Α. Σδούκου: Τρεις άξονες για την απανθρακοποίηση των νησιών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σδούκου: Τρεις άξονες για την απανθρακοποίηση των νησιών
Αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ενεργειακή εξοικονόμηση, το τρίπτυχο για τη μείωση ανθρακικού αποτυπώματος.

Στο τρίπτυχο «αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ενεργειακή εξοικονόμηση» θα στηριχθεί η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της νησιωτικής Ελλάδας, όπως σημείωσε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), με θέμα με τίτλο «Κόστος Πράσινης Μετάβασης και Απανθρακοποίηση Νήσων».

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, για την επίτευξη του πρώτου «πυλώνα» (αλλαγή ενεργειακού μοντέλου), προβλέπεται η εγκατάσταση επαρκούς αριθμού μονάδων ΑΠΕ. Στην περίπτωση των διασυνδεδεμένων νησιών, οι μονάδες αυτές θα αφορούν συμβατικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η λύση θα δοθεί από τα υβριδικά συστήματα, τα οποία συνδυάζουν και μονάδες αποθήκευσης.

Όσον αφορά τις διασυνδέσεις, στόχος είναι να επισπευσθεί η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» των νησιών. Αν και το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για το 2030 είναι αρκετά φιλόδοξο, το ΥΠΕΝ στοχεύει στην περαιτέρω επιτάχυνσή του, διαθέτοντας για αυτό τον σκοπό ένα μέρος των κονδυλίων από το ταμείο απανθρακοποίησης.

Οικονομικά οφέλη από το «πρασίνισμα» των νησιών

Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας, ορόσημο αποτελεί το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Έτσι, τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα έργα για την ένταξη στο ηπειρωτικό δίκτυο των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή η ενεργειακή εξοικονόμηση, θα επιτευχθεί μέσα από ανάλογα προγράμματα για τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια στα νησιά. Και σε αυτή την περίπτωση, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ταμείο απανθρακοποίησης.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία GR - eco islands, πρώτος σταθμός της οποίας ήταν η Χάλκη, η οποία έγινε πρότυπο «πράσινης» μετάβασης. Επισήμανε ότι πέρα από περιβαλλοντικούς λόγους, η απανθρακοποίηση των νησιών επιτάσσεται και για οικονομικούς λόγους, με την τεράστια εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας, τα εν λόγω κίνητρα συνιστούν χρυσή ευκαιρία για να γίνουν τα νησιά βιώσιμα.

Διαθέσιμοι πόροι έως 4 δισ. ευρώ

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής του Audencia Business School και CEO της Akuo Energy Greece, ο Χάρης Δούκας, Αναπ. Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος Συμβουλίου Ενέργειας & Φορολογικής Μεταρρύθμισης στο ΕΛΛΕΤ, καθώς και η Κατερίνα Ηλιάδου, Επικ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδριοδόπουλος εκτίμησε ότι, με βάση τις σημερινές τιμές ρύπων, τα αρχικά κεφάλαια του ταμείου απανθρακοποίησης ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, ώστε με τη μόχλευση να ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ. Ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ για το ταμείο απανθρακοποίησης, δήλωσε ότι προς το παρόν προχωρά η συγκρότηση του σχεδίου και η οργάνωση της δομής, ώστε εντός του έτους να έχουν κλείσει όλα τα θέματα αυτά και να προχωρήσει το σχέδιο με ορατά χρονοδιαγράμματα για την εκταμίευση των ρύπων.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την τοπική κοινωνία και υπάρχουν εργαλεία όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η εξοικονόμηση, το net metering, που πρέπει να εφαρμοστούν στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου μοντέλου με μικρά συστήματα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ανταποδοτικών οφελών, τα οποία θα επιτρέψουν να ξεπερασθούν οι αντιδράσεις στις ΑΠΕ. Σημείωσε πως υπάρχουν καλές πρακτικές από το εξωτερικό που μπορούν να εφαρμοσθούν, όπως ο συνδυασμός θερμοκηπίων με φωτοβολταϊκά.

Σημείωσε ότι κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση των νησιών θα παίξουν και οι μεταφορές. Όπως πρόσθεσε, με το πετρέλαιο στα 110 δολάρια, η εγχώρια παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, πέρα από περιβαλλοντικό και ενεργειακό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider