Τρ. Πειραιώς: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα EQUALL με στόχο μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων

Newsroom
Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα EQUALL με στόχο μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων
Περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΕQUALL, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων παρουσιάστηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL, υλοποιούνται οι δράσεις Women Founders and Makers, Women Back to Work και Profession has no Gender.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου επεσήμανε: «Στις δραματικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, διακυβεύονται οι μεγάλες ηθικές και πολιτισμικές αξίες πάνω στις οποίες βασίζονται οι κοινωνίες μας. Έτσι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτά που έχουν κατακτηθεί, και αυτά που ξέρουμε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε και να συνεχίσουμε. Και εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς βάζουμε το πετραδάκι μας στη συλλογική προσπάθεια, ως κοινωνία, να υποστηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες που έγιναν για να διατηρηθούν αυτές οι μεγάλες ηθικές και πολιτισμικές αξίες, και να θεμελιώσουμε ένα μέλλον βασισμένο σε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς μας στόχους, είναι η κοινωνική ισότητα. Είναι ένας στόχος με τεράστιες αναφορές: Ισότητα των Φύλων, απαλλαγή από έμφυλα ή άλλα στερεότυπα, ίσες ευκαιρίες, ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, και αξιοπρέπεια και ασφάλεια για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Προς αυτόν τον σκοπό, εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς, τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ενσωματώνουμε συστηματικά, στις λειτουργίες και τις δραστηριότητές μας, τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, και υλοποιούμε μια πολυδιάστατη στρατηγική Εταιρικής και Κοινωνικής Υπευθυνότητας, με στόχους που συνδέονται άμεσα με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Στην εκδήλωση μίλησε η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας κα Χριστίνα Κουλούρη. Η κα Κουλούρη επεσήμανε ότι και σήμερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως εμπόδια και διακρίσεις στην επαγγελματική τους εξέλιξη και αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιβεβαιώνει αυτές τις διαπιστώσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε τις επιπτώσεις της πανδημίας στα γυναικεία δικαιώματα και όπως προκύπτει, διαπιστώθηκε σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος τόσο στο επαγγελματικό και ψυχολογικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των περιστατικών βίας εις βάρος τους. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την κα Κουλούρη, ότι στην Ελλάδα το 31% των γυναικών, λόγω της πανδημίας εξαρτάται τώρα πολύ περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται μόλις στο 19%. Όπως είπε η κα Κουλούρη «είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι το 2022 οι γυναίκες είναι ακόμα μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από κάθε μορφής βία. Επειδή όμως οι κρίσεις παρουσιάζουν και ευκαιρίες, η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων».

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε: «Για εμάς στην Τράπεζα Πειραιώς, θεμελιώδης στρατηγική δέσμευση που καθοδηγεί όλες μας τις δραστηριότητες, είναι η ουσιαστική συμβολή μας στη βελτίωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και σήμερα, σε πείσμα της δύσκολης συγκυρίας, παρουσιάζουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα EQUALL που υπηρετεί αυτή τη στρατηγική και συνδέεται άμεσα με θέματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων. Το πρόγραμμα EQUALL αρχικά περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις άξονες: την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων. Στις δράσεις μας, θα συμμετέχουν και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ως μέντορες, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες μας για την κοινωνία, κινητοποιούμαστε με δράσεις και στην εσωτερική λειτουργία μας με στόχο τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος σεβασμού, ασφάλειας και ίσων ευκαιριών για όλες και όλους. Με το πρόγραμμα EQUALL προσθέτουμε ακόμα ένα σημαντικό κεφάλαιο στην στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς που εφαρμόζουμε με συνέπεια και η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Γνωρίζουμε ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα EQUALL και με άλλες δράσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων».

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η κα Μαριλένα Κουίδου, Co-Founder του Café Femenino, CEO της COTECO SA, Principal του WSPC Coffee School, η κα Ελπίδα Κόκκοτα, Founder & CEO της ΜΚΟ Mexoxo και η κα Καλλιόπη Αλπίτση, CEO της ελculture.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι προσκεκλημένες ομιλήτριες, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις εμπειρίες που απέκτησαν μέσα από την προσωπική τους διαδρομή στους χώρους που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν, στις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και την ικανοποίηση που προσφέρει η προσήλωση στους στόχους, η δύναμη της συνεργασίας, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με γνώμονα τις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, και εν τέλει της συμβολής στην προσπάθεια για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα αναπτύσσονται και θα ευημερούν χωρίς διακρίσεις.

Όπως επεσήμανε η κα Αλπίτση, το εξωτερικό περιβάλλον είναι πάντα απρόβλεπτο και τα προβλήματα πάντα υπαρκτά αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν πρώτα τα εμπόδια που θέτουν οι ίδιες στον εαυτό τους, να είναι αποφασισμένες, να θωρακιστούν και να τα δουν σαν σταθμούς μιας διαδρομής που θα τις οδηγήσει στους στόχους τους. Τόνισε δε ιδιαίτερα πως πρέπει όλοι να προσφέρουμε την έμπνευση, τη γνώση και τη καθοδήγηση που πήραμε καθώς όλοι αποτελούμε μέρος ενός συνόλου που αλληλεπιδρά και συνδιαμορφώνει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δημιουργούμε.
Από την πλευρά της η κα Κουίδου, αναφερόμενη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας με έντονο το χαρακτηριστικό τής συμπερίληψης των ανθρώπων που οδηγεί σίγουρα σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Οι προκλήσεις, όπως ανέφερε η κα Κόκκοτα είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη και βοηθούν να ανακαλύψει κάποιος τον εαυτό του, τις δυνατότητές του, τις γνώσεις του, και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες όπου προσφέρονται. Πρόσθεσε δε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συλλογικότητα και η συλλογική δράση όλων όσων θέλουν να φέρουν την αλλαγή και αυτό είναι ένας στόχος που μπορούν όλοι να μοιραστούν και να διεκδικήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

18:14

Γ. Καραγιάννης: Περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023

18:07

Αρνητικά πρόσημα αλλά και «μάζεμα» των ενδοσυνεδριακών απωλειών στο Χρηματιστήριο

18:02

Λάμψα: Συμφωνία για μίσθωση του Elatos Resort & Health Club

17:55

Trastor: Απόκτηση 3 γηπεδικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο για 2,1 εκατ. ευρώ

17:54

Οι κυρώσεις ωθούν τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων

17:48

Μητσοτάκης: Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο σχέδιο «Πελοπόννησος 2030»