Citi: Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με υψηλά περιθώρια ανόδου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με υψηλά περιθώρια ανόδου
Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,80 ευρώ, προχώρησε η Citi, με σύσταση «buy - υψηλού κινδύνου».

Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,80 ευρώ, προχώρησε η Citi, με σύσταση «buy - υψηλού κινδύνου». Στο «bullish» σενάριο του αμερικανικού οίκου, η τιμή στόχος για την τράπεζα «εκτοξεύεται» στα 2,15 ευρώ, ενώ στο «bearish» υποχωρεί προς τα 1,45 ευρώ.

Η Citi προχωρά και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (adjusted EPS) σε άνω του 100% το 2022, κατά 54% το 2022 και κατά 1% το 2023, κάτι που οφείλεται στις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη, ενώ εισάγει και μια εκτίμηση για αναπροσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,47 ευρώ το 2025. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόοδος της διοίκησης στο σκέλος της εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας, καθώς και στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, βελτίωσης της αποδοτικότητας και αύξησης των προμηθειών.

Όπως σημειώνει διατηρεί την σύσταση «υψηλού ρίσκου» εξαιτίας των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων, της σχετικά ασθενέστερης κεφαλαιακής θέσης και καθώς η επενδυτική της περίπτωση εξαρτάται από την εκτέλεση περαιτέρω ενεργειών απομείωσης των κινδύνων (de-risking), την υλοποίηση προσπαθειών μείωσης κόστους, τα υψηλότερα επιτόκια και την καθαρή πιστωτική επέκταση. Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, ROTE, άνω του 5% έναντι περίπου 4% της Citi σε βραχυπρόθεσμη βάση (για το 2022) και άνω του 10% μεσοπρόθεσμα, έναντι περίπου 10% που εκτιμά ο οίκος (για το 2024). Στη βάση αυτή, για δείκτη ROTE περίπου στο 10% (εκτίμηση της Citi), η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, P/TBV, στο 0,34x.

Citi

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος από το στόχο που έθεσε η διοίκηση της τράπεζας για τα καθαρά έσοδα από τόκους μεσοπρόθεσμα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, κάτι που εν μέρει αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος έκδοσης ομολόγων για MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων - Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) και την πιο συντηρητική εκτίμηση αναφορικά με την καθαρή πιστωτική επέκταση έναντι του guidance, καθώς η Citi θα ήθελε να διαπιστώσει μια μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από το RRF.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος ευθυγραμμίζεται με τη διοίκηση ως προς το σκέλος των προμηθειών των προβλέψεων για ζημίες από τα «κόκκινα» δάνεια και εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος ως προς τα κόστη (+2% υψηλότερα έναντι του guidance) εξαιτίας του πληθωρισμού. Συνολικά, σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το guidance για τα βασικά λειτουργικά κέρδη (NII + προμήθειες - κόστη - προβλέψεις για ζημίες δανείων) καθώς τα ελαφρώς πιο αισιόδοξα καθαρά έσοδα από τόκους αντισταθμίζονται από τα την πιο απαισιόδοξη γραμμή στα κόστη.

Παράλληλα, η Πειραιώς στοχεύει να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της στην Ελλάδα κατά περίπου 30% από 11,1 χιλιάδες το 2019 σε 7,5 χιλιάδες μεσοπρόθεσμα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς σχεδόν το 60% της αναμενόμενης μείωσης, φτάνοντας στις 8,9 χιλιάδες στις 21 Δεκεμβρίου. Επίσης, αναμένουν μείωση του αριθμού των καταστημάτων κατά 34% από 578 το 2019 σε 380 μεσοπρόθεσμα, έχοντας ολοκληρώσει ήδη επιτυχώς περίπου το 80% της μείωσης έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η Πειραιώς αναμένει περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας, με κύριους «μοχλούς» τις εντατικές προσπάθειες ψηφιοποίησης και την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού. Η Citi αναμένει πως τα υποκείμενα κόστη θα μειωθούν κατά 4% το 2022 και κατά 2% - 3% το 2023 - 2024, με βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα από 52% το 2022 σε 43% έως το 2024.

Μονοψήφιος δείκτης NPE το 2022

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στο 8% έως το 2022, ενώ ως επί το πλείστον έχει εγκλωβιστεί στο πλάνο εξυγίανσης και αναμένει να αντισταθμίσει τις ζημίες από τη μείωση των NPEs μέσω non-dilutive ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Επιπλέον, σχεδιάζει να συνεχίσει στην απομείωση του κινδύνου (de-risking) και να φτάσει σε δείκτη NPE χαμηλότερο του 3% μεσοπρόθεσμα.

Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης, η διοίκηση αναμένει ότι το κόστος κινδύνου θα ομαλοποιηθεί στις 70 μονάδες βάσης (η εκτίμηση της Citi είναι στις 75 μονάδες βάσης για το 2024). Η Citi διατηρεί μαι πιο συντηρητική θέση λαμβάνοντας υπόψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού αθέτησης ληξιπρόθεσμων δανείων, τον κίνδυνο εκτέλεσης στη μείωση του δείκτη NPE από το guidance του 8% περίπου το 2022 σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% μεσοπρόθεσμα και την επίδραση του πληθωρισμού σε ασθενέστερες οντότητες και νοικοκυριά.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει επίσης πως η έκθεση της τράπεζας στην Ουκρανία είναι πολύ μικρή και ακόμη και μια πλήρης απομείωση των δραστηριοτήτων της εκεί θα έχει ως αντίκτυπο μόλις 6 μονάδες βάσης στα μεγέθη της.

Αύξηση επιτοκίων και RRF

Η Citi αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο του 2022, κατά το πρώτο τρίμηνο αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι θετικά προσανατολισμένη στα υψηλότερα επιτόκια, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης να αναμένεται να οδηγήσει σε όφελος 60 εκατ. ευρώ (περίπου 4% των NII του 2021) και κατά την επόμενη, σε όφελος 100 εκατ. ευρώ (περίπου το 7% των ΝΙΙ του 2021).

Από την άλλη, η διοίκηση κατά την επικαιροποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού, έδωσε κατεύθυνση για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 3,5 δισ. ευρώ ετησίως κατά το χρονικό διάστημα 2023 - 2024, με υποστήριξη από το RRF και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's για πέντε ελληνικές τράπεζες - Αναβάθμιση με θετικές προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider