Viohalco: Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το 2021 - Αύξηση των EBITDA κατά 45%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viohalco: Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το 2021 - Αύξηση των EBITDA κατά 45%
Ισχυρή ανάπτυξη και βελτίωση όλων των οικονομικών της μεγεθών παρουσίασε η Viohalco το 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ισχυρή ανάπτυξη και βελτίωση όλων των οικονομικών της μεγεθών παρουσίασε η Viohalco το 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5,375 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% έναντι του 2020 (3.850 εκατ. ευρώ), αποτυπώνοντας την άνοδο της ζήτησης σχεδόν σε όλους τους κλάδους και την αύξηση των τιμών μετάλλων. Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 45% σε 426 εκατ. ευρώ για το 2021 (2020: 294 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 95,9 εκατ. ευρώ (2020: 92,3 εκατ. ευρώ). Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε 276 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάκαμψης του κλάδου χάλυβα, της ισχυρής ανάπτυξης τόσο των έργων, όσο και των προϊόντων του κλάδου καλωδίων, καθώς και της συνεχούς αύξησης της ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρήση ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ (2020: 285 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου (που περιλαμβάνει το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής), των επενδύσεων στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και των επενδύσεων για τη βελτίωση υποδομών του κλάδου χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 30% ή 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020, ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλου και των όγκων πωλήσεων. Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών της Viohalco αυξήθηκε σε 1.684 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020: 1.581 εκατ. ευρώ) πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης και την έκδοση του ομολόγου της ElvalHalcor που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1.664 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020: 1.560 εκατ. ευρώ).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος, Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσω τις ισχυρές επιδόσεις της Viohalco και των εταιριών της το 2021. Ο ενοποιημένος μας κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5.375 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40% έναντι του 2020, ενώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 426 εκατ. ευρώ, αύξηση 45% έναντι του περασμένου έτους. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την δυναμική του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου μας, αλλά και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που οφείλεται στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του έτους, αναπτύξαμε ένα διεξοδικό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση επιδόσεων σε όλες τις εταιρίες της Viohalco, θέτοντας εξειδικευμένους δείκτες για τον υπολογισμό της προόδου. Στο μέλλον, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης μας σε νέες και υφιστάμενες αγορές, αξιοποιώντας τις επιδόσεις που πετύχαμε το 2021».

Αναφορικά με τις προοπτικές της Viohalco το 2022, σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, οι ανοδικές τιμές ενέργειας και οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, καθώς υποχωρεί η πανδημία, οι συνθήκες της ευρύτερης αγοράς αναμένεται να είναι ολοένα πιο ευνοϊκές με ανάκαμψη σε διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Οι ενθαρρυντικές ανοδικές τάσεις της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους τους κλάδους της Viohalco είναι εμφανείς. Παρά το ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των αναταραχών στην ανατολική Ευρώπη στη Viohalco και στις εταιρίες της, η συνολική έκθεση στην Ουκρανία και στη Ρωσία είναι ελάχιστη και συνεπώς δεν αναμένεται άμεσος ουσιώδης αντίκτυπος. H Viohalco και οι εταιρίες της έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν κάθε πιθανή διαταραχή, ενώ παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί, εντείνοντας ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, η Viohalco θα επαναξιολογήσει και θα τροποποιήσει ανάλογα την προσέγγισή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 5% το ποσοστό του Μιχαήλ Στασινόπουλου στη Viohalco

Ποια είναι η «εικόνα» του real estate βραχίονα (Noval Property) του ομίλου Viohalco

Το επενδυτικό πλάνο και οι ισχυρές επιδόσεις του ομίλου Viohalco

gazzetta
gazzetta reader insider insider