Οι συμμαχίες των telecoms για τα μεγάλα έργα πληροφορικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συμμαχίες των telecoms για τα μεγάλα έργα πληροφορικής
Μέρος από τα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που θα δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα διεκδικούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Σε συμμαχίες και συνέργειες με εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της Πληροφορικής προχωρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που προχωρά με την αρωγή και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκμεταλλευόμενες τον συντελεστή της συνδεσιμότητας που έχει προστεθεί στα ψηφιακά έργα, οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες φιλοδοξούν να παίξουν ενεργό ρόλο στον πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αναλαμβάνοντας πολλά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντιστοιχίζει το 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού σε ψηφιακούς στόχους. Έργα ψηφιοποίησης συμπεριλαμβάνονται μάλιστα και στους τέσσερις άξονες του σχεδίου ξεπερνώντας σε προϋπολογισμό τα 6 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τα 2,1 δισ. ευρώ του Άξονα Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ο προϋπολογισμός αυξάνει ακόμα περισσότερο, φτάνει τα 7 δισ. ευρώ - αν προστεθούν στα περιφερειακά έργα.

Ο αγώνας της διεκδίκησης έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί προσεχώς, δεδομένου ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να δημοπρατηθούν περί τα 60 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. μόνο από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σε δυναμικό System Integrator εξελίσσεται ο ΟΤΕ

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε μέχρι χθες φιλοδοξει να διατηρήσει ο ΟΤΕ. Εκμεταλλευόμενος την δεκαετή του εμπειρία στον χώρο της ψηφιοποίησης του κράτους και των επιχειρήσεων, ο Όμιλος επικεντρώνεται στην υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς του Digitalisation και Cloud Transformation, του Cyber Security, του Internet of Things, της Yγείας (eHealth), του Tουρισμού και της Eνέργειας.

Ο Οργανισμός έχει ήδη μέχρι σήμερα υλοποιήσει -μόνος του ή σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες - μερικά από τα πιο απαιτητικά έργα πληροφορικής των τελευταίων ετών. Στους μέχρι σήμερα συνεργάτες του περιλαμβάνεται η Byte Computer, με την συνεργασία της οποίας υλοποίησε για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ) την Άυλη Συνταγογράφηση, την εφαρμογή My Healt αλλά και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, η Intracom Telecom με την συνεργασία της οποίας ανέλαβε την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) αλλά και η Uni.Systems η οποία σε κοινοπραξία με την Byte και τον OTE υλοποίησε το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο Δημόσιο.

Ωστόσο ο όμιλος έχει υλοποιήσει απαιτητικά έργα πληροφορικής και μόνος του, όπως η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» και τα έργα «Smart Cities» σε διάφορες πόλεις της χώρας (έργα Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία στα Χανιά, έργα Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων στη Μονεμβασιά, έργα Έξυπνης Διαχείρισης της Κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας).

Η εμπειρία του δεν περιορίζεται μάλιστα στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, με τον οργανισμό να έχει αναλάβει να υλοποιήσει μέχρι και σήμερα σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα έργα ICT για τον Οργανισμό eu-LISA, τα οποία υλοποίησε συμμετέχοντας στην ένωση εταιρειών «everis – Cancom – OTE – Sopra Steria», το έργο που υλοποίησε ως επικεφαλής της ένωσης εταιρειών «ΟΤΕ – ARHS Developments» και «ΟΤΕ-SWORD FRANCE» για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι αντίστοιχα καθώς και τα έργα για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.

Για την συνέχεια και με αρωγό την ισχυρή τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο Όμιλος σχεδιάζει να συμμετάσχει μόνος του ή σε Ένωση σε διαγωνισμούς για σημαντικά έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μερικά από τα έργα που διεκδικεί για την συνέχεια είναι οι νέες ταυτότητες, η ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Αυξάνει το αποτύπωμά της στον ψηφιακό μετασχηματισμό η Vodafone

Παρών στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους δηλώνει και η Vodafone Ελλάδος η οποία έχει αναλάβει μέσω κοινοπραξιών κι έπειτα από διαγωνισμό έργα ICT συνολικού προϋπολογισμού άνω των 65 εκατ. ευρώ ενώ συμμετέχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα ύψους 356 εκατ. ευρώ περίπου.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που εισήλθε σχετικά πρόσφατα στα έργα (ΤΠΕ), ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με τις εταιρείες Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems. Πολύ πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε και την συμφωνία για το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 3,911 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την Quality & Reliability.

Παράλληλα η εταιρεία είναι ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (Υπηρεσίες διασύνδεσης και τηλεφωνίας) και έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών και την επέκταση του Vodafone Giga Network σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μόλις το δημόσιο εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της υλοποίησής του. Επιλαχών ανάδοχος αναδείχτηκε και στο διαγωνισμό της ΚτΠ για το έργο «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης», μέγιστου προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (μη συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί με συμφωνία – πλαίσιο.

Επίσης, συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, έχοντας καταθέσει προσφορά για τα δύο από τα πέντε συνολικά τμήματα του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες Geoanalysis, Cosmos Business Systems και Quality & Reliability. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης που έχει προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ το οποίο θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο ΟΤΕ και η Wind, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και ο Όμιλος Μυτιληναίου.

Τέλος η Vodafone συμμετέχει στον διαγωνισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», ύψους 18,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της συμφωνίας – πλαίσιο και έχει ως αντικείμενο την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία 5.600 access points – WiFi (Hotspots) σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς και την υποστήριξη λειτουργίας για τρία χρόνια. Στον διαγωνισμό, η Vodafone κατήλθε σε συνεργασία με την εταιρεία Cosmos Business Systems.

Σε smart cities στοχεύει Wind - Nova

Σε πολύτιμο συνεργάτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων φιλοδοξεί να εξελιχθεί και η Wind η οποία έκανε σχετικά πρόσφατα εντατικά βήματα για την στελέχωση του αρμόδιου τμήματος της. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια ενσωμάτωσε στο εργατικό της δυναμικό τον μέχρι πρότινος ICT Senior Sales Segment Leader του Ομίλου ΟTΕ, Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, για να δημιουργήσει μονάδα υλοποίησης έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η δυναμική μάλιστα της Wind αναμένεται να αυξηθεί δεδομένης και της επικείμενης συγχώνευσης με την Nova, η διοίκηση της οποίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει σθεναρά έργα ICT αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Από τα πρώτα στοιχήματα που έθεσε η εταιρεία ως μέλος της United Group, είναι η συμμετοχή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα από την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για smart cities. H εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, την έμπρακτη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management), Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), καθώς και ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wind: Ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών και εφαρμογών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων

Vodafone - Economy of Things: Συσκευές, οχήματα και μηχανές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν για εμάς

COSMOTE Home Connect: Νέα αποκλειστική υπηρεσία, για καλύτερο Internet στο σπίτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider