Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ετοιμάζουν οι «γίγαντες» των τσιπ για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ετοιμάζουν οι «γίγαντες» των τσιπ για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις
Το 2021, οι εταιρείες ημιαγωγών παγκοσμίως ξόδεψαν 146 δισ. δολάρια για την επέκταση των παραγωγικών τους ικανοτήτων και για έρευνα, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Gartner. 

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων βρίσκονται «στα σκαριά» από τους γίγαντες των ημιαγωγών, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ σοβεί. Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν στο πεδίο των εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η TSMC, έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια για να αυξήσει την παραγωγή των υπερσύγχρονων wafers από σιλικόνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων τσιπ.

Τον Ιανουάριο η TSMC εξήγγειλε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα αυξηθούν έως και 47% το 2022, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να δαπανήσει μεταξύ 40 και 44 δισ. δολάρια φέτος, από 30 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία τσιπ, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 600 δισ. δολαρίων, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 12 δισ. δολαρίων στο Φοίνιξ της Αριζόνα και ένα άλλο στην Ιαπωνία για να αυξήσει τους όγκους της παραγωγής της, ενώ πολλά άλλα εργοστάσια τσιπ, τα οποία είναι γνωστά ως fabs, βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Αλλά η TSMC δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής τσιπ που επενδύει δισεκατομμύρια σε εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, τα οποία χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια για να μπουν σε λειτουργία.

Η ανταγωνιστική Intel ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 20 δισ. δολάρια σε δύο νέα εργοστάσια τσιπ στην Αριζόνα. Η Intel έχει παρουσία στην Αριζόνα για περισσότερα από 40 χρόνια και η πολιτεία φιλοξενεί ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα ημιαγωγών. Άλλες μεγάλες εταιρείες τσιπ με παρουσία στην Αριζόνα είναι οι On Semiconductor, NXP και Microτσιπ.

Η Samsung, η μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας Κορέας, δεν έχει δώσει ακόμη guidance για το 2022, αλλά τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία αποκάλυψε ότι δαπάνησε το 90% των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών της για το 2021, ύψους 40,1 δισ. δολαρίων στον κλάδο των τσιπ.

Το 2021, οι εταιρείες ημιαγωγών παγκοσμίως ξόδεψαν 146 δισ. δολάρια για την επέκταση των παραγωγικών τους ικανοτήτων και για έρευνα, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Gartner.

Η TSMC, η Samsung και η Intel, που είναι και από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο, αντιπροσώπευαν το 60% αυτών των 146 δισ. δολαρίων.

«Βλέπουμε ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες σχεδόν διπλασιάζονται κατά την πενταετία 2021-2025 έναντι της περιόδου 2016-2020», δήλωσε στο CNBC ο Πίτερ Χάνμπουρι, αναλυτής του κλάδου των ημιαγωγών στην ερευνητική εταιρεία Bain.

«Αυτή η αύξηση οφείλεται τόσο στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών αιχμής που έχουν περισσότερα βήματα διαδικασίας για τη δημιουργία ενός wafer και απαιτούν ακριβότερα εργαλεία, όσο και στην απάντηση στην έλλειψη των τσιπ με τους κατασκευαστές να αυξάνουν τη χωρητικότητα σε πολλές τεχνολογίες».

Πολλά από τα άλλα μεγάλα ονόματα των ημιαγωγών - όπως η Nvidia, η AMD και η Qualcomm - δεν χρειάζεται να ξοδέψουν τόσο τεράστια χρηματικά ποσά επειδή είναι «μύθοι», είπε ο Γκλεν Ο’Ντόνελ, διευθυντής ερευνών στην αναλυτική εταιρεία Forrester.

«Σχεδιάζουν τα τσιπ και στη συνέχεια συνάπτουν συμβάσεις με κάποιον όπως η TSMC για να φτιάξει πραγματικά τα τσιπ», είπε.

Η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζεται

Παρά τα τεράστια ποσά που επενδύονται, η βιομηχανία ημιαγωγών εξακολουθεί να δυσκολεύεται να παράγει αρκετά τσιπ για να καλύψει την ζήτηση τους.

«Απλώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά τσιπ για να εκπληρώσουμε τη λαιμαργία της κοινωνίας για οτιδήποτε τροφοδοτείται από ημιαγωγούς», είπε ο Ο’Ντόνελ.

Τα τσιπ χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από βραστήρες και πλυντήρια ρούχων μέχρι ακουστικά και συστήματα πυραύλων μαχητικών αεροσκαφών. Πολλά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα, περιέχουν δεκάδες τσιπ.

Κάποιοι υποθέτουν ότι θα υπάρξει «κορεσμός από τσιπ» όταν όλα τα νέα fabs αρχίσουν παράγουν περισσότερα, αλλά ο Ο’Ντόνελ διαφωνεί.

«Η ανθρωπότητα είναι εθισμένη στην τεχνολογία», επεσήμανε. «Η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, όχι να μειώνεται. Στην πραγματικότητα, είμαι δύσπιστος ότι όλες αυτές οι επενδύσεις είναι πραγματικά αρκετές».

Βραχυπρόθεσμα, ο Χάνμπουρι αναμένει ότι η ανάκαμψη από την έλλειψη τσιπ θα είναι πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας ότι μια έλλειψη σε έναν τομέα επιτρέπει την κατασκευή περισσότερων διαφορετικών τελικών προϊόντων, όπως ένας υπολογιστής.

«Αλλά αυτό αυξάνει στη συνέχεια τη ζήτηση για όλα τα άλλα τσιπ που απαιτούνται για την παραγωγή αυτού του τελικού προϊόντος», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως είναι ένας φαύλος κύκλος.

Μακροπρόθεσμα, ο Χάνμπουρι βλέπει μικρό κίνδυνο υπερπροσφοράς τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή των εργοστασίων τσιπ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

«Ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή για μελλοντική υπερπροσφορά», είπε, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα κατασκευαστούν περισσότερες εγκαταστάσεις μόλις οι κυβερνήσεις τελειοποιήσουν και ολοκληρώσουν τα προγράμματα ενίσχυσης τους.

Αλλά και πέρα από τα «πρώτα ονόματα» του κλάδου, και ορισμένοι από τους λιγότερο γνωστούς κατασκευαστές τσιπ σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις δαπάνες τους φέτος.

Η Infineon, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στην Ευρώπη, με έδρα το Μόναχο, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δαπανήσει επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγής της με σκοπό την κάλυψη της ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής τσιπ ST Micro δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις επενδύσεις φέτος σε έως και 3,6 2,4 δισ. δολάρια για να καλύψει τη ζήτηση. Πέρυσι η εταιρεία της οποίας οι μεγαλύτεροι πελάτες περιλαμβάνουν την Tesla και την Apple, δαπάνησε 1,8 2,4 δισ. δολάρια.

Αρκετές άλλες εταιρείες στην εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών θα επωφεληθούν από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι κατασκευαστές τσιπ.

«Να παρακολουθείτε εταιρείες όπως είναι η ASML, Applied Materials και Air Products», είπε ο Ο’Ντόνελ. «Είναι βασικοί προμηθευτές για αυτές τις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ, επομένως πρόκειται να απολαύσουν έναν δικό τους κύκλο άνθησης».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider