ΕΛΠΕ: Τα επόμενα βήματα στις έρευνες για κοιτάσματα αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Τα επόμενα βήματα στις έρευνες για κοιτάσματα αερίου
Η αιτία για την καθυστέρηση των ερευνών στα μπλοκ της Κρήτης οφείλεται στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης, προσθέτοντας ότι στα μπλοκ «Ιόνιο» και το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος), ο Όμιλος θα αναζητήσει για σύμπραξη διεθνή εταίρο.

Την πρόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων να προχωρήσουν τις έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο και την Κρήτη, προς αναζήτηση πιθανών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως οι έρευνες για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου περιλαμβάνονται στον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. «Στις θαλάσσιες παραχωρήσεις θα συνεχίσουμε τις έρευνες», σημείωσε, «ωστόσο από τον σχεδιασμό μας στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής υδρογονονανθράκων έχει αποκλειστεί η ενασχόληση με χερσαίες παραχωρήσεις, καθώς και με μπλοκ με ενδείξεις κοιτασμάτων πετρελαίου».

Τα σχέδια των ΕΛΠΕ στο upstream κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την αναβαθμισμένη πλέον σημασία των ερευνών σε υποψήφια εγχώρια κοιτάσματα που δίνει η κυβέρνηση, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, εντάσσοντας το upstream στις κινήσεις για ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε ένα ακόμη πιο ισχυρό «σήμα» πολιτικής στήριξης των σχετικών επενδυτικών προσπαθειών, ανακοινώνοντας τον «οδικό χάρτη» των επόμενων φάσεων των ερευνών, και πιθανότατα βελτιώσεις στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, για την επιτάχυνσή τους.

Εμπόδιο για τα μπλοκ της Κρήτης η εκκρεμότητα με το ΣτΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ έκανε αναφορά στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη («Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»), στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και την ExxonMobil. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η καθυστέρηση των ερευνών στα δύο «οικόπεδα» οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που έχει υποβάλει περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως όσο δεν υπάρχει ετυμηγορία από το ΣτΕ, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν έρευνες. Πάντως, σημείωσε πως τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν στη μελέτη των δύο παραχωρήσεων, είτε με την υφιστάμενη σύνθεση της κοινοπραξίας, είτε με διαφορετική. Μάλιστα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση του ενός εταίρου της κοινοπραξίας, σημείωσε πως οι ανακατατάξεις που υπάρχουν στο upstream δεν μπορούν να προδικάσουν οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, οι παραχωρήσεις της Κρήτης θα παραμείνουν στο «κάδρο» της δραστηριοποίησης των ΕΛΠΕ στο upstream, καθώς αποτελούν αρκετά υποσχόμενες περιοχές για ανακαλύψεις. «Τα συγκεκριμένα μπλοκ έχουν ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνουν γεωλογικές δομές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα», σημείωσε.

Αναζήτηση εταίρου για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο

Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ έκανε αναφορά στην πρόσφατη πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών στο μπλοκ «Ιόνιο» και το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος), η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Shearwater, για λογαριασμό των Ελληνικών Πετρελαίων. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε αυτές τις δύο παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμιση, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών στις εν λόγω περιοχές. Όπως πρόσθεσε, για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν έως και 12 μήνες.

Υπογράμμισε ότι τα δύο αυτά στάδια των ερευνών θα πραγματοποιηθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε ερώτηση ωστόσο για την πιθανή αναζήτηση εταίρου για την επόμενη φάση, αν δοθεί πρόκριμα από τα δεδομένα και εντοπισθούν υποψήφιοι «στόχοι» που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης μέσω ερευνητικών γεωτρήσεων, σημείωσε πως σκοπός των ΕΛΠΕ είναι όντως να προχωρήσουν σε μία ανάλογη συνεργασία. «Με τα διαθέσιμα αποτελέσματα από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, θα αναζητήσουμε κάποιον διεθνή εταίρο, καθώς οι έρευνες γίνονται κατά κανόνα από συμπράξεις», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Σήμα για ταχεία μετάβαση στις ΑΠΕ το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Μητσοτάκης: Έργο-ορόσημο το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ – Παρατείνεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

ΕΛΠΕ: Σήμερα «στην πρίζα» και επίσημα το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider