Στο μικροσκόπιο της Interamerican η Υδρόγειος

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο της Interamerican η Υδρόγειος
Έρχονται νέες εξαγορές. Η ακρίβεια ανάχωμα στην παραγωγή νέων ασφαλίστρων.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται ο ασφαλιστικός κλάδος στη χώρα στο πρελούδιο του 2022.

Η συγκέντρωση της αγοράς σε μεγαλύτερους ομίλους, κυρίως λόγω των αυστηρών κριτηρίων φερεγγυότητας και το ανάχωμα της παραγωγής νέων ασφαλίστρων, εξαιτίας της ακρίβειας, αποτελούν τις κύριες αιτίες αναδιαμόρφωσης του τοπίου στον κλάδο. Την ίδια στιγμή η απομείωση του αριθμού των νέων ασφαλιστών προβληματίζει την αγορά η οποία ρίχνει στο τραπέζι νέα ελκυστικά ασφαλιστικά προϊόντα που απηχούν στις ανάγκες των εταιρειών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Cyber Insurance, δηλαδή την ασφάλιση κατά κινδύνων χάκερ. Προς ώρας η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση της κατοικίας κατά κινδύνων φυσικών καταστροφών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν ότι ίσως να γίνει μόνο για ορισμένες περιοχές αλλά και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ημίμετρο.

Εξαγορές

Στο λιμπρέτο της φετινής χρονιάς και με βάση το γεγονός ότι το γαϊτανάκι των εξαγορών αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο, ακούγεται έντονα ότι στο μικροσκόπιο της Interamerican για εξαγορά βρίσκεται η Υδρόγειος Ασφαλιστική και το φλερτ λίαν συντόμως ίσως εξελιχθεί σε έρωτα, ενώ δεν αργήσει η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Groupama από έτερη ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Επίσης λέγεται ότι την ίδια οδό αναμένεται να ακολουθήσει και η Eurolife, αφού η Allianz ακούγεται ότι έχει ρίξει τα δίχτυα της σε αρκετές πλευρές. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Πάντως για τις φήμες, ότι η Groupama οδεύει προς εξαγορά, ο CEO της εταιρείας κ. Χρήστος Κάτσιος επισήμανε προς τους συνεργάτες της εταιρείας του -ως όφειλε- ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δήλωση όμως -όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς- που αντανακλά περισσότερο στην επιβολή ηρεμίας στο δίκτυο του παρά στην ουσία του θέματος.

Κοινός τόπος πάντως είναι ότι το 85% περίπου της ασφαλιστικής παραγωγής στην Ελλάδα ανήκει σε 7 εταιρείες, με πρώτη τη τάξει ασφαλιστική την NN η οποία μετά την απορρόφηση της ΜΕΤLIFE η παραγωγή της θα πλησιάζει τα 830 εκατ. ευρώ. Προκαλεί αίσθηση εδώ το δεδομένο ότι όλη η παραγωγή της είναι από τον Κλάδο Ζωής. Δεύτερη σε παραγωγή ασφαλίστρων ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική, με 690 εκατ. ευρώ με κλάδους και στη ζωή και τις γενικές, Ως γνωστόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Competition) φέρεται να άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital που επικυριαρχεί στον τον τομέα της Υγείας μέσω της Hellenic Healthcare, θέσφατο που ενδυναμώσει την παρουσία της στον κλάδο Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καντώρος (Interamerican): Το νέο ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, πρόκληση και για άλλες επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider