Ορόσημο για την αποθήκευση ενέργειας η έγκριση της Ε.Ε. για το έργο της Αμφιλοχίας

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ορόσημο για την αποθήκευση ενέργειας η έγκριση της Ε.Ε. για το έργο της Αμφιλοχίας
Terna Energeiaki
Μεγάλο βήμα στις υποδομές που λειτουργούν ως «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, με το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στο σχήμα στήριξης της μονάδας αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ένα μεγάλο βήμα για την «άφιξη» και στη χώρα μας των έργων μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδοτεί η έγκριση της Κομισιόν του σχήματος στήριξης για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Έτσι, με το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της μονάδας, η οποία θα αποτελέσει «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, με την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, που σε αντίθετη περίπτωση θα έμενε αναξιοποίητη.

Με αυτό τον τρόπο, η μονάδα θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, συνεπικουρώντας έτσι στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των εθνικών εκπομπών έως το 2030. Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πλέον το πιο φθηνό «καύσιμο» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ανταγωνιστικού κόστους ρεύματος.

Ενδεικτικό του μειωμένου κόστους της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί το γεγονός ότι, χάρις στο μεγάλο μερίδιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών σταθμών στο εγχώριο μίγμα, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ήταν η φθηνότερη πανευρωπαϊκά το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου. Δύο 24ωρα όπου χάρις στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, και τα μεγάλα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών, σχεδόν το 50% της ζήτησης σε ρεύμα καλύφθηκε χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η λειτουργία των ΑΠΕ ως ανάχωμα στις εκτινάξεις του ενεργειακού κόστους είναι εξάλλου και ο λόγος που η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει νέες υδροηλεκτρικές μονάδες, ώστε να θωρακισθεί από τυχόν νέες ενεργειακές κρίσεις. Έτσι, παρόλο που η χώρα καλύπτει ήδη το 57% των ενεργειακών της από υδροηλεκτρική ενέργεια, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ενέργειας μελετά την προοπτική κατασκευής επιπλέον καινούριων μονάδων, μεταξύ των οποίων και ένα έργο κοντά σε ένα από τα πιο διάσημα χειμερινά θέρετρα.

Συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση

Το πλαίσιο στήριξης για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προβλέπει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

«Υποστηρίζοντας τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και επιτρέποντας την εισαγωγή νέων, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. «Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας», συμπληρώνει στη δήλωσή του.

«Φυσική μπαταρία»

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Παράλληλα, διασφαλίζει φορτίο βάσης βάσης στο σύστημα, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου και, με αυτό τον τρόπο, μειώνοντας τις ανάγκες εισαγωγής καυσίμου και την ενεργειακή εξάρτηση. Ανάλογα μεγάλο είναι και το «ειδικό βάρος» των σχετικών επενδύσεων στην οικονομία, καθώς θα ξεπεράσει το 70% η εγχώρια προστιθέμενη αξία από την κατασκευή της μονάδας στην Αμφιλοχία.

Η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά της από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Ο σταθμός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:32

Κομισιόν: Ενέκρινε τις τροποποιήσεις της Ελλάδας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

16:18

Ethereum: Πέρασε το τελευταίο τεστ και είναι έτοιμο να υιοθετήσει το μοντέλο «proof to stake»

16:12

ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς τους πολίτες με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

16:09

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

16:05

ΗΠΑ: Στο 0,5% οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Πρώτη μείωση σε δύο χρόνια

16:01

«Γάμος» Cepal Hellas και Resolute Asset Management για τη διαχείριση ακινήτων

15:56

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

15:45

Gazprom: Αποστολή 41,6 εκατ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη την Πέμπτη - Αδυναμία πληρωμής δηλώνει η Μολδαβία

15:35

Lamda Development: Κατέβαλε 40 εκατ. ευρώ για το McArthurGlen Designer Outlet Athens

15:23

Τέσσερα αεροπλάνα του στόλου της ΕΕ στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία

15:16

ΕΠΑΣ: Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού

15:08

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Να παύσει άμεσα κάθε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

15:01

Ιταλία: Εκλογική συμφωνία για την δημιουργία «κεντρώου πόλου» ενόψει των βουλευτικών εκλογών

14:49

Κίνα: Ταυτοποιήθηκε νέος ιός ονόματι Langya - Δεκάδες τα κρούσματα

14:43

NN Group: Μείωση των κερδών κατά 12% στο α' εξάμηνο

14:40

ILO: Μικρή μείωση των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο

14:35

Κρι-Κρι: Στα 6.613.027,20 ευρώ το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους

14:31

Κεφαλονιά: Επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε πιτσαρία στο Αργοστόλι

14:25

Μεσσηνία: Φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πανιπέρι

14:08

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Θάσο - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

14:01

Ρωσία: Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη και δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος με την Ουκρανία

13:51

Μακρόν: Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Ελλάδα, σπεύδουν να βοηθήσουν τη Γαλλία με τις πυρκαγιές

13:41

Ουκρανία: Το Κίεβο εξασφάλισε διετές μορατόριουμ χρέους

13:33

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ - Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

13:15

Δράμα: Επιβατική αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε τρεις μετανάστες που κοιμόντουσαν στις ράγες

13:04

ΗΠΑ: Σε χαμηλά έξι μηνών η τιμή της βενζίνης - Έπεσε κάτω από τα 4 δολάρια/γαλόνι

12:50

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές του Disney+

12:49

Πτήση τουρκικού UAV πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας

12:37

IEA: Αυξάνει την πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού μέσα στο 2022 κατά 380.000 βαρέλια/ημερησίως

12:33

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,8% στις νέες άδειες κυκλοφορίας στο 7μηνο