Intel: Ο τομέας αυτόνομων οχημάτων της πρόκειται να διεξάγει IPO για την εισαγωγή της στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intel: Ο τομέας αυτόνομων οχημάτων της πρόκειται να διεξάγει IPO για την εισαγωγή της στη Wall Street
Σε μια δήλωση του σύμφωνα με το CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Πατ Γκέλσιντζερ χαιρέτισε την εξαγορά της Mobileye ως επιτυχημένη, προσθέτοντας ότι τα έσοδα της Mobileye θα είναι 40% υψηλότερα το 2021 από ό,τι το 2020.

Η Intel ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει τη Mobileye, την ισραηλινή εταιρεία αυτόνομης οδήγησης που απέκτησε έναντι 15,3 δισ. δολαρίων το 2017, ως μέρος μιας προσπάθειας να εξαπλωθεί σε νέες αγορές.

Ο κατασκευαστής τσιπ της Santa Clara δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει προβεί σε αυτή την κίνηση στις ΗΠΑ στα μέσα του 2022 μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς της νεοεκδοθείσας μετοχής.

Η Intel, της οποίας η τιμή της μετοχής μειώθηκε από 68 δολάρια τον Απρίλιο σε λιγότερο από 50 δολάρια τον Δεκέμβριο, είπε ότι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της Intel. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Mobileye.

Ιδρυμένη στην Ιερουσαλήμ από τους Αμνόν Σασούα και Ζιβ Αβιράμ το 1999, η Mobileye είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας του Ισραήλ στην τεχνολογία. Η εταιρεία αναπτύσσει αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα και προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού για άλλους κατασκευαστές.

Με τα χρόνια, έχει συνεργαστεί με την Tesla, τη BMW, τη Volvo και τη General Motors. Τον περασμένο Ιούλιο, υπέγραψε συμφωνία με τη Ford για να υποστηρίξει την επόμενη γενιά προηγμένων χαρακτηριστικών οδήγησης και ασφάλειας στην παγκόσμια γκάμα προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την χρήση εκ μέρους της Ford των τεχνολογιών ανίχνευσης με βάση την κάμερα «EyeQ» της Mobileye για λειτουργίες όπως η προειδοποίηση μπροστινής σύγκρουσης και η ανίχνευση οχημάτων, πεζών και ποδηλατών.

Σε μια δήλωση του σύμφωνα με το CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Πατ Γκέλσιντζερ χαιρέτισε την εξαγορά της Mobileye ως επιτυχημένη, προσθέτοντας ότι τα έσοδα της Mobileye θα είναι 40% υψηλότερα το 2021 από ό,τι το 2020.

«Ο Άμνον και εγώ αποφασίσαμε ότι μια IPO παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το ιστορικό της Mobileye στην καινοτομία και να ξεκλειδώσουμε την αξία για τους μετόχους», δήλωσε ο Γκέλσιντζερ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intel τον Ιανουάριο.

Η εισαγωγή της Mobileye σηματοδοτεί μια επιστροφή στο χρηματιστήριο για την εταιρεία, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014 μετά από επένδυση 130 εκατομμυρίων δολαρίων από την Goldman Sachs το 2007.

Την εποχή της εξαγοράς της Mobileye, η συμφωνία θεωρήθηκε ακριβή, ειδικά δεδομένου ότι η Intel είχε πρόσφατα αναφέρει ετήσια έσοδα μόλις 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, οι αποτιμήσεις των εταιρειών αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εξαγορά της Mobileye. Η Waymo και η Cruise αποτιμώνται και οι δύο σε πάνω από 30 δισ. δολάρια η καθεμιά.

Η Mobileye είχε αξία 10,6 δισ. δολαρίων όταν την εξαγόρασε η Intel. Δεν είναι σαφές τι είδους αποτίμηση θα επιδιώξει να επιτύχει η Intel για το Mobileye το επόμενο καλοκαίρι.

Μετά την είδηση, η μετοχή της Intel σημείωσε άνοδο περίπου 8% με τις μετοχές να σκαρφαλώνουν από περίπου 49 δολάρια σε 51 δολάρια.

Συνολικά, η τιμή της μετοχής της Intel έχει δυσκολευτεί φέτος, ενώ άλλες εταιρείες τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της TSMC της Ταϊβάν και του σχεδιαστή τσιπ γραφικών Nvidia, είδαν τις μετοχές τους να εκτινάσσονται στα ύψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider