Ρεύμα: Στο 64,2% το μερίδιο της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο με οριακή άνοδο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στο 64,2% το μερίδιο της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο με οριακή άνοδο
Πάνω από 6% τον περασμένο μήνα το ποσοστό των τριών καθετοποιημένων Ομίλων (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison) στην προμήθεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα – Κυρίαρχο καύσιμο (35%) το φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ (28%) να ακολουθούν κατά πόδας

Με οριακή αύξηση (0,76%) έκλεισε τον Δεκέμβριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 64,19%, από 63,43% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το δελτίο, η αύξηση αυτή προήλθε από την ενίσχυση του μεριδίου της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση, το οποίο άγγιξε το 43,64%, από 41,13%. Αντίθετα, η επιχείρηση κινήθηκε πτωτικά τόσο στην υψηλή (12,14% από 13,68%) όσο και στη μέση τάση (8,41% από 8,62%).

Όπως είναι φυσικό, κατά 0,76% μειώθηκε το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών προμηθευτών, το οποίο άγγιξε το 35,81% τον Δεκέμβριο, από 36,57%. Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρείας, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι Όμιλοι για έναν ακόμη μήνα, με τα ποσοστά τους να ξεπερνούν το 6%.

Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 7,07%, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ (6,42%) και την Elpedison (6,06%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,36%), Watt & Volt (2,66%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,11%), Zeniθ (1,99%), Volterra (1,79%), Volton (1,61%), KEN (0,71%).

Νέα αύξηση στην τιμή χονδρικής

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, όπως έχει γράψει το Insider.gr, τον Δεκέμβριο καταρρίφθηκε ένα ακόμη ρεκόρ στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας να κλείνει στα 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν και η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε οριακή άνοδο μόλις κατά 3% έναντι του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), σηματοδοτεί ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, στο ανοδικό ράλι που συνεχίζεται αδιάκοπα από τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό του αστρονομικού ύψους στο οποίο κινούνται οι τιμές είναι το γεγονός ότι η «επίδοση» με την οποία έκλεισε το 2021 είναι αυξημένη κατά 3 περίπου φορές (299%) από την τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας τον Δεκέμβριο του 2020, όταν είχε διαμορφωθεί στα 58,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σημαντική αιτία για το αυξημένο αποτελεί η υψηλή συμμετοχή του, ακριβού στη συγκεκριμένη συγκυρία, φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, το αέριο είχε την πρωτοκαθεδρία και στον Δεκέμβριο στις πηγές ηλεκτροπαραγωγής, με 35%. Την ίδια στιγμή, υψηλά κινήθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ (28%), ενώ ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά (12%), οι εισαγωγές (9%) και ο λιγνίτης (8%).

Πίεση στη ρευστότητα των προμηθευτών

Η άμεση συνέπεια του ρεκόρ στη χονδρική είναι οι ανατιμητικές πιέσεις στα τιμολόγια ρεύματος, οι οποίες πάντως υπεραντισταθμίζονται για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες για τους πελάτες χαμηλής τάσης, μέσω της αυξημένης επιδότησης. Υπενθυμίζεται πως, για τον Δεκέμβριο, η επιδότηση έχει ενισχυθεί στα 16,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα δηλαδή στα 49,5 ευρώ για κατανάλωση 300 κιλοβατώρων.

Μία ακόμη παρενέργεια των υψηλών τιμών είναι ότι έχουν εκτιναχθεί τα ταμειακά διαθέσιμα που πρέπει να επιστρατεύουν οι προμηθευτές, ώστε να προαγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν στους πελάτες τους – και για την οποία εξοφλούνται μετά από ένα δίμηνο. Απόδειξη της πρωτοφανούς πίεσης στη ρευστότητα των εταιρειών είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκαν κατά 14% περίπου έναντι του περασμένου Δεκεμβρίου (στις 5.535 από 4840 GWh), η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε πάνω από 350% (στα 1,36 δισ. ευρώ περίπου, από τα 301 εκατ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider