Το διάταγμα Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια εισαγωγής ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το διάταγμα Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια εισαγωγής ρωσικού αερίου στην Ελλάδα
Η απόφαση του Κρεμλίνου φαίνεται να αγγίζει την προμήθεια spot φορτίων LNG, με τα οποία προμηθεύονται αέριο άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες

Το διάταγμα Πούτιν, για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια, δεν φαίνεται να βάζει στο «κάδρο» τα μακροχρόνια συμβόλαια, με τα οποία προμηθεύεται ρωσικό αέριο η Ελλάδα. Αυτό σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την ερμηνεία της σημερινής απόφασης, αυτή φαίνεται να αγγίζει την πώληση spot φορτίων LNG από την Gazprom, τα οποία προμηθεύονται άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα μήνυμα που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς αγοραστές από «μη φιλικές χώρες» εκτός και αν δεχθούν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους σε ρούβλι, από την 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και δήλωσε «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες με νόμισμα το ρούβλι» και πρόσθεσε πως «από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο με ημερομηνία ισχύς την 1η Απριλίου. Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα θεωρήσουμε πως οι πελάτες προχώρησαν σε αθέτηση των υποχρεώσεων τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται». Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το συμβόλαιο της Gazprom με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπει ότι η εξόφληση των παραγγελιών γίνεται σε ευρώ. Επίσης, για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται η ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του κλάδου, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Gazprom προς την ελληνική πλευρά αναφορικά με το αίτημα αλλαγής του νομίσματος στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Gazprom ετοιμάζεται για πιθανή διακοπή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

ΕΑ: Πράσινο φως για τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas

gazzetta
gazzetta reader insider insider