Αέριο: Επενδυτικό «πράσινο φως» του ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό στη Δυτ. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Επενδυτικό «πράσινο φως» του ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό στη Δυτ. Μακεδονία
Στόχος η έναρξη τροφοδοσίας της περιοχής με αέριο από τις αρχές 2022, με πλήρη ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2023 – Πρώτο έργο στην Ελλάδα, και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, που είναι 100% συμβατό με υδρογόνο

Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκεται η Τελική Επενδυτική Απόφαση του ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό αερίου που θα συνδέσει τη Δυτική Μακεδονία με το σύστημα μεταφοράς, καθώς εντός του μήνα ο Διαχειριστής θα δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου.

Η Τελική Επενδυτική Απόφαση θα ανοίξει τον δρόμο για τη δρομολόγηση της έναρξης κατασκευής του έργου, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022. Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι το έργο να ολοκληρωθεί πλήρως στο τέλος του 2023.

Ωστόσο, το κύριο σκέλος του αγωγού αναμένεται να είναι έτοιμο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, σηματοδοτώντας την έλευση του καυσίμου στην περιοχή. Μάλιστα, ο Διαχειριστής αναζητά λύσεις ώστε η έναρξη τροφοδοσίας με αέριο να επιταχυνθεί κατά λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2022.

Για το έργο έχουν ήδη ληφθεί οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο. Επίσης, σε φάση συμβασιοποίησης βρίσκεται η προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης υλικών και κατασκευής του έργου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, o βασικός κλάδος του αγωγού θα έχει μήκος περίπου 93,56 χλμ., ξεκινώντας από τον οικισμό των Τρικάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Πτολεμαΐδα, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

«Κλειδί» για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Με την κατασκευή του βασικού κλάδου και των υποκλάδων του έργου, θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Νάουσας, της Βέροιας, της Φλώρινας, του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη (αναμονές) για μελλοντική επέκταση, με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην περιοχή της Καστοριάς.

Η «άφιξη» του αερίου στη Δυτική Μακεδονία έχει πρωτεύουσα σημασία για την ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ενδεικτικό είναι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει βασικό καύσιμο για τη λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης των ενεργειακών Δήμων στην περιοχή, το οποίο θα τροφοδοτείται με θερμικό ρεύστο και από την μονάδα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ εντός του ΑΗΣ Καρδιάς.

Επίσης, η επέκταση του συστήματος μεταφοράς στην περιοχή διασφαλίζει την προοπτική αλλαγής καυσίμου στην υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί σε πρώτη φάση με λιγνίτη.

Συμβατός 100% με υδρογόνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια – μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη ανάλογη υποδομή, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά αερίων μηδενικών ρύπων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή για το πρότζεκτ «White Dragon», το οποίο φιλοδοξεί να διατηρήσει τη Δυτική Μακεδονία ενεργειακό κέντρο της χώρας – πλέον με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Στο πλαίσιο του «White Dragon», προτείνεται η χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας και θερμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider