Η Energean στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Energean στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2022
Η ανώτατη διάκριση με βάση τις επιδόσεις για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Την ανώτατη διάκριση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα πέτυχε η Energean, καθώς επελέγη ανάμεσα στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις της χώρας μας (Most Sustainable Companies in Greece) για το 2022, διάκριση που αφορά στην αναγνώριση των εταιρειών εκείνων που εφαρμόζουν μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης ενσωματώνοντάς την συστημικά στην επιχειρηματική τους λειτουργία.

Η επιλογή γίνεται μέσω τεχνικής αξιολόγησης από τις επιτροπές του Qualitynet Foundation και της ανώτατης κριτικής επιτροπής με βάση:

  • Την παρακολούθηση της επιχειρηματικής επίδρασης σύμφωνα με τα ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) κριτήρια.
  • Τις πρωτοβουλίες που μια εταιρεία υλοποιεί και την ανάπτυξη των δεσμεύσεών της με τους Κοινωνικούς της Εταίρους (Stakeholders Engagement).
  • Τον τρόπο δημοσιοποίησης και επαλήθευσης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρέχει η εταιρεία.

Η κ. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Energean δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά και περήφανοι για την ένταξη της Energean στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις της χώρας μας για το 2022. Ευχαριστούμε τις επιτροπές του QualityNet Foundation για τη διάκριση που αποτελεί μία επιβράβευση για τις επιδόσεις της εταιρείας μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Το γεγονός ότι ενταχθήκαμε στην λίστα με τις επιχειρήσεις - πρότυπα που διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Στην Energean, η πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξίες μας, τις υψηλές προδιαγραφές που θέτουμε και τον τρόπο λειτουργίας μας. Οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τους ανθρώπους μας, την υγεία και την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις σχέσεις μας με την κοινωνία.

Ο σχεδιασμός μας ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και οι δράσεις, αλλά και οι δεσμεύσεις μας, είναι ενταγμένες στην Ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και το όραμά του για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Σε κάθε μας δράση, επιδιώκουμε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη αλλά και τους εργαζόμενούς μας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε επεκτείνει πλέον δραστηριότητες και πρωτοβουλίες Κοινωνικής Ευθύνης και σε άλλες χώρες της Μεσογείου στις οποίες η Energean είναι παρούσα σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ελπίζουμε η επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα να μας επιτρέψει σύντομα να διοργανώσουμε και πάλι δράσεις όπου θα έχουμε συμμέτοχους τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τις αρχές αυτές. Αυτό είναι το “ETHOS” της Energean, έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας και είναι δική μας ευθύνη να τον βελτιώσουμε και να τον παραδώσουμε καλύτερο στις γενιές που ακολουθούν.»

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επιλογή της εταιρείας μας στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ευχαριστούμε θερμά τους κριτές του QualityNet Foundation για τη σημαντική αυτή διάκριση. Η Energean δραστηριοποιείται σε 8 χώρες στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα και ήταν η πρώτη στον κόσμο εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050. Ήδη εργαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο νωρίτερα και έως το 2025 θα έχουμε καταφέρει μείωση της τάξης του 85% σε σχέση με το 2019 που είναι το έτος αναφοράς, σε επίπεδα 60% χαμηλότερα του τρέχοντος μέσου όρου του κλάδου διεθνώς.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, έχοντας διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών του συγκροτήματος του Πρίνου με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται 100% από ανανεώσιμες πηγές πετύχαμε να μηδενίσουμε τις εκπομπές του Scope 2 και να μειώσουμε περίπου κατά 50% τις συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Έχουμε, δε, δρομολογήσει δύο επενδύσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ συνολικά που θα έχουν τεράστια οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Η πρώτη επένδυση αφορά την Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα (Carbon Storage), που σε πρώτη ανάπτυξη θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το σύνολο των εκπομπών άνθρακα από την εγχώρια βιομηχανία για μια δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2025, εξοικονομώντας για το επιχειρείν κόστη της τάξης των 8 δισεκ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η δεύτερη αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής οικολογικού υδρογόνου (eco H2) η οποία θα είναι σε θέση να παράγει περί τους 40 τόνους υδρογόνου ημερησίως με δέσμευση πάνω από το 99% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε ενέργεια της τάξης των 0,5 τεραβατωρών ετησίως, ικανής να κινήσει ένα αυτοκίνητο για 4 εκατ. χιλιόμετρα.

Οι επενδύσεις αυτές θα καταστήσουν τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα για την Μεσόγειο και θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση της εταιρείας μας για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που επιλέγονται στις πιο Αειφόρες, εντάσσονται στον Sustainability Performance Directory που αποτελεί τον Επιχειρηματικό Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ηγετική ομάδα από συνολικά 31 επιχειρήσεις που αποτελεί παράδειγμα αναφοράς, αναδεικνύουν επιχειρηματικά πρότυπα προς μίμηση και μπορούν να λειτουργήσουν ως Πρεσβευτές του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider