Γερμανία: Ο “κινητήρας” των ΜμΕ ανεβάζει στροφές παρά τις αντιξοότητες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ο “κινητήρας” των ΜμΕ ανεβάζει στροφές παρά τις αντιξοότητες
Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εταιρειών της χώρας βρίσκεται σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εταιρειών που τροφοδοτούν τη γερμανική οικονομία βρίσκεται σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, σχεδόν δύο χρόνια εντός της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων EY που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των 800 από τις λεγόμενες «Mittelstand» εταιρείες της Γερμανίας που συμμετείχαν στην έρευνα, το 91% περιέγραψε την κατάσταση της επιχείρησής ως καλή ή μάλλον καλή, ενώ μόνο το 9% ανέφερε ότι ήταν είτε κακή είτε τείνει προς κακή, ανέφερε η EY. Οι πιο αισιόδοξες ήταν οι εταιρείες χημικών, φαρμακευτικών, κατασκευών και μηχανημάτων, ενώ ο κλάδος των αυτοκινήτων ήταν ο πιο αρνητικός για τις προοπτικές του.

Ο Μίκαελ Μάρμπλερ, συνεργάτης της EY, δήλωσε ότι η επιχειρηματική κατάσταση για τις εταιρείες που ανήκουν στην κατηγορία Mittelstand στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι «ακόμη εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι περισσότερες εταιρείες «έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν την πανδημία».

«Ωστόσο, απέχει πολύ από το να βγουν στο ξέφωτο», είπε ο Μάρμπλερ. Πολλοί έμποροι λιανικής «ζορίζονται από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού», καθώς έπληξαν τις επιχειρήσεις τους κατά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ ο κλάδος των αυτοκινήτων υποφέρει από την κρίση των ημιαγωγών, πρόσθεσε.

Στην έρευνα οι εταιρείες ανέφεραν ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για την επιχείρησή τους, με το 67% να αναφέρει ότι αποτελεί μια σημαντική ανησυχία. Το ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα, καθώς τότε κυμαινόταν στο 54%. Οι αυξανόμενες ή ασταθείς τιμές των πρώτων υλών ήταν η επόμενη μεγαλύτερη ανησυχία των επιχειρήσεων, ακολουθούμενη από την ασφάλεια στον τομέα της πληροφορικής και τις υψηλές ή ασταθείς τιμές της ενέργειας.

Πάνω από το 99% των γερμανικών εταιρειών ταξινομούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία Mittelstand και αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider