Ρεύμα: Φθηνότερη πανευρωπαϊκά σήμερα η Ελλάδα χάρις στην «πράσινη» παραγωγή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Φθηνότερη πανευρωπαϊκά σήμερα η Ελλάδα χάρις στην «πράσινη» παραγωγή
Στα 197,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η τιμή χονδρικής, λόγω του υψηλού μεριδίου των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών (47,64%), με αμέσως επόμενη τη Βουλγαρία (228,62 €/MWh) – Εκτίναξη στην υπόλοιπη Ευρώπη, με καμία άλλη χώρα κάτω από τα 250 ευρώ και τη Γαλλία (329,27 €/MWh) να έχει τα αρνητικά πρωτεία.

Σημαντική «βουτιά» στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί σήμερα η ενισχυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα, με συνέπεια η Ελλάδα να έχει σήμερα τη φθηνότερη Προημερήσια αγορά στην Ευρώπη, αλλά και τη μόνη με τιμή κάτω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ενδεικτικό της θετικής επίδρασης του μεριδίου «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα είναι το γεγονός ότι η τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 22,6% μέσα σε ένα 24ωρο, με συνέπεια να διαμορφώνεται στα 197,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 254,68 €/MWh τη Δευτέρα. Κάτι που σημαίνει πως σε μία μόλις ημέρα υποχώρησε κατά 57,44 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τη Βουλγαρία (η οποία είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη με 228,62 €/MWh), όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στον αντίποδα, με τις τιμές να κινούνται στα ύψη. Απόδειξη το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα δεν βρίσκεται κάτω από τα 250 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με αρκετές μάλιστα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 ευρώ.

Ενισχυμένη παραγωγή από τα αιολικά

Έτσι στη Γερμανία, για παράδειγμα, η τιμή χονδρικής αγγίζει τα 295,82 €/MWh, ενώ στην Ιταλία τα 309,68 €/MWh. Ακόμη υψηλότερα, στα 311,32 €/MWh, βρίσκονται Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία, με τη Γαλλία να έχει σήμερα την αρνητική πρωτιά, καθώς η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας της χώρας φτάνει τα 329,27 €/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό κανόνα των υψηλών τιμών, παρόλο που η εγχώρια κατανάλωση σε ρεύμα παρουσιάζει αύξηση κατά 11%. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ενίσχυση της παραγωγής των ΑΠΕ, με την αυξημένη συμμετοχή των αιολικών πάρκων λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν.

Ως συνέπεια, με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ανέρχεται σήμερα στο 31,13% (61,5 Γιγαβατώρες), απέχοντας ελάχιστα από τη συμμετοχή του (ακριβού) φυσικού αερίου, η οποία φτάνει το 35,62% (70,4 Γιγαβατώρες). Την ίδια στιγμή, ενισχυμένη είναι και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, με το μερίδιο τους να αγγίζει το 16,5% (ή 32,6 Γιγαβατώρες).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή οφείλεται στην πλήρωση των ταμιευτήρων τις τελευταίες ημέρες, χάρις στις έντονες βροχοπτώσεις. Έτσι, τα υψηλά υδατικά αποθέματα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σταθμών, η οποία το προηγούμενο διάστημα δεν ξεπερνούσε το 10%. Κάτι που έχει ως συνέπεια το σύνολο της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά) να αγγίζει σήμερα σε μερίδιο το 47,63%, αποτελώντας με διαφορά το πρώτο «καύσιμο» στο εγχώριο μίγμα.

Χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια στην Ευρώπη

Στο αντίποδα, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη σήμερα αναμένεται μικρή παραγωγή ΑΠΕ, κυρίως λόγω μικρού αιολικού δυναμικού, το οποίο περιορίζει τη συμμετοχή των αιολικών πάρκων. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις περιοχές αυτές έχουν ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, η οποία καλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό από θερμοηλεκτρικές μονάδες, με καύσιμο το (ακριβό στη δεδομένη συγκυρία) φυσικό αέριο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι «σύμμαχος» για την εγχώρια αγορά αποτελεί στη δεδομένη συγκυρία το γεγονός ότι, όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου βασίζονται στο μοντέλο month-ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα.

Έτσι, τον Δεκέμβριο οι τιμές ρεύματος έχουν αποκλιμακωθεί ελαφρώς, καθώς βασίζονται στις χαμηλότερες τιμές του αερίου για τον Νοέμβριο (που κινήθηκαν στα επίπεδα των 83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Αντίθετα, ένας λόγος που σε άλλες χώρες το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, είναι το γεγονός ότι σε αυτές τα συμβόλαια για την προμήθεια αερίου εξαρτώνται και από τις τρέχουσες τιμές στις spot αγορές, οι οποίες μέσα στον Δεκέμβριο έχουν εκτιναχθεί εκ νέου, ξεπερνώντας πλέον τα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider