Τι σηματοδοτεί η «κάθοδος» του Μασούτη στην Κρήτη – Το νέο μεγάλο deal με ΣΥΝΚΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί η «κάθοδος» του Μασούτη στην Κρήτη – Το νέο μεγάλο deal με ΣΥΝΚΑ
«Εισιτήριο» εισόδου στην κρητική αγορά και σε αρκετά νησιά της χώρας εξασφαλίζει η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδος, Μασούτης, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την κρητική συνεταιριστική αλυσίδα, ΣΥΝΚΑ.

«Εισιτήριο» εισόδου στην κρητική αγορά και σε αρκετά νησιά της χώρας εξασφαλίζει η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδος, Μασούτης, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την κρητική συνεταιριστική αλυσίδα, ΣΥΝΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι διαπραγματεύσεις των δυο «παικτών» του οργανωμένου λιανεμπορίου έχουν προχωρήσει αρκετά, με τις δύο πλευρές «να αναζητούν από κοινού έναν δρόμο προς την τελική συμφωνία». Οι υπογραφές δεν έχουν πέσει ακόμη, ενώ θέμα χρόνου είναι και οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο μεγάλο deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Την ώρα που ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων μετασχηματίζεται ταχύτατα, Μασούτης και ΣΥΝΚΑ ετοιμάζονται να ενώσουν δυνάμεις, μέσω της δημιουργίας ενός νέου, ευέλικτου εταιρικού σχήματος που θα διεκδικήσει σημαντικά μερίδια αγοράς. Η νέα εταιρική οντότητα θα φέρει την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία», ενώ έχει δρομολογηθεί η απόσχιση του κλάδου λιανικής πώλησης από τη χονδρική πώληση του ΣΥΝΚΑ. Στο νέο εταιρικό σχήμα, η Μασούτης θα αποκτήσει ποσοστό 50%, ενώ το εναπομείναν 50% θα παραμείνει στους υφιστάμενους μετόχους.

Σχεδόν 46 χρόνια μετά το πρώτο κατάστημα της Μασούτης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης - και συγκεκριμένα στην οδό Κ. Κρυστάλλη - η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ παίρνει το δρόμο για την Κρήτη και για σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας.

Η κρητική συνεταιριστική αλυσίδα

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων.

Ο συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου super market που θα λειτουργούσε με βάση τις αρχές του για την προστασία των καταναλωτών. Το πρώτο SYN.KA Super market λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου και Μίνωος στην πόλη των Χανίων. Ήταν ένα μικρό κατάστημα με επιφάνεια 150 τμ και 6 εργαζομένους.

Από τότε ακολούθησε μία συνεχής ανάπτυξη του συνεταιρισμού που επιτεύχθηκε κυρίως επειδή έμεινε πιστός στις βασικές αρχές και αξίες του.

Το 2014 ο συνεταιρισμός, μέσω της εξαγοράς της αλυσίδας super market Βιδάλης, προχωράει σε μία σημαντική επένδυση που σηματοδοτεί την επέκταση του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης.Με την εξαγορά της Βιδάλης ΑΕ, λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Super Market και Cash & Carry πλέον και σε 16 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο.

Το 2020 τα super market ΣΥΝ.ΚΑ ανακοινώνουν με υπερηφάνεια ότι μεγαλώνουν κι άλλο, ενισχύοντας το δίκτυό τους με 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Δήμητρα Μαρκάτο.

Σήμερα, τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν ξεπεράσει τα 5.600 και αυξάνονται συνεχώς, τα καταστήματα του ΣΥN.KA έχουν γίνει 74, οι εργαζόμενοι στα SYN.KA είναι πάνω από 1.600, ενώ ο ετήσιος τζίρος του συνεταιρισμού έχει αγγίξει τα 225 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider