΕΕ, ελπίδες από τουρισμό

07:53

ΕΦΚΑ: «Γκάζι» για τον μηδενισμό 120.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων - Βοήθεια και από τους ιδιώτες

07:47

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες σε τέσσερις αγορές εκτός συνόρων

07:45

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ

07:42

Τι αλλάζει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχείων

07:32

Lamda: Εξετάζει νέο retail bond 200 εκατ. - Ο μίτος της Αριάδνης - Πλαστικά Θράκης: Το τερμάτισαν...

07:31

Το νέο ρολόι Omega x Swatch του Ed Sheeran είναι ίσως το καλύτερο στη συλλογή του

07:20

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πιο συχνή χρόνια νόσος - Ασυμπτωματική, αλλά επικίνδυνη

00:45

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας

00:27

Μπάιντεν: Είχαμε καλές συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη - Η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της

23:57

ΗΠΑ: Εκκενώνονται κοινότητες λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην ιστορία του Νέου Μεξικού

23:44

La Repubblica: Στα νότια της Σικελίας ρωσικό πλοίο με πάνω από 100 «κατασκόπους»

23:36

Ουκρανία: Είκοσι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

23:28

Γερμανία: Ο Σολτς αποκλείει νομιμοποίηση των εδαφών που κατακτά με τα όπλα η Ρωσία

23:17

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας

23:09

Wall Street: Επιμένει το αρνητικό κλίμα - Κράτησε τις 4.000 μονάδες ο S&P

23:00

Αλγερία: 11 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά από βύθιση σκάφους

22:50

Βρετανία: Εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας ευλογιάς των πιθήκων

22:35

Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί αποχώρησαν από το Αζοφστάλ - Θα κρατηθούν ως αιχμάλωτοι

22:29

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»

22:23

Ουκρανία: «Εκτελούμε τις οδηγίες της ανώτατης διοίκησης» αναφέρει ο διοικητής του τάγματος Αζόφ

22:20

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

22:10

Carlyle Group: Προχωρά στην εξαγορά της ManTech έναντι 3,9 δισ. δολαρίων

21:58

Σύγκρουση τρένων στη Βαρκελώνη - Ένας νεκρός και 85 τραυματίες

21:50

Με απόφαση Μπάιντεν, ο στρατός των ΗΠΑ επιστρέφει στη Σομαλία

21:46

Πετρέλαιο: Άνοδος 3,5% με «καύσιμα» από Κίνα και ευρωπαϊκό εμπάργκο

21:36

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης