Noval Property: Χαρτοφυλάκιο άνω των 413 εκατ. ευρώ – Σε ποιους τομείς εστιάζει

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property: Χαρτοφυλάκιο άνω των 413 εκατ. ευρώ – Σε ποιους τομείς εστιάζει
Noval
Ποια είναι η πρώτη «εικόνα» για την θυγατρική της Viohalco στο real estate. Που φτάνει το portfolio της ΑΕΕΑΠ. «Βλέπει» γραφεία, logistics, data centres, τουρισμό, κατοικίες, αναπλάσεις.

Στον κλάδο ακινήτων, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2021. Μεταξύ άλλων έργων, ολοκληρώθηκε η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενισχύοντας την αξία των επενδύσεων σε ακίνητα και αυξάνοντας τα έσοδα από μισθώματα για την ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021, η Noval Property απέκτησε (μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας) ένα οικόπεδο σε προνομιούχο τοποθεσία στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων (ο λόγος για το γνωστό οικόπεδο «Kodak» στο Μαρούσι που απέκτησε με τη Brook Lane).

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο των ακινήτων ανήλθε σε 19 εκατ. ευρώ το 2021 (2020: 10 εκατ. ευρώ) το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ (2020: 11 εκατ. ευρώ). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το ιστορικό κόστος στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ η κύρια θυγατρική του κλάδου ακινήτων εφαρμόζει το μοντέλο της εύλογης αξίας.

Στο μέλλον, η Noval Property θα συνεχίσει την ενεργή διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων και την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, ενώ παράλληλα διερευνά πιθανές νέες εξαγορές. Η εταιρία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά πιστοποιημένα κτίρια γραφείων σε προνομιούχες τοποθεσίες, κέντρα logistics και data centres, ξενοδοχειακά θέρετρα, κατοικίες και έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Noval Property περιελάμβανε 44 ακίνητα (το ένα έμμεσα, μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας), κυρίως στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία. Αποτελείται από συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, κέντρα logistics και τουριστικά ακίνητα συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 453.000 τ.μ. Η Noval Property κατέγραψε αύξηση 13,35% σε ετήσια βάση στην εύλογη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της στα 413,29 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2021), παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, των νέων εξαγορών και της ενεργής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Τα μέτρα στήριξης λόγω της Covid-19 που θέσπισε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση το 2020 επεκτάθηκαν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο συνδυασμός αυτών των κυβερνητικών μέτρων με τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια των περιορισμών των μετακινήσεων και της αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων επηρέασε σημαντικά τα έσοδα των εταιριών ακινήτων, όπως και της Noval Property.

Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West ολοκληρώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 και η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, αποκτήθηκαν τρία νέα ακίνητα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Noval Property ανακηρύχθηκε επίσης πλειοδότης (μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας, όπως έχει ήδη αναφερθεί ανωτέρω) για την απόκτηση ενός προνομιακού οικοπέδου στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων. Η απόκτηση του εν λόγω ακινήτου ολοκληρώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Noval Property προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, εισηγμένου στην κατηγορία των τίτλων σταθερού εισοδήματος στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το πράσινο ομόλογο της Noval Property ήταν ένα από τα τρία πράσινα ομόλογα που είχαν εκδοθεί μέχρι τότε στην ελληνική κεφαλαιαγορά και περιλαμβάνεται στην ενότητα «ATHEX BONDS GREENet» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Noval Property: Στα 413,29 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών

Noval: Με κεφάλαια από το Green Bond αναχρηματοδοτήθηκε το Ομολογιακό Δάνειο με την Eurobank

Καπετανάκος (Noval): Ένα ακόμα βήμα στη διεύρυνση της αγοράς χρεωστικών τίτλων το πράσινο ομόλογο

gazzetta
gazzetta reader insider insider